Detall d'una escultura de Josep Cañas

Foto: 

Museu Deu
La Sala de les catifes

Museu Deu: 25 anys del museu de tots

El Museu Deu del Vendrell fa 25 anys amb la seva filosofia de sempre: obrir les portes de bat a bat i per a tothom
Goretti Martínez
,
09/06/2020
Arts
El Museu Deu del Vendrell és un dels testimonis més importants del col·leccionisme català del segle XX i enguany fa 25 anys. Un aniversari que ha coincidit amb l’emergència sanitària per la pandèmia de coronavirus. Malgrat tenir les portes tancades, però, el museu ha tirat endavant una sèrie d’iniciatives, moltes d’elles relacionades amb la celebració del Dia Internacional dels Museus, que l’han mantingut més obert i més a prop de la gent que mai. 25 anys després de la seva inauguració, ja albirant la reobertura, el Museu Deu continua sent el museu de tots, un espai obert a la ciutadania i a l’activitat cultural, un equipament ple de vida i de futur.
Núria Payán: "M’imagino un museu amb les portes obertes de bat a bat"

Reproduccions de les obres d’art que guarda, records o experiències relacionades amb el museu explicades en un minut, dibuixos i fotografies… Aquestes han estat algunes de les maneres amb les quals els i les vendrellenques (i gent de molts altres llocs) han celebrat els 25 anys del Museu Deu. Ha estat una celebració virtual, sí, però també molt real perquè, si alguna cosa ens ha ensenyat la situació que hem viscut, és a apreciar allò que no hem pogut gaudir en totes aquestes setmanes. Tot allò tan proper que, de cop, se’ns ha allunyat de les mans. No hem pogut visitar el Museu Deu, però sí que hem pogut rememorar i, segurament, valorar més encara, els records que ens hi vinculen d’una manera o una altra. A més, el podrem tornar a visitar des d'aquest mateix dimecres amb un horari diferent: de dimarts a dissabte. Els diumenges i dilluns estarà tancat.


Detall de la façana del Museu | FOTO: Museu Deu

El Museu Deu del Vendrell va ser inaugurat l’any 1995. El seu fundador va ser l’antic notari de la vila Antoni Deu Font (1918-2001), qui va reunir una nombrosa i heterogènia col·lecció d’obres d’art que va donar al municipi l’any 1987. S’ubica en una antiga casa senyorívola que va ser completament remodelada per tal d’acollir a les sales d’exposició les col·leccions de pintura, dibuixos i aquarel·les; escultura; vidre de Nancy i vidre bufat català; ceràmica contemporània, rajoles d’arts i oficis i pots de farmàcia; morters gòtics; mobiliari d’època; art religiós format per peces d’orfebreria, talles religioses, catifes, bacines, casulles, reliquiaris, rosaris...; tot un ventall de representacions artístiques que es mostren d’una manera original i atractiva en les tres sales d’exposició permanent. La sala soterrani està destinada a la realització d’exposicions temporals de les obres situades a la reserva del Museu Deu. Mentre que l’espai més emblemàtic de l’equipament és l’anomenada Sala de les catifes, on la gent camina per damunt d’un terra de vidre mentre pot contemplar la col·lecció de catifes orientals i la de bacines situades sota els seus peus.


Algunes de les obres del museu | FOTO: Museu Deu

Hem parlat amb la directora del Museu Deu, Núria Payán, sobre el present i el futur d’aquest equipament cultural i dels seus 25 anys d’història.

- Com definiries la filosofia del Museu Deu?
La filosofia del Museu Deu és molt clara "El Museu Deu és de tots". És un museu que està al servei de tota la comunitat i que intenta oferir serveis útils per a tots els públics.

- Com ha evolucionat el museu en aquests 25 anys?
Al llarg d’aquests 25 anys el Museu Deu s’ha obert a la comunitat, a les entitats i principalment a les escoles, ja que pensem que l’educació i la cultura han d’anar de la mà. Formem part de la comunitat educativa, de manera rigorosa i plural.

- Aquest 2020 hem viscut una situació inèdita. Com heu celebrat el 25è aniversari en aquest context?
Ha estat una celebració del tot diferent de com l’havíem imaginat. Ens hem hagut de transformar en un museu virtual. Aquesta situació inèdita ens ha "obligat" a estar presents a les xarxes socials: hem creat un blog, un canal de YouTube, hem reptat els nostres seguidors a fer art challenge, hem après a editar vídeos… Ens hem adonat del nou paradigma dels museus virtuals, però, alhora, vam demanar que petits i grans ens enviessin felicitacions per poder participar de la rifa de nombrosos premis i va ser tot un èxit.


Les catifes i les talles religioses | FOTO: Museu Deu


- El Museu Deu és un espai obert a la ciutadania i ple de vida. Com veus el seu futur?
M’imagino un museu amb les portes obertes de bat a bat, obertes a tothom. Un museu que pugui continuar sorprenent el visitant. Porto 25 anys veient com petits i grans s’emocionen quan caminen pel terra de vidre de la Sala de les Catifes, els que entren per primera vegada i els repetidors que continuen sentint "sensació" trepitjant catifes i bacines sota els seus peus. M’agradaria que el visitant sentís emoció, sorpresa, sensacions… per totes les sales del Museu per tal de donar rellevància al factor humà de l’art.

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

Blog Museu Deu
Facebook Museu Deu
Twitter Museu Deu

A

També et pot interessar