Foto: 

Cedida

La joieria ceràmica, al centre del FangArt

El FangArt 2018, el Festival de Ceràmica del Vendrell, arriba a Sant Salvador del 15 al 17 de juny
Goretti Martínez
,
06/06/2018
Arts
La ceràmica és un dels exponents més importants del patrimoni cultural del Vendrell. Per això, la regidoria de Cultura del municipi dona continuïtat per segon any a una iniciativa, el FangArt que, durant tres dies i en format de festival, proposa una pila d’activitats tant per a ceramistes com per al públic en general. Ens hem estudiat a fons el programa d’aquesta segona edició del FangArt perquè aprofiteu al màxim el festival. De moment, us en donem una pista: la joieria ceràmica hi tindrà un pes molt destacat.

Si la ceràmica és un dels elements clau del patrimoni cultural del Vendrell, les platges de Sant Salvador són també part fonamental de la seva identitat. Ara que s’acaba la primavera i el barri marítim recupera el pols estiuenc, ceràmica i mar conflueixen en la segona edició del Festival FangArt. La cita creix amb la voluntat d’arribar a ceramistes d’arreu però en cap cas oblida el públic en general, tampoc el més jove. A més, la joieria ceràmica, que està molt de moda, serà el centre de moltes de les propostes que inclou el festival.

Fira - mercat a la vora del mar
La venda i exposició de peces dels artistes internacionals que participen al FangArt se centralitzarà a la fira - mercat situada al passeig Joan Reventós. 16 ceramistes de renom provinents de diversos punts de Catalunya i de la resta d’Espanya, però també de països com la Índia, Holanda i França participaran a la cita. També hi serà la vendrellenca Camil·la Pérez Salvà. Entre els estils i les propostes hi haurà una mica de tot: joieria i bijuteria, ceràmica antiga catalana, figures, ceràmica artística de gres, peces decoratives, objectes quotidians...



Tallers i activitats per a tothom
A banda de la fira - mercat, el FangArt ofereix una atractiva programació de tallers i activitats. Les activitats es desdoblen amb propostes pensades per al públic familiar i d’altres orientades als professionals de la ceràmica. La joieria ceràmica, una disciplina artística que de ben segur captivarà els assistents amb dissenys i tècniques singulars, centrarà bona part de l’oferta. Algunes de les activitats i demostracions que es faran a la Plaça de Sant Salvador són: ‘Taller de bruixetes’, ‘Taller de ceràmica amb plantilles’, ‘Decoració d’un plat policromat’, ‘Demostració de torn antic’, ‘Jugo amb el fang’, ‘Creació d’un cargol de mar’, ‘Elaboració de bols de te Chawan’... El material d’aquestes activitats està patrocinat per Ceràmica Collet, SA.

Ceramistes convidats de renom internacional
El protagonisme de la joieria ceràmica en aquesta segona edició del FangArt ha animat l’organització a convidar dos ceramistes joiers de referència a escala internacional: l’holandès Peter Hoogeboom i la catalana Núria Soley. La ceramista Núria Soley va obrir el seu taller l’any 1982 i, de mica en mica, es va anar especialitzant en joieria ceràmica.Els seus dissenys es caracteritzen per estar concebuts com a petites escultures per lluir sobre el cos i per tenir un procés d'elaboració totalment artesà. Al llarg del FangArt Núria Soley farà diverses demostracions amb els títols ‘Les esponges i el disseny d’unes arracades’, ‘El paper de porcellana i el disseny d’una agulla’, ‘El microraku i el disseny d’un collaret’ i ‘El volum i el disseny d’un penjoll’.



Per la seva banda, Peter Hoogeboom (Leiden, Holanda, 1961) viu i treballa a Amsterdam. Des del 1995 que treballa la ceràmica en la seva producció de joies, un material de disseny contemporani principalment emprat per fer recipients. Com que la funció utilitària de la ceràmica ha estat fortament relacionada amb la humanitat des dels primers temps, s’hi refereix fent elements amb forma de petites gerres, tasses o bols. Fa servir aquest material, amb el qual presenta peces que mostren l’abundància amb fruits o objectes que, per exemple, estan fets de testos replets de flors. Són peces flexibles que s’adapten al cos quan es llueixen. Hoogeboom oferirà dues que es faran als migdies de dissabte i diumenge: ‘Història de l'art de la joieria de ceràmica’ i ‘L'ús de la ceràmica contemporània’.

Joies per al gegant i la geganta
Relacionat també amb la joieria, els alumnes més petits de l’Aula de Ceràmica del Vendrell han creat l’exposició ‘Joies per al gegant i la geganta’. Aquesta exposició, preparada per fer-se a l’aire lliure, es podrà veure a la plaça de Sant Salvador. A més, han preparat unes joies per als gegants del Vendrell, les quals entregaran als propis gegants el diumenge a la tarda. Aquesta activitat ha rebut la col·laboració de la Impremta Ramon, Motos Esteve i els Gegants del Vendrell.

‘Testus’, percussió... amb torretes!
El FangArt també incorporarà un apunt musical de la mà del percussionista Ernest Martínez, que conduirà l’espectacle ‘Testus’. És una acció participativa, una intervenció artística pública i directa amb la finalitat de “criar música” de manera col·lectiva i en viu, permetent la interacció arcaica entre les persones i la terra a través de la terrissa; en la forma i sonoritat del test.

 

Més informació: 

L’horari del FangArt serà: el divendres de 17 a 23h i dissabte i diumenge d’11 a 14h i de 17 a 23h, tot i que el diumenge es tancaran les portes a les 22h.

A

També et pot interessar