Entorn
,
2016
Del 16 al 18 de setembre
Masia d'en Cabanyes
Vilanova i la Geltrú

Jornades Europees del Patrimoni a la Masia d'en Cabanyes

El cap de setmana del 16 al 18 de setembre Catalunya se suma a la celebració les Jornades Europees del Patrimoni, que enguany es dediquen a les persones que treballen pel coneixement, la difusió i la conservació del patrimoni. La Masia d’en Cabanyes – CIRMAC també participa en aquesta celebració i ho farà amb un cap de setmana ple de visites i activitats gratuïtes. 

El divendres 16 de setembre, de 10 a 14h hi haurà matí de portes obertes, amb visita lliure al CIRMAC. El dissabte, 17 de setembre, l’activitat comença a les 11h amb una visita guiada gratuïta, que es repetirà a les 13h. En acabar, a les 12h, s’oferirà la visita temàtica “Un món estrany, grotesc i oníric. Una mirada crítica als Disparates de Goya de la Masia d’en Cabanyes”, a càrrec de Mònica Álvarez, historiadora de l’art, i de Mila Arcarons responsable del CIRMAC. Els dotze gravats de Goya que es poden veure a l’Espai Goya de la Masia d’en Cabanyes han estat autentificats com a obres pòstumes, d’assaig, fetes abans de la primera tirada. Són peces úniques, adquirides per la família Cabanyes: militars, comerciants, pintors, poetes i col·leccionistes. Proposem una mirada crítica als Disparates de Goya: imaginació, llibertat creativa, modernitat, però també els enigmes i la crítica de l’autor al món que li va tocar viure.

El mateix dissabte, a les 20h, es farà la visita temàtica “Història recent de la Masia a través d’imatges” amb Rafel Mestres, director de l’Arxiu Comarcal del Garraf, que ens guiarà, a través de fotografies, pels moments de la vida del pintor Alexandre de Cabanyes i el seu entorn. Coneixerem quin tractament fa l’Arxiu Comarcal d’aquest llegat. També es presentarà la pel·lícula “Homenaje a Alejandro de Cabanyes”, gravada l’any 1967 pel fotògraf vilanoví Jordi Mas. L’activitat es realitzarà als jardins de la Masia, i en acabar podrem gaudir d’una copa de cava a la fresca, amb la col·laboració del Celler de Viticultors del Garraf. 

El diumenge 18 de setembre, a les 11h, s’oferirà la visita temàtica “Pintura i gust col·leccionista de Josep Antoni de Cabanyes” a càrrec de Francesc Miralpeix, professor d’Història de l’Art Modern de la Universitat de Girona. La història del col·leccionisme decimonònic a Catalunya té un episodi molt notable a la Masia d’en Cabanyes. A través de la figura del comerciant i escriptor Josep Anton de Cabanyes (1797-1852), home de món, poliglota, prototip del viatger il·lustrat tocat per la sensibilitat romàntica, reflexionarem sobre l’origen i les vicissituds de la seva exquisida pinacoteca, en bona part conservada a la Masia. La visita vol ser una passejada per aquelles obres més singulars de la col·lecció, a través de les quals podrem copsar la cultura i el gust de les elits burgeses dels primers decennis del segle XIX. El mateix diumenge, a les 12h i les 13h hi haurà visites guiades gratuïtes.

Totes les activitats i visites que es realitzaran durant les Jornades Europees de Patrimoni a la Masia d’en Cabanyes seran d’accés gratuït.

  • imatge de control 1per1