Foto: 

Cedida
'Un dia perfecte per volar', rodada al Garraf

Penedès de cine

El Penedès ofereix cada cop més localitzacions per a pel·lícules però, quines se n'han rodat fins ara?
Surtdecasa Penedès
,
03/01/2018
Arts
El Penedès ha estat i continua sent escenari de rodatges. De fet, sembla que hi ha una demanda creixent per part dels professionals que es dediquen a la localització, fins al punt que l’Agència de Desenvolupament NODE Garraf ha posat en marxa recentment el programa NODE Film Clúster: una iniciativa de promoció, dinamització i coordinació d’activitats derivades, directament i indirectament, de rodatges de produccions cinematogràfiques i audiovisuals, així com de reportatges fotogràfics. Segons l’agència, “les opcions que ofereix la demarcació del Garraf i el Penedès com a plató són cada dia més preuades pels productors, que valoren els factors de diversitat, accessibilitat, assequibilitat, permissibilitat, mobilitat, connectivitat, climàtics, de facilitació i de proximitat a les principals infraestructures viàries i de transport, molt especialment en relació amb la regió metropolitana”. Hem tirat una mica de memòria i molt d’internet per fer un recull de deu pel·lícules que contenen escenes rodades a l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf. Segur que hi trobareu sorpreses.


1. ‘Blancanieves’, de Pablo Berger (2012)
Església de Santa Maria de La Geltrú. Plaça de l’Assumpció
‘Blancanieves’ és una versió lliure de caràcter gòtic del conte dels germans Grimm ambientada a l’Espanya dels anys 20 del segle passat. La pel·lícula compta amb Maribel Verdú, Ángela Molina, Daniel Giménez Cacho, Macarena Garcia i Josep Mª Pou, entre els protagonistes. A l’escena rodada a Vilanova i la Geltrú, veiem com Carmencita (Sofia Oria), després de fer la primera comunió, surt de l’església i, desorientada, busca entre la gent algun membre de la seva família. Finalment apareix l’àvia (Àngela Molina) per abraçar-la: els seus pares no han pogut acompanyar-la.2. ‘Els sense nom’, de Jaume Balagueró (1999)
Antic sanatori de Sant Joan de Déu. Platja de Sant Salvador. Av. Sanatori, 1. Avui, Le Meridien Ra Beach Hotel & Spa 
‘Els sense nom’ és una de les pel·lícules clau de Jaume Balagueró. Cinc anys després de l’assassinat d’una nena, quan la seva mare comença a estabilitzar-se, una trucada telefònica remou la seva existència: “Mare, sóc jo… Vine a buscar-me”. Amb Karra Elejalde, Emma Vilarasau, Jordi Dauder, Tristán Ulloa,… Clàudia (Emma Vilarasau) rep una intrigant trucada de la seva filla, desapareguda misteriosament, en la que li demana que busqui pistes al sanatori abandonat de la platja que sovintejaven.

  • imatge de control 1per13. ‘Daniya, jardí de l’harem’, de Carles Mira (1988)
Sant Sadurní d’Anoia (Can Ferrer del Mas i altres localitzacions)
Un home jove, el germà culte i resolutiu de la comtessa de Barcelona, abandona la cort catalana pel regne de Dènia (Daniya). L’objectiu del seu viatge és acceptar l’autoritat eclesiàstica que li ha conferit el rei musulmà sobre els cristians mossàrabs que viuen al territori del regne de Dènia. És un viatge interessant però perillós, descrit en clau d’aventura. Drama històric amb Laura del Sol, Ramon Madaula, Fermí Reixach, Joan Monleón, Alfred Lucchetti,… Gràcies a un lector, hem comprovat que una de les localitzacions principals de la pel·lícula és Can Ferrer del Mas, als afores de Sant Sadurní d'Anoia, conegut popularment com el Castell dels Moros. A l'escena de la fotografia, el Capità (Fermí Reixach) abandona Qastilyún (Castelló de la Plana) muntat a cavall.4. ‘Las largas vacaciones del 36’, de Jaime Camino (1976)
Avinguda Colomer i altres indrets de Gelida
Drama en el marc de la Guerra Civil Espanyola amb Concha Velasco, José Sacristán, Paco Rabal, Ángela Molina,… El caràcter de vila d’estiueig de Gelida va convertir aquesta població en el marc ideal pel rodatge d’una història en la que diverses famílies que gaudien de les vacances es van veure sorpresos per l’esclat de la guerra el juliol del 36.5. ‘Genius II’, mini sèrie de TV per a National Geographic (2018)
Restaurants La Torreta i La Davallada, de Sitges i Plaça de l’Església de La Granada 
El drama biogràfic sobre la vida de Picasso que protagonitza Antonio Banderas s’ha d’estrenar aquest any en forma de mini sèrie, després d’una primera temporada dedicada a Albert Einstein, amb Geoffrey Rush en el paper principal. El rodatge de ‘Genius II’ ha passat per diversos espais del Penedès, entre els quals el petit poble de La Granada. La plaça de l’Església de la Granada va canviar el seu aspecte per recrear l’ambient d’una població durant la Guerra Civil espanyola. A banda de la plaça de l’Església, també hi va haver rodatge a l’interior d’habitatges històrics del municipi penedesenc. A més, es comptava amb la presència de figurants de la Granada.6. ‘Un dia perfecte per volar’, de Marc Recha (2015)
Massís del Garraf
Els paisatges del massís del Garraf serveixen d’escenari d’aquesta entranyable història en la que un pare fa volar l’estel amb el seu fill, quan de sobte el nen es troba amb un personatge sorpresa. Una extraordinària faula, conte i comèdia que reflexiona sobre la relació entre un pare i el seu fill i sobre la importància de la transmissió oral i l’observació de l’entorn. La interpreten Roc Recha, Marc Recha i Sergi López.7. ‘Entre vivir y soñar’, de Alfonso Albacete i David Menkes (2004)
Vilanova i la Geltrú
Ana (Carmen Maura) és una professora de cuina avorrida del seu matrimoni i de la seva vida. Amb l’excusa de fer un curs se’n va a París per buscar el seu primer amor (Thierry Lhermitte), un francès de qui només recorda el nom i la seva semblança amb Alain Delon. Tot i que la pel·lícula transcorre en gran part a París, també hi ha alguna escena rodada a la capital del Garraf. Hi apareixen Marta Etura i Àlex Brendemühl.8. ‘Vilafranca’, de Lluís Mª Güell (2018)
Plaça de l’Oli de Vilafranca
La TV Movie sobre l’obra de teatre de Jordi Casanovas ‘Vilafranca. Un dinar de festa major’ s’ha rodat aquest any. L’obra fa un retrat de la societat catalana tot mostrant les rancúnies i els secrets d’una família convencional. A la versió televisiva, alguns noms de l’elenc teatral canvien per altres. Joan Pera, David Bagés, Lluïsa Castell, Alicia Pérez i Carme Sansa protagonitzaran la pel·lícula que, a banda d’haver-se rodat a Vilafranca, també ha tingut com a localització una masia de Caldes d’Estrac (Maresme).9. ‘Capità Escalaborns’, de Carlos Benpar (1991)
Olesa de Bonesvalls
Aventures de pirates amb Juan Luís Galiardo, Ariadna Gil, Gunnel Lindblom, José Conde. Qui ho hagués dit que Olesa de Bonesvalls va formar part de les localitzacions d’aquesta pel·lícula. La història se situa al difícil període posterior a la guerra que va enfrontar Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears en contra de les tropes de Felip V (1715). Després de la mort dels pares, el petit Joan abandona la ciutat de Cardona per dirigir-se a la costa i acomplir els desitjos que la mare li ha expressat poc abans de morir: ha d’anar a Begur, trobar un personatge anomenat capità Escalaborns i entregar-li el mapa d’un tresor que han de buscar junts.10. ‘Spanish Movie’, de Javier Ruiz Caldera (2009)
Lletger (Sant Jaume dels Domenys) i Plaça de l'Om de Banyeres del Penedès
Encara que apareix amb el nom de Alpedrete de los Almodóvares, l’enclavament de Lletger, al terme municipal de Sant Jaume dels Domenys, és un dels escenaris de l’esbojarrada ‘Spanish Movie’. També a la plaça de l'Om de Banyeres del Penedès es va rodar l'escena de l'atropellament. Amb Alexandra Jiménez, Sílvia Abril, Michelle Jenner, Clara Segura, Letícia Dolera, Chiquito de la Calzada,…I la col·laboració especial de Leslie Nielsen, Andreu Buenafuente, JA Bayona, Álex de la Iglesia, Jaume Balagueró,…

A

També et pot interessar