Arts
,
2016
Del 20 de novembre al 22 de maig
Museu Deu
El Vendrell

'Origen. El Renaixement del Fresc' de Francisco Valderrama

Novedosa exposició d’obres de l’artista Francisco Valderrama, creador de l’Associació Proyecto Fresco. L’Associació Proyecto Fresco se centra en la difusió de la tècnica pictòrica del Fresc. És un projecte sense ànim de lucre que té com a finalitat donar a conèixer la pintura al fresc, tècnica mil·lenaria, a partir d’un seguit de tasques que configuren la totalitat del projecte.

El Museu Deu ret homenatge a l'artista Francisco Valderrama per la seva tasca creativa i investigadora i ens premia amb aquesta mostra de 28 obres realitzades amb calç i altres materials tecnològics d'última generació –mai abans utilitzats en l'art- que aporten un revolucionari concepte a la tècnica del fresc clàssic.

Aquesta exposició, que té vocació de biennal itinerant i visitarà diferents ciutats, ens apropa a l'origen del fresc i ens transporta a un altre nou “Origen” inventat per l'artista tot desvetllant inquietants morfologies, de la quotidianitat al sobrenatural i d’allò que és natural al simbòlic. Classicisme i Revolució avantguardista... una tècnica més forta, més amplia, més versàtil, que gràcies a Valderrama, té ara una nova i original factura i interpretació.

L'artista malagueny, establert a Gavà (Barcelona) i amb dues escoles de belles arts -una a Gavà i una altra a Castelldefels-, ens proposa un recorregut oníric i impactant recreat en la natura immers en una simbologia religiosa i hermètica per formular, i formular-nos, les ancestrals qüestions de l'Origen.Francisco Valderrama, és Mestre fresquista i reconegut artista plàstic. Ha dictat cursos i conferències a nivell internacional. Ha assessorant pintors de gran talla i restauradors del patrimoni. Gràcies a la seva tenacitat i estudi ha aconseguit que la tècnica del fresc no caigui en l'oblit. És el primer i, de moment, l'únic pintor al món a emprar calç amb grafè.

El conjunt d’obres que s’exposen al Museu Deu estan realitzades seguint la tècnica del "buon fresc" però aplicant calç al costat d'altres materials tecnològics d'última generació, com ara el grafè. El grafè és el material més revolucionari de la tecnologia contemporània. Al·lòtrop del carboni, és molt lleuger (una làmina d'1m² pesa només 0,77 mg.), És molt resistent (200 vegades més fort que l'acer i 5 vegades més lleuger). El grafè és dur com el diamant però flexible com el paper. Té una conductivitat electrònica superior a la del coure i cent vegades superior a la del silici. Per tot això és anomenat, extraoficialment, pels científics: "el material de Déu", "Miracle material" ... Durant molt temps es va creure que el carboni pur només existia en dues formes: el grafit i el diamant. La investigació científica va demostrar a principis de segle que era possible aïllar i manipular làmines de grafit per obtenir grafè. L’any 2.010 el Premi Nobel de Física de es va atorgar a Andrey Gueim i a Konstantín Novosiólov pels seus revolucionaris descobriments sobre aquest material.

Francisco Valderrama, seguint amb rigor les tècniques desenvolupades pels mestres del Renaixement, ha aconseguit aplicar aquesta tècnica afegint més coneixements i nous materials en suports fins ara inimaginables: sobre llenç o paper i també en tres dimensions, així com mural a l'estil dels clàssics.  Les obres de Valderrama signifiquen una revolució artística única al món.

L'exposició es podrà contemplar fins al 22 de maig de 2016 i es realitzaran tallers tant per a petits com a grans.

  • imatge de control 1per1