Fires i festes
,
2018
Diumenge 5 d'agost, 20:30h
Plaça Ramon Cabré de La Ràpita
Santa Margarida i els Monjos

La Fogardera - Ball de Diables de La Ràpita

La Fogardera es fa cada any el diumenge de Festa Major a la Plaça de Ramon Cabré, al cor del poble, un cop la jerarquia del Ball de Diables, l’Arcàngel Sant Miquel, els set pecats capitals i els timbalers han donat per acabada la representació de l’Acte Sacramental (comença a les 20:30h).

Quan són les 10 de la nit, el repic de timbals comença a sentir-se des de la Plaça de l’Església, d’on surt tota la comitiva diabòlica, seguint amb solemne pas de processó el recorregut que portarà els diables, encapçalats per Llucifer, la Diablesa i el Pupuret fins al centre de la plaça sota la llum dels “botafocs”. 

Sinopsi: 

El Ball de Diables de La Ràpita explica a la seva pàgina web que "un cop a plaça, la nit es fa fosca del tot i se senten aquelles paraules de “Salut, rapitencs i rapitenques!…” Les sàtires obren la nit, i la crítica, la ironia i el doble sentit s’apoderen dels temes més candents de l’actualitat en forma de versots. Un cop s’ha ben fet un repàs a tort i a dret del poble i el món, aquell “Diables cridaners, foc per sempre més! que sempre es diu en l’última de les sàtires, ve seguit del eixordador crit de FOOOOC! i la plaça agafa un aspecte únic i irrepetible." 

Qualificada com "l’orgia del foc i la dansa", la Fogardera consisteix en que "els diables es disposen en cercle amb les forques enceses al mig de la plaça i com si d’una roda de foc es tractés, aquesta va girant de forma continuada sense que les guspires i els trons s’aturin un sol instant". Entremig de les diferents enceses, combinant diversos tipus de carretilles i sortidors, el Llucifer, la Diablesa i el Pupuret entren progressivament al centre del cercle intern i tiren divers material pirotècnic amb les seves forques, de major tamany i amb més capacitat de càrrega. 

Organitza: 

Ball de Diables de La Ràpita

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1