AGENDA
Família
Exposició '600 Anys del Poble Gitano a Catalunya'
2018
Fins el 20 de juliol
  • Vilanova i la Geltrú
Casa del Mar

Vacances en pau

L'objectiu és promoure la cultura gitana i posar en valor les aportacions d'aquest poble a Catalunya

S'ha inaugurat a la Casa del Mar l'exposició "600 Anys del Poble Gitano a Catalunya", que es podrà visitar fins al 20 de juliol.
El mes de novembre de 2015 es van complir els 600 anys de l'arribada del poble gitano a Catalunya. Atesa la rellevància d'aquest aniversari, el Govern de la Generalitat va acordar commemorar aquesta efemèride sota el lema "600 anys del Poble Gitano a Catalunya. Un poble dins un país", amb la voluntat de promoure la història i la cultura gitana com a part de la cultura catalana, fer difusió dels seus valors i de la seva contribució a la cultura de Catalunya, a més d'afavorir la igualtat i la no discriminació.

A l'acte d'inauguració hi van assistir el director general d'Acció Cívica i Comunitària, Bernat Valls; l'alcaldessa accidental de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau; i el responsable del Programa del Poble Gitano i Innovació Social, Ramon Vílchez; així com la regidora de Polítiques de Ciutadania, Blanca Albà; i el president de l'Associació Cultural Gitana de Vilanova i la Geltrú, Àngel Gimenez.
En els seus parlaments, Valls i Arnau van recordar "la necessitat de donar a conèixer la cultura gitana com a part de la cultura catalana, ja que sovint, la desconeixença de les tradicions del poble romaní ens ha portat a no valorar la gran contribució cultural, socials, lingüística i artística d'aquest poble".

La mostra itinerant s'emmarca en el conjunt d'accions i línies de treball recollides al Pla Integral del poble gitano a Catalunya 2017-2020, impulsat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, des de la Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària de la Generalitat. Una de les finalitats d'aquest Pla és la difusió i el coneixement del poble gitano i la seva cultura, com a punt bàsic del reconeixement institucional vers aquest poble. L'any 2001 el Parlament de Catalunya va reconèixer la identitat del poble gitano i el valor de la seva cultura com a salvaguarda de la seva realitat històrica, i va instar el Govern a contribuir a difondre el reconeixement de la cultura gitana i del seu valor per a la societat catalana.

Et pot interessar

Exposició ‘Memoràndum dels oblits’ d'Eva Agasa i Roc Blackblock
Del 22 de febrer al 24 de març
Tarragona
Jim Doukas
Dissabte 23 de febrer, 13:30h
Igualada
Exposició 'Cualladó essencial'
Del 8 de març al 30 de juny
Barcelona
Del 14 de desembre al 24 de març
Vilafranca del Penedès
Exposició ‘La noia del monyo’ d’Ingrid Riera
Del 24 de gener al 10 de març
Girona
Exposició ‘Ulterior’ María Mrntrd
Del 16 de febrer al 16 de març
Reus
Joan Brossa
Del 28 de gener al 27 de febrer
Navàs