Woman in Bike

Foto: 

Woman in Bike
Membres de 'Woman in Bike' (Garraf).

Dones i pedals al Garraf

Unes 40 vilanovines participen a les trobades ciclistes de dones ‘Women in bike’ que surten setmanalment per carretera o BTT
Marta Rius
,
06/05/2019
Activa't
Esport, gènere, natura i territori conflueixen en aquestes sortides que estimulen l’empoderament de les dones.
"La meva tasca consisteix a inspirar, guiar i acompanyar a dones en rutes amb bici"

Anna Saló és líder del col·lectiu Women in Bike (WIB) a Vilanova i la Geltrú, que des del febrer guia i incentiva a dones a iniciar-se o potenciar la pràctica ciclista. Ja són una quarantena de dones les que formen part d’aquesta iniciativa esportiva. A través d’un grup de Whats App acorden rutes en bicicleta de carretera o BTT i es troben en quedades per sortir en grups, segons disponibilitat.

- Com va començar a rodar el grup WIB?
Després de parlar amb l’Alba Nogué, amiga i coimpulsora del grup, de l’absència de dones ciclistes a la nostra ciutat, que nosaltres sabèssim. Ella em va parlar del projecte WIB España, programa a nivell estatal del Consejo Superior de Deportes, patrocinat per Movistar i la Federación Española de Ciclismo. Em vaig oferir com a líder voluntària. La meva tasca consisteix a inspirar, guiar i acompanyar a dones en rutes amb bici, ja sigui per introduir-les en l’esport o incentivar-lo. Al gener vaig fer la formació gratuïta de líder on vaig aprendre a portar el grup, qüestions de seguretat… Només cal convocar un mínim de cinc quedades on hi participin almenys quatre dones. I des del febrer estem fent sortides setmanalment. Ara existeixen 29 grups de trobades WIB a Espanya.

- Qui pot participar en aquest col.lectiu?
Qualsevol dona que tingui ganes d’anar en bicicleta de carretera o BTT. El boca-orella és el que funciona. Ara som 38 dones, cadascuna amb diferents nivells. Tota membre del grup pot proposar ruta i nivell; així és fan subgrups al llarg de tota la setmana. Només calen ganes de sortir, aquesta és la gràcia. Ningú exigeix res.

- Per què creus que hi ha poca presència de dones ciclistes?
Pel mateix de sempre: les dones som habitualment les encarregades de la criança, disposem de menys hores per a la pràctica de l’esport i per al nostre lleure, en general. D’altra banda, no ajuda gens que el material per a dones (maillot, ulleres, casc…) sigui més car que el masculí i que hi hagi poques opcions.

- Ser dona és motiu de discriminació en aquesta pràctica esportiva?
Sí. És un dels motius pels que també vull ajudar a altres dones a sortir en bici. Sovint reps comentaris per ser dona que et fan tirar enrere, no estar segura. Avui mateix he tornat indignada a casa perquè un home amb cotxe ens ha pitat i insultat per circular en parella, cosa legal. M’ha acorralat amb el vehicle, s’ha baixat i he hagut d’aguantar frases com “las mujeres no deberíais ir en bici” o “putón, asquerosa, te voy a denunciar”… A WIB volem visibilitzar les agressions masclistes que patim quan som dalt de la bici.

- Quines iniciatives teniu previstes per engrescar a les dones al món ciclista?
Preveiem organitzar un taller mecànic per aprendre-ho tot sobre la bici; sessions d’estiraments; masterclass sobre aspectes ciclistes que ens interessin; o arrodonir alguna sortida amb un dinar de sororitat són algunes de les idees que tenim per aquest any.

A

També et pot interessar