AGENDA
Música
38è FIMPT
2018
Del 15 al 17 de juny
  • Vilanova i la Geltrú
En diferents espais

38è FIMPT

Els dies 15, 16 i 17 de juny torna el FIMPT a Vilanova i la Geltrú.

Divendres 15 de juny la festa començarà a les 19h davant del Teatre Principal amb els Preludis grallers del duet Criatures, amb Marçal Ramon a l’acordió diatònic i Ivó Jordà a la gralla, que presenten al FIMPT el seu últim disc i espectacle: 'Taumàtrop'.

El concert d’obertura del Festival, a les 20h al Teatre Principal, serà amb Carles Cases i l’espectacle 'L’esperit dels Obama'. Els espirituals negres constitueixen un dels repertoris associats a la música religiosa occidental més fascinants. Un gènere que, a casa nostra, començà a fer-se popular a la dècada dels 60-70 amb grups de folk o corals. El compositor i pianista Carles Cases, coneixedor de primera mà d’aquest repertori, ha decidit fer-se’l seu per presentar-lo amb aquest espectacle. A més, Cases ha explicat a la roda de premsa que es farà seva la versió del sirtaki del 'Passeig del Carme', de Pere Tàpias, que ja s’ha convertit en l’himne del FIMPT.

Tot seguit el Festival es dirigeix cap a un dels escenaris principals, la plaça del Port, on a les 22h actuaran Muchacho & Los Sobrinos, amb l’espectacle 'Carabutsí'. La seva rumba s’ha gestat en celebracions de prometatge i casaments gitanos, convencions i concerts. Són l’herència de Peret, del Pescaílla, Chipén o Estrellas de Gràcia, i presenten una rumba autèntica, amb 'el ventilador' com a pal de paller de les composicions.

A la mitjanit, també a la plaça del Port, arriben els Puerto Candelaraia directament des de Colòmbia, amb 'Cinema Tropical', una gran festa de cúmbia rebel.

Tot seguit, la festa acabarà amb el DJ Patxanga la Txaranga, que proposa fer una volta al món a través de qualsevol ritme que convidi al ball.

Dissabte 16 de juny el FIMPT comença a les 12h pels carrers i el Mercat del Centre, amb una cercavila dels alumnes de música tradicional de l’ECMM de VNG, tot anunciant el FIMPT 2018.

A dos quarts d’una se celebra a la vermuteria El Canceller un vermut -punt de trobada, amb la improvisació com a protagonista. Amb Marcel Casellas, Roger Andorrà, Marc del Pino, i tothom qui s’hi vulgui afegir.

Ja la tarda, a les 19h pels carrers del centre, seran Els Francolins els qui passejaran la seva música en una cercavila. Una banda formada per una secció de 6 flabiols i tamborins i una secció de metalls amb 2 trompetes, fiscorn i tuba.

Joan Moliner ha explicat a la roda de premsa que la formació es va crear l’any 1998 a Tarragona per a acompanyar la comparsa de Carnaval del mateix nom, i que van continuar el projecte afegint els metalls i comprovant el bon resultat que donava.

A les 22h a la plaça del port arriba un dels punts forts del festival: Kepa Junkera, acompanyat de convidats de luxe, per presentar el seu últim treball, 'FOK'. El FIMPT ha recolzat la música de Kepa Junkera des dels seus inicis com a músic professional. El festival ha seguit la seva carrera ascendent que l’ha portat a convertir-se en un dels músics més internacionals d’Euskadi. 'FOK' és un treball que ha creat després d’un llarg contacte amb la cultura mediterrània: catalana, valenciana i balear.

A la mitjanit, la plaça del Port es transformarà amb els Biflats, una 'Catalan Fanfare'. El compositor Xavi Pendón i el cantant i lletrista Edgar Massegú són els impulsors de la primera fanfàrria catalana amb so de cobla ampliada amb bateria, percussió i veu. Tots dos han presentat el grup que, amb l’estètica de les fanfàrries de l’Europa de l’Est, incorpora la clau catalana, amb els instruments de cobla exhibint potència sonora, amb un directe trepidant, ballable, festiu i molt gamberro.

La nit tornarà a acabar amb la sessió de DJ Patxanga la Txaranga.

Finalment, diumenge 17, d’11h a 14h se celebrarà a la Plaça de Font i Gumà el Firsac, la tradicional Fira de luthiers del FIMPT. Una trobada oberta a tots els músics que sonen el sac de gemecs i el flabiol i tamborí, i que se celebra a la nostra ciutat des de 2006. El complet programa fomenta l’intercanvi d’experiències entre músics, grups, luthiers i docents, i dóna a conèixer a la ciutat, a través de cercaviles i concerts, les diferents propostes musicals d’aquests col·lectius.

Inclou, a les 13h al pati del Castell de la Geltrú, el concert dels mallorquins Es vell Monara i es de Can Bou, que transmeten l’esperit de la festa, sorgits de la unió d’una colla de xeremiers, seguint la tradició, però aportant una visió jove i actual de la festa tradicional a Mallorca.

Ja a la tarda, a les 19h, a la plaça de la Vila, arriba la producció catalano-polonesa de Janusz Prusinowski i Manu Sabaté. Una col·laboració musical que explora el diàleg entre les dues tradicions musicals.

I a les 21h a la plaça de la Vila, els encarregats de cloure el FIMPT seran els gallecs Os d’abaixo, que presenten el seu nou disc, 'Quixera ser dos paxaros'. El seu repertori recull algunes de les peces populars més conegudes de la música gallega, juntament amb noves composicions, oferint una música plena de força i energia que fa ballar el públic allà on van.

Programa: 

Et pot interessar

Diumenge 18 de novembre, 12h
Vilafranca del Penedès
Parlem de música 'L'emperador de Beethoven amb Saleem Abboud Ashkar', a càrrec de David Puertas
Dijous 22 de novembre, 21h
Vilanova i la Geltrú
Josep Maria Mir
Del 26 d'octubre al 6 de gener
Vilanova i la Geltrú
Diumenge 18 de novembre, 9h
Vilafranca del Penedès
Dilluns 19 de novembre, 12h
Sitges
Petitet
Dijous 22 de novembre, 20:30h
Vilanova i la Geltrú
Dissabte 24 de novembre, 21h
Vilafranca del Penedès
Secret Vida
Dies 7 i 8 de desembre
Vilanova i la Geltrú