Gemma Sàbat

Foto: 

Cedida

Gemma Sàbat: "L’acompanyament psicològic és una necessitat bàsica i les ajudes de les grans ONG’s són mínimes en aquest àmbit"

Sàbat és fundadora de l’Associació Helix Libera que actua a la frontera entre Mèxic i els Estats Units donant suport psicològic i emocional als migrants
Gemma Urgell
,
14/02/2019
Activa't
Després de col·laborar durant vuit mesos amb l’ONG Somriures Nòmades per Sudamèrica, la vilafranquina Gemma Sàbat va fundar el passat estiu, juntament amb Noelia Entrena, l’Associació Helix Libera de suport als migrants, una entitat que treballa des de la teràpia, l’educació i l’art amb tot tipus de col·lectius vulnerables. Primer van ser al sud d’Espanya i al Marroc i allà es van sentir amb la força i la determinació per continuar el seu projecte social a la frontera entre Tijuana i els Estats Units.

- Per què Helix Libera?
Helix Libera neix d’un sentiment de consciència i plenitud després d’un viatge al Sud d’Espanya i Àfrica l’agost de 2018, aprofitant les vacances d’estiu. Fèiem unes vacances enfocades des de l’acció social. La nostra idea primària era anar a Grècia i una amiga ens va fer veure que no calia anar a Grècia perquè Espanya és un país que té fronteres i una de les portes a Europa. Aquella resposta ens va confrontar i és quan vam decidir canviar els plans i començar el nostre projecte a Almeria, començant per la crisi migratòria d’on hem nascut, fent-nos responsables i aprofitant el nostre privilegi com europees de poder creuar fronteres.

- I d’unes vacances neix un projecte vital...
Exacte, d’unes vacances enfocades a l’acció social neix l’espurna del nostre present: Helix Libera. A Melilla vam poder fer moltes intervencions tant amb els subsaharians del CETI com amb nens i adolescents del carrer. Van ser dies molt durs i intensos emocionalment, però a la vegada sentíem una plenitud d’ànima, els ulls ens brillaven d’una manera especial. Teníem por d’arriscar-nos, de deixar-ho tot per un futur molt incert… i va ser quan, un dia, després d’un taller caminant per Melilla vam veure un graffiti que posava: 'Dimeloca, pero yo al menos puedo volar'. Ens vam mirar en silenci, somrient, i vam decidir emprendre el vol. I sí, així és com volem viure.

  • imatge de control 1per1

- Un vol ple de compromís i valentia...
El compromís i la màgia de la vida va vèncer la por, va ser un sentiment profund i boig, però que no podia ser silenciat. Així que vam decidir trencar amb l’estabilitat econòmica trobada a Barcelona, deixar les respectives feines, fundar l’associació i volar cap a Centreamèrica, a la frontera entre Tijuana i els Estats Units, per la present crisi migratòria i humanitària que hi ha, i que ja fa molts anys que hi és, però no s’havia visibilitzat tant.

- Suport als migrants, a través del clown i de tallers, per a petits i grans. Com us ho feu?
Amb molta màgia. Als albergs on hi ha infants i famílies presentem un espectacle de clown interactiu que neix des de les nostres pròpies vivències. Lluny de l'estereotip de pallassa convencional, nosaltres presentem un clown molt humà on la improvisació, el contacte i l’empatia són els nostres guions. Pels adults proposem tallers terapèutics amb un enfoc del mètode Gestalt, utilitzant tècniques d’hipnosis i PNL, amb el joc i l’arterapia com a canal d’expressió i comunicació.

- Heu estat al Nord d'Àfrica, ara sou a Mèxic. Diferents llocs del món, però les mateixes necessitats? La cerca d'un món millor?
La necessitat de viure, i viure en pau. La majoria són persones que migren per sobreviure, no per viure millor. Els centreamericans fugen d’uns països on la violència marca el guió dels seus dies, on la mort és el pa de cada dia. Migren a contracor, trobant la força amb la família, amb un possible futur millor, creient amb la fe. En un dels tallers, una dona va dir: "Jo no he caminat en busca del somni americà, és el malson americà, però és l’únic camí que he trobat per sobreviure".

  • imatge de control 1per1

- Viviu amb una casa rodant. Per què?
Helix Libera és una associació itinerant, es mou, com es mou el món. Vivim en una caseta rodant del 1981 i amb ella volem arribar fins Hondures, travessant tot Mèxic passant pels diferents albergs de migrants. Viure en una autocaravana et brinda un sentiment de casa, de llar, de niu, a la vegada que cada dia el teu jardí canvia. Ens aporta estabilitat i fa possible la viabilitat del projecte ja que ens estalviem moltes despeses en allotjament i dietes. També ens permet viatjar, ens aporta llibertat de moviment.

- I us autogestioneu...
Helix Libera és totalment autogestionada, neix des del nostre privilegi de decidir com volem viure i on volem deixar el nostre granet de sorra. I el col·lectiu migrant ens ha tocat la fibra, ja que dins d’aquest col·lectiu hi són tots els col•lectius: dones, LGTB, drogadictes, adolescents, diferents orígens, estatus social… I per la part de responsabilitat que ens pertoca per on hem nascut, tots i totes tenim una història migrant, és un injustícia humanitària que no pot continuar sent normalitzada.

- Què aconseguiu en els vostres tallers o intervencions?
Els albergs reben moltes ajudes materials, roba, aliments... però l’aspecte psicològic queda oblidat. Nosaltres creiem que l’acompanyament psicològic és una primera necessitat i ho comprovem dia a dia després de cada taller. Frases com: "feia 7 anys que no plorava..." són comunes. Durant els tallers terapèutics creem un espai de seguretat per poder connectar amb les emocions tan reprimides i doloroses degut a l’extrema vulnerabilitat d’on venen, i acceptant aquests sentiments reprimits i alliberant-los a través de la pintura, la llàgrima, un crit o una carta… se senten més lliures d’ells mateixos. I també creem comunitat entre tots, al poder escoltar, sentir els temors i valenties del grup, trenquem amb les dinàmiques d’individualisme que molts cops es creen en aquests espais i situacions, fomentant el sentiment de família i d’ajut comú i d’amor. I sobretot, per a nosaltres és tot un aprenentatge, també ens sanen, ens commouen. Gràcies a elles i ells som millors persones. És un desgast emocional molt potent escoltar i acompanyar històries i realitats de vides tant dures, però té una recompensa preciosa, la seva gratitud i amor.

- Ara esteu fent una campanya de crowdfounding. Què voleu aconseguir?
Sí, estem gravant un documental de les nostres intervencions, on pretenem visibilitzar la realitat de la present crisis migratòria i aprofundir amb la importància de l'acompanyament psicològic i emocional. Volem aconseguir sostenir aquest present, continuar acompanyant i realitzant els nostres tallers i espectacles i ara necessitem ajuda econòmica. Ja portem més de 30 intervencions a Tijuana i volem arribar fins la frontera Sur de Mèxic fent més de 5.000km i més de 100 intervencions. Per ara ens ho hem autosubvencionat tot nosaltres amb els nostres estalvis perquè Helix Libera neix des del cor, i no estàvem disposades a que l’aspecte econòmic fos un limitant, creiem en l’univers i la seva abundància.

  • imatge de control 1per1

Ara hem iniciat una campanya de recaptació de fons perquè totes aquelles persones que creguin en el nostre projecte i que vulguin involucrar-se amb la present crisis migratòria ho puguifer a través d’Helix Libera. L’acompanyament psicològic és una necessitat bàsica i les ajudes de les grans organitzacions són mínimes en aquest àmbit.

Més informació: 

A

També et pot interessar