Foto: 

Cedida
Raventós davant un dels seus tapissos

Maria Assumpció Raventós: Art, matèria i esperit

Una exposició amb aquest títol homenatja l’artista sadurninenca amb una vintena d’obres que mostren la seva versatilitat
Goretti Martínez
,
05/09/2018
Arts
L’Aula de Cultura del Fòrum Berger Balaguer de Vilafranca del Penedès acull fins al 16 de setembre l’exposició ‘Art, matèria i esperit’, una mostra que pretén ser un homenatge a una artista penedesenca que ha dedicat gairebé tota la seva vida a la creació plàstica. M. Assumpció Raventós (Sant Sadurní d’Anoia, 1930) és considerada una de les artistes més carismàtiques de l’art català del segle XX. Pintora, gravadora i tapissera, Raventós destaca per l’experimentació de tècniques i materials poc convencionals, per la inserció de relleus i volums que atorguen a les seves obres una concepció tridimensional i per un ús subtil i expressiu de les masses de colors en les peces pictòriques.

L’Aula de Cultura del Fòrum Berger Balaguer de la Fundació Pinnae acull fins al 16 de setembre a Vilafranca del Penedès una exposició antològica de Maria Assumpció Raventós, considerada una de les artistes més carismàtiques de l’art català del segle XX. “L’exposició que es presenta pretén ser un homenatge una de les artistes més universals del Penedès i al seu treball de gairebé tota una vida dedicada a la creació plàstica”, ens diuen des de la Fundació Pinnae. Sota el títol ‘Art, matèria i esperit’, l’exposició va ser inaugurada el passat 23 d’agost amb la presència de l’artista i amb un parlament del filòleg i historiador vilafranquí Joan Solé Bordes.



La mostra aplega una vintena d’obres que recorren la trajectòria de Maria Assumpció Raventós en la tècnica de la pintura amb predomini de paisatges, vinyes, marines i algun bodegó, tot i que també s’ha seleccionat obra molt concreta que demostra la seva variada línia plàstica que ella mateixa ha anat descobrint durant tots aquests anys. L’obra de Raventós destaca per l’experimentació amb tècniques i materials poc convencionals que sovint aporten volum a les seves peces. “He anat canviant de tècnica. Tinc obres on hi ha molt de gruix. Hi he utilitzat pols de marbre i làtex; i això, barrejat, s’asseca i pots posar el gruix que vols, que no cau. Queda ben enganxat”, deia l’artista en el transcurs de la inauguració. “Veieu aquelles muntanyes del Penedès? Allò és roba. L’embadurno, la pinto, l’enganxo… I dona aquesta sensació de moviment”, afegia.

La pintura de Raventós es basa en masses de color subtilment disposades que doten de gran expressivitat els seus quadres. “És el reflex d’una vida que no ha tingut altres horitzons que els d’observar les formes naturals i socials que ofereix el món”, afirmen des de la Fundació Pinnae. “La gran complexitat de les seves creacions, des de dimensions imponents a minimalistes, acaben per precisar el missatge dels continguts de cadascuna de les seves obres i fan que l’espectador pugui experimentar sensacions i expressions que, si bé es poden arribar a sentir, són pocs els que aconsegueixen expressar-les artísticament”. Ella confessa que una de les seves grans fonts d’inspiració és la música: “La música és la cosa que més m’asserena: la sensibilitat ha de fluir des d’algun lloc”.



Maria Assumpció Raventós, nascuda a Sant Sadurní d’Anoia, es va formar a l’escola de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona, on va ser professora de dibuix. Després d’una etapa en el camp del gravat, es va iniciar en el tapís com a membre preeminent de l’Escola Catalana de Grau-Garriga i Susanna Rolando i va experimentar tècniques no habituals que la van dur, mitjançant la inserció de relleus, volums, serrells, nusos, talls, protuberàncies, etc... a una expressió tridimensional propera a l’escultura. Als anys noranta del segle XX, Maria Assumpció Raventós es va decantar per la pintura. L’artista va ser condecorada amb la Creu de Sant Jordi l’any 1991. Ha exposat arreu de Catalunya i de la resta d’Espanya, Estats Units, França, Suècia, Japó, Itàlia, Alemanya, Suïssa, Mònaco, Iugoslàvia i Bèlgica i ha obtingut nombrosos guardons.
 

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

L’exposició ‘Art, matèria i esperit’ es pot visitar fins al 16 de setembre a l’Espai Cultural del Fòrum Berger Balaguer amb entrada lliure i en l’horari habitual de dijous a dissabte de 18:30 a 20:30h i diumenges i festius de 12 a 14h i de 18:30 a 20:30h

A

També et pot interessar