Arts
,
2020
Del 20 de novembre al 9 de gener de 2021
Museu Deu
El Vendrell

Exposició 'L’art de la pedra seca al Vendrell. Pedres que parlen'

La mostra, organitzada pel grup de pedra seca de Sant Vicenç de Calders, és una activitat emmarcada en la celebració del Vendrell Capital de la Cultura Catalana. L’objectiu és posar en valor aquesta tècnica de construcció tradicional i donar a conèixer la nova ruta cultural que es promou des de la Regidoria de Cultura.

Abans de la fil·loxera, el 80% del terme estava conreat i els pagesos van deixar-nos moltíssimes construccions de pedra seca. La principal característica d’aquesta tècnica és que no s’emprava cap tipus d’argamassa, morter o lligam de pasta humida. L’estabilitat de les construccions s’aconseguia a partir d’encaixar les pedres de diferents mides i amb el seu propi pes. El progressiu abandó dels camps va fer que molts d’aquests elements anessin quedant amagats i integrats en la pròpia natura, com si en formessin part. Unes construccions que ens parlen del passat i que s’han de preservar per al futur. Perquè com deia en Fenosa...” són veritables obres d’art i un museu a l’aire lliure”.

En aquesta exposició es mostren les barraques més interessants i originals, així com elements que s’engloben dins d’aquesta tècnica tan pròpia d’aquest territori, com ara pous o marges centenaris. La mostra s’ha estructurat en sis apartats: barraques; marges; baixadors i escales; cisternes o dipòsits de vinyes; trones; i altres elements constructius. Cada apartat donaria per a una exposició temàtica, però aquesta, vol ser només una invitació a iniciar aquest descobriment tan ric i variat que tenim al Vendrell.

L’exposició es completa amb la recreació d’un marge, maquetes de les diferents tipologies de construccions, objectes de treball dels margeters i un vídeo explicatiu.

Horari: 

De dimarts a divendres: de 10 a 14h i de 17 a 19h
Dissabtes: d'11 a 14h i de 17 a 19h
Diumenges i festius: d'11 a 14h
Dilluns: tancat

Preu: 

Entrada gratuïta

Més informació: 

  • imatge de control 1per1