,
17/05/2018
Cinema

Després del D'A, DocsBarcelona

Teniu les darreres oportunitats per veure les pel·lícules del D'A a Vilafranca del Penedès. Avui amb 'El león duerme esta noche' i demà amb 'Sollers point'. Pel cap de setmana us proposem el biopic sobre J.D Salinger 'Rebelde entre el centeno'. I també us avancem tot el que ve la setmana vinent, amb els extraordinaris documentals del DocsBarcelona i l'esperada 'Roman J. Israel, Esq.'

El león duerme esta noche (D’A Festival)
Dijous 17 de maig, a les 20:15h (V.O.S.)

Direcció i guió: Nobuhiro Suwa.
Intèrprets: Jean-Pierre Léaud, Paulina Étienne, Maud Wyler i Louis-Do de Lencquesaing.
Ficció. FRANÇA-JAPÓ, 2017. 103’. Projecció en V.O. (francès) subitulada.

Aquesta és una pel·lícula de fantasmes. De fet, en són dues. Una fa referència als records d’un actor veterà que, durant la pausa d’un rodatge, farà cap a una casa abandonada on hi va viure l’amor de la seva vida. I l’altra, és la pel·lícula casolana de terror que un grapat de nens i nenes filmen amb passió en aquest mateix espai. La comunió entre aquests dos mons, permet a Nobuhiro Suwa plantejar un conte on realitat i ficció siguin conceptes poc delimitats. El director japonès signa una obra depurada i profundament commovedora que s’entén com una oda a la vida i també a l’ofici d’actor.

Sollers Point (D’A Festival)
Divendres 18 de maig, a les 21:45h (V.O.S.)

Direcció i guió: Matt Porterfield.
Intèrprets: McCaul Lombardi, Jim Belushi i Zazie Beetz.
Ficció. EUA-FRANÇA, 2017. 101’. Projecció en V.O. (anglès) subtitulada.

Amb films tan admirables com Putty Hill o I Used to Be Darker, Matt Porterfield ha esdevingut un retratista experimentat d’aquells Estats Units on el somni americà sempre acaba passant de llarg. El seu és un tipus de cinema independent, que defuig tots els tòpics del cinema indie, de mirada humanista, sense judicis morals, i amb el·lipsis que es bifurquen en múltiples possibilitats. Sollers Point traça una història gairebé espectral, on un noi de vint-i-pocs, surt de la presó i deambula pel seu Baltimore natal, sense un rumb fix, combatent els seus dimonis interiors i veient com se li tanquen totes les portes.

 

Rebelde entre el centeno
Rebel·lia: perdició i virtut


Divendres 18 de maig, a les 19:30h (V.O.S.)
Dissabte 19 de maig, a les 20h
Diumenge 20 de maig, a les 19h

Dimecres 23 de maig, a les 20:15h

Títol original: Rebel in the Rye
Direcció i guió: Danny Strong.
Intèrprets: Nicholas Hoult, Kevin Spacey, Zoey Deutch, Sarah Paulson, Hope Davis i Victor Garber.
Biopic. EUA, 2017. 106’. Projecció en versió doblada. No recomanada per a menors de 12 anys.

J.D. Salinger, l’autor de la novel·la El guardián entre el centeno, mort l’any 2010, va ser un adolescent rebel, marcat pels horrors de la Segona Guerra Mundial i per l’amor de la filla del dramaturg Eugene O´Neill. Va ser expulsat de molts centres educatius i, després de declinar la continuació del negoci familiar, es va matricular a la Universitat de Columbia, cursant escriptura creativa sense cap tipus de recolzament familiar. Allà va conèixer un professor apassionat que, acabaria sent l’únic mentor del futur escriptor. La pel·lícula explica aquests fets i el procés creatiu que va fer néixer una de les novel·les més llegides de la història, amb 65 milions d’exemplars venuts arreu. La primera edició es va publicar l’any 1951 a EUA i va generar molta controvèrsia pel seu llenguatge provocador, catapultant l’autor a la fama fins al punt d’haver de renunciar a seva vida pública.

DocsBarcelona
Aquest 2018, el DocsBarcelona arriba a la seva 21a edició amb una programació plena de joies audiovisuals i activitats professionals

Un festival on es presenten els documentals més rellevants de l’escena internacional i que es celebra a Barcelona, del 16 al 27 de maig. El gènere documental ens ofereix una mirada inèdita a partir d’un material únic i excepcional, i es converteix en un testimoni valent dels nostres temps. Amb l’inestimable recolzament de la Diputació de Barcelona, el festival creix en seus i s’expandeix més enllà de la ciutat comtal. Vàries poblacions de la província projectaran una selecció de documentals, sent una d’aquestes seus la Sala Zazie, de Vilafranca del Penedès. Dijous 24 de maig es projectarà Wonderful Losers; divendres 25 Lladres de temps i dissabte 26, El espanto.

Wonderful Losers: A Different World
DocsBarcelona

Dijous 24 de maig, a les 20:15h (V.O.S.)

Direcció i guió: Arünas Matelis.
Intèrprets: Massimo Branca, Daniele Colli i Paolo Tiralongo.
Documental. LITUÀNIA-BÈLGICA-CATALUNYA-IRLANDA-ITÀLIA-LETÒNIA-REGNE UNIT I SUÏSSA, 2017. 72’. Projecció en V.O. (holandès, italià, anglès) subtitulada.

Darrere els equips de l’elit del ciclisme mundial hi ha uns lluitadors desconeguts, veritables herois de les bicicletes que s’estavellen, s’aixequen i tornen a córrer. Una odissea que revela una mirada poc habitual als “meravellosos perdedors”, aquells qui sacrifiquen les seves carreres per la glòria dels seus companys d’equip. La cinta s’ha endut un bon grapat de guardons, com el Premi del Públic al Millor Documental del 2018 Trieste Film Festival, el Gran Premi al Millor Documental i Premi del Públic al 2017 Minsk Listapad Film Festival de Bielorússia, o el Premi al Millor Documental al 2017 Warsaw International Film Festival de Polònia, entre d’altres.

Lladres de temps
DocsBarcelona

Divendres 25 de maig, a les 21:45h (V.O.S.)

Direcció i guió: Cosima Dannoritzer.
Documental. CATALUNYA-FRANÇA, 2018. 84’. Projecció en V.O. (anglès, francès, japonès, alemany, holandès, català, castellà) subtitulada.

Hi ha un nou recurs que tothom vol… Oblida’t de l’aigua, del petroli i dels minerals rars: és el nostre temps. Una investigació que ens demostra com el temps s’ha convertit en moneda de canvi i com podem reclamar el control d’aquest recurs, preciós però finit. La première mundial de Lladres de temps, va tenir lloc al DocsBarcelona, generant diversitat de sensacions i línies reflexives.

El espanto
DocsBarcelona

Dissabte 26 de maig, a les 18:30h

Direcció i guió: Pablo Aparo i Martín Benchimol.
Documental. ARGENTINA, 2017. 66’. Projecció en V.O. (castellà).

En un recòndit poble d'Argentina, les cures casolanes reemplacen la medicina tradicional. Tota dolència és tractada pels propis veïns, excepte "el espanto", una rara malaltia que pateixen les dones i que només es pot curar gràcies a les habilitats misterioses d’un peculiar ancià de les afores del poble, a qui cap marit vol que visiti la seva dona… El espanto ha passat per festivals com el Festival Internacional de Cine de Guadalajara (Mèxic, 2017), el 58è Krakovia Film Festival de Polònia, i ha rebut el premi al Millor Migmetratge Documental al IDFA’17 dels Països Baixos i Millor Banda Sonora Original al BAFICI Argentina 2017.

Roman J. Israel, Esq.
Examen a l’integritat moral del sistema judicial

Divendres 25 de maig, a les 19:30h (V.O.S.)
Dissabte 26 de maig, a les 20h
Diumenge 27 de maig, a les 19h
Dimecres 30 de maig, a les 20:15h

Títol original: Roman J. Israel, Esq.
Direcció i guió: Dan Gilroy.
Intèrprets: Denzel Washington, Colin Farrell, Carmen Ejogo i Shelley Hennig.
Drama. EUA, 2017. 129’. Projecció en V.O. (anglès) subtitulada i en versió doblada. No recomanada per a menors de 7 anys.

Roman J. Israel és un advocat defensor i idealista que sembla tret d’una altra època per com vesteix, com porta el cabell i per ser fidel a les directrius del seu mentor, una icona dels drets civils. Després de la mort sobtada del seu mestre i ídol, un advocat ambiciós (Colin Farrell), antic alumne del difunt i que segueix altres mètodes per defensar els seus clients, el vol contractar. En el nou i modern despatx, l’integritat per defensar l’activisme social que ha definit la carrera d’en Roman es posarà a prova. Amb aquesta interpretació, Denzel Washington va ser nominat com a Millor Actor als darrers Premis Oscar, al Globus d’Or i al Sindicat d’Actors.

Ens veiem a la Zazie. Més informació a www.cineclubvila.cat

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Cineclub Vilafranca ha complert 50 anys d'història. No ens cansem de veure cinema i de parlar-ne, així que aquest serà el nostre cine fòrum virtual. Al blog 'Mira diferent' us oferim reflexions sobre el cinema i les pel·lícules que han marcat la vida d'espectadors i espectadores al llarg d'aquests 50 anys.

07/12/2020
Com a actor, la meva escola d´interpretació ha estat el cine. Vaig començar “preescolar” al cinema Casal, quan la meva mare era la taquillera. Em passava totes les hores possibles allà.
23/11/2020
La meva infantesa es troba impresa en un metratge liderat per clarobscurs.
04/11/2020
Mentre la quanta, quanta guerra continua campant per molts llocs del nostre estimat planeta escric un múltiple agraïment al Cine Club Vilafranca, amb la bona excusa que fa 50 anys. Un múltiple agraïment que s'amplifica a moltes bandes.
04/11/2020
Vaig veure una dona que ballava ensenyant el cul a la N-340. A la ràdio deien que aquell seria el dia més calorós en dècades. Vaig mirar pel retrovisor i la seva figura, fent-se menuda, movia els braços abstreta.
13/10/2020
Molt sovint sento a dir que els crítics som directors frustrats, que ens dediquem a escriure perquè no gaudim de prou talent per fer cinema.
24/08/2020
Si ens fixem en el cinema clàssic (aquell que la modernitat va dinamitar als anys seixanta del segle passat) acordarem que, en general, el cinema americà (que dominà el panorama a la primera meitat del segle XX), presentava les dones bé com a sex-
16/08/2020
Tinc una fantasia des de ben petita. Sempre he sentit que estar en una sala de cinema deu ser el més semblant a estar dins d’una balena.