AGENDA
Família
Exposició '600 Anys del Poble Gitano a Catalunya'
2018
Fins el 20 de juliol
  • Vilanova i la Geltrú
Casa del Mar

Vacances en pau

L'objectiu és promoure la cultura gitana i posar en valor les aportacions d'aquest poble a Catalunya

S'ha inaugurat a la Casa del Mar l'exposició "600 Anys del Poble Gitano a Catalunya", que es podrà visitar fins al 20 de juliol.
El mes de novembre de 2015 es van complir els 600 anys de l'arribada del poble gitano a Catalunya. Atesa la rellevància d'aquest aniversari, el Govern de la Generalitat va acordar commemorar aquesta efemèride sota el lema "600 anys del Poble Gitano a Catalunya. Un poble dins un país", amb la voluntat de promoure la història i la cultura gitana com a part de la cultura catalana, fer difusió dels seus valors i de la seva contribució a la cultura de Catalunya, a més d'afavorir la igualtat i la no discriminació.

A l'acte d'inauguració hi van assistir el director general d'Acció Cívica i Comunitària, Bernat Valls; l'alcaldessa accidental de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau; i el responsable del Programa del Poble Gitano i Innovació Social, Ramon Vílchez; així com la regidora de Polítiques de Ciutadania, Blanca Albà; i el president de l'Associació Cultural Gitana de Vilanova i la Geltrú, Àngel Gimenez.
En els seus parlaments, Valls i Arnau van recordar "la necessitat de donar a conèixer la cultura gitana com a part de la cultura catalana, ja que sovint, la desconeixença de les tradicions del poble romaní ens ha portat a no valorar la gran contribució cultural, socials, lingüística i artística d'aquest poble".

La mostra itinerant s'emmarca en el conjunt d'accions i línies de treball recollides al Pla Integral del poble gitano a Catalunya 2017-2020, impulsat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, des de la Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària de la Generalitat. Una de les finalitats d'aquest Pla és la difusió i el coneixement del poble gitano i la seva cultura, com a punt bàsic del reconeixement institucional vers aquest poble. L'any 2001 el Parlament de Catalunya va reconèixer la identitat del poble gitano i el valor de la seva cultura com a salvaguarda de la seva realitat històrica, i va instar el Govern a contribuir a difondre el reconeixement de la cultura gitana i del seu valor per a la societat catalana.

Et pot interessar

Exposició ‘Vida Infernal’ del Ball de Diables de Tarragona
Del 30 d’octubre al 30 de novembre
Tarragona
7 Onades, Vanesa Zaro
Del 4 al 17 de març
Girona
Exposició 'Mirades nues' de Haidé Costa
Del 20 de setembre al 9 de desembre
Tarragona
Parlem de música 'L'emperador de Beethoven amb Saleem Abboud Ashkar', a càrrec de David Puertas
Dijous 22 de novembre, 21h
Vilanova i la Geltrú
Miquel Solà
Del 30 d'octubre al 23 de novembre
Igualada
Del 16 de novembre al 6 de gener
Vilanova i la Geltrú
Lliçó de Diògenes
Dimarts 20 de novembre, 17h
Girona
Cabanabona
Del 9 al 30 de novembre
Guissona