Jump to navigation
Dissabte 28 de desembre, 19h
Del 20 al 30 de desembre
Del 27 al 30 de desembre
Dimarts 31 de desembre, 24:30h
Dimarts 31 desembre, 23:30h
Dies 26, 28, 29 de desembre i 1 de gener
Del 9 de desembre al 3 de gener
El diumenge se celebra a Sant Quintí de Mediona la Fira Mata-degolla pe`ro durant el cap de setmana hi ha més activitats que podeu consultar aqui.
El mata-degolla A principis de gener de 1714, amb la ciutat de Barcelona ja sota setge, les tropes borbòniques van exigir un nou impost a la Vegueria de Vilafranca per a la manutenció de les tropes castellanes. Aquest impost no el va pagar cap municipi del Penedès. El dia 4 de gener el bàndol borbònic va enviar un contingent de soldats al Penedès per cobrar aquest impost, però a Sant Martí Sarroca un grup de pagesos de la zona els va emboscar i els va matar. Com a represàlia, el duc de Pòpuli, el general de les tropes ocupants, va enviar 2.500 soldats a Sant Quintí de Mediona, on s’havien fet forts els rebels del Penedès. Aquest exèrcit va entrar a mata-degolla, és a dir, que va matar a tothom qui es va trobar per davant i va cremar gairebé totes les 140 cases que tenia llavors la vila. Aquests fets històrics, amb data de 10 de gener de 1714, es commemoren per la Fira de Sant Quintí, que n’agafa el nom. Així, al llarg del matí trobareu una representació amb trabucs reals de la Guerra de Successió pels carrers del casc antic de la vila de Sant Quintí.
La fira de Sant Quintí La Fira de Sant Quintí és de les més antigues de Catalunya; la trobem documentada ja a l’edat medieval. Les fires, antigament, es feien un cop a l’any i duraven tres dies, i tenien una gran importància econòmica per a la vila que l’organitzava i per al seu entorn. Se sap que fins al 1858 la Fira de Sant Quintí no tenia una data fixa, es feia un cop a l’any quan convenia més. Aleshores l’Ajuntament va sol·licitar formalment al governador de Barcelona que els permetés d’organitzar una fira anual el segon diumenge passat Tots Sants, que comencés el dissabte i acabés el dilluns. La Fira de Sant Quintí era de les més importants de la zona per la importància de la vila, que va ser la segona població de l’Alt Penedès durant molts segles, i per la seva situació geogràfica: la porta del Penedès a la Segarra i a la Catalunya Central (per la Conca d’Òdena). La Fira de Sant Quintí va anar perdent importància a principis del segle XX, fins que va esdevenir gairebé residual.
Aleshores, gràcies a una iniciativa popular, l’any 1976 va tenir una gran revifada com a fira de productes tradicionals i artesanals. No va ser, però, fins l’any 2008 en què va agafar una rellevància més significativa ja que a partir de llavors va esdevenir una fira barroca en què els venedors van vestits d’època i hi trobem representacions teatrals al carrer del segle XVIII, així com l’entrada de les tropes borbòniques del 1714. Actualment, gràcies a aquesta iniciativa, la Fira Mata-degolla, que és com es diu des del 2008, ha agafat una forta anomenada a l’entorn.
Activitats - Fira barroca, amb reproducció històrica de campaments militars - Representacions de la Guerra de Successió - Esmorzar popular - Trobada de puntaires - Mercat de productes artesans - Oficis artesans Productes típics de Sant Quintí