,
24/02/2016
Cinema
Imatge de El hijo de Saúl

El hijo de Saúl, Hija de la laguna, Carol i nit d'Oscar

A Cine Club Vilafranca ens agrada el cinema però també comentar les pel·lícules, saber més del que hi ha al darrere i, sobretot, crear comunitat cinèfila per gaudir més i millor del setè art. Aquesta setmana hem preparat una programació farcida de títols interessants: de la imprescindible i duríssima El hijo de Saúl, al documental peruà Hija de la laguna, tot passant pel duel d’interpretacions magistrals de Carol. També tenim la sessió especial que culminarà la nova edició de la travessa dels Oscar que coorganitzem amb el Kubrick Cinema amb 'Mad Max: Furia en la carretera'.

I atents perquè divendres Cine Club Vilafranca i Entrepobles-Penedès us convidem a l’estrena del documental 'Hija de la Laguna' on comptarem amb la presència de la seva protagonista, Nélida Ayay, amb qui podrem compartir col·loqui sobre la pel·lícula i la realitat que ens acosta.

El hijo de Saúl

Lliçó de cine per acostar-se a l'horror del nazisme
Dijous 25 de febrer, 20:15h.
Divendres 26 de febrer, 22:15h.

Títol original: Saul fia.
Direcció: László Nemes.
Guió: Clara Royer, László Nemes.
Intèrprets: Urs Rechn, Levente Molnár y Géza Röhrig.
Drama. Hongria, 2015. 107 min. Projecció en V.O. (hongarès, alemany).

El hijo de Saúl és una de les experiències més intenses i torbadores del cinema recent. Oprimeix, colpeja i fa mal, però commou perquè s'acosta a la foscor amb valentia i respecte. La pel·lícula ens situa a Auschwitz per seguir un sonderkommando, els presoners que treballaven als crematoris dels camps d'extermini nazis. Saul, un d'aquests homes que ja són més morts que vius, creurà reconèixer el seu fill enmig de l'infern. El director debutant László Nemes s'endinsa a l'Holocaust amb una lliçó de posada en escena que s'allunya d'opcions melodràmatiques com La llista de Schindler per apropar-se a plantejaments d'escriptors com Primo Levi o directors com Claude Lanzman (que afirmava que l'horror no podia ser representat). Nemes redueix l'enquadrament i situa la càmera tan arrapada al primer pla del Saul que moltes imatges queden desenfocades o fora de camp. L'horror s'intueix, se sent i, sobretot, no s'oblida. Una pel·lícula tan dura com imprescindible. Nominada al Oscar a millor pel·lícula en llengua no anglesa.

Hija de la laguna

La guerra de l’aigua entre petites comunitats i grans empreses
Divendres 26 de febrer, 20:00h.

En acabar, Cine Club Vilafranca i Entrepobles-Penedès us conviden a participar al col·loqui amb la protagonista, Nélida Ayay.

Direcció i guió: Ernesto Ceballos
Intèrprets: Nélida Ayay Chilón, Máxima Acuña de Chaupe, Carlos Chaupe.
Documental. Perú, 2015. 52 min. Projecció en V.O. (espanyol).

Nélida, una dona dels Andes que parla amb els esperits de l'aigua, empra les seves facultats per fer front a una minera que amenaça destruir la llacuna que ella considera la seva mare. Just a sota de les llacunes de Nélida, jeu un ric dipòsit d'or que enfronta els pagesos que temen quedar-se sense aigua amb la minera d'or més gran de Sud-amèrica. Nélida s’uneix a la lluita de les comunitats campesines de la zona que tenen por de quedar-se sense aigua. Aquest documental presentat a la Seminci de Valladolid retrata la guerra de l’aigua entre petites comunitats i grans empreses mineres. Sessió en en col·laboració amb Entrepobles Penedès i que comptarà amb la presència de la seva protagonista, Nélida Ayay Chillón.

Carol

Bellesa dura, delicada i exquisida
Dissabte 27 de febrer, 17:30h. (VO) i 20:00h.
Diumenge 28 de febrer, 19:00h. Dimecres 2 de març, 19:00h.

Títol original: Carol
Direcció: Todd Haynes.
Guió: Phyllis Nagy, basat en la novel·la de Patricia Highsmith.
Intèrprets: Cate Blanchett, Rooney Mara, Sarah Paulson, Kyle Chandler.
Drama. Regne Unit, 2015. 118 min. Projecció en versió doblada i V.O. (anglès) subtitulat.

Nova York, anys cinquanta. És Nadal i Therese Belivet és una jove sense massa recursos que treballa com a dependenta en una botiga de joguines. El seu somni és convertir-se en fotògrafa i té un xicot al que no estima. Encara necessita trobar-se a si mateixa. Tot canviarà quan, en un monòton i llarg dia de feina, aparegui en la seva vida Carol Aird, una distingida dona de classe alta amb un fort temperament i avorrida de viure a l'ombra del seu marit. Entre elles s'iniciarà una atracció immediata, cada cop més íntima i profunda, que canviarà les seves vides per sempre, posant en risc les seves infelices vides a canvi d'una de nova i prohibida. Basada en la novel·la de Patricia Highsmith, Carol té sis nominacions als Oscars, incloent millor actriu, millor actriu secundària i millor guió adaptat, i va guanyar el premi a la millor actriu del Festival de Cannes per a Rooney Mara.

Mad Max: Furia en la carretera

Sessió especial La travessa dels Oscar
Dimecres 2 de març, 22h. CINEMA KUBRICK

Títol original: Mad Max: Fury Road
Direcció: George Miller
Guió: George Miller, Nick Lathouris, Brendan McCarthy
Intèrprets: Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult.
Ciència ficció. Austràlia, 2015. 120 min. Projecció en versió doblada

Perseguit pel seu turbulent passat, Mad Max creu que la millor manera de sobreviure és anar sol pel món. No obstant això, es veu arrossegat a formar part d'un grup que fuig a través del desert en un War Rig conduït per una Emperadriu d'èlit: Furiosa. S'escapen d'una Ciutadella tiranitzada per Immortan Joe, a qui han arrabassat alguna cosa irreemplaçable. Enfurismat, el Senyor de la Guerra mobilitza totes les seves bandes i persegueix implacablement els rebels en una "guerra de la carretera" d'altes revolucions... Quarta entrega de la saga post-apocalíptica que ressuscita la trilogia que a principis dels vuitanta va protagonitzar Mel Gibson, totes elles dirigides per George Miller. Nominada a 10 premis Oscars, incloent millor pel·lícula i millor direcció, ha estat una de les sorpreses de l'any i una imminent pel·lícula de culte des de la seva estrena el passat mes de maig.

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Cineclub Vilafranca ha complert 50 anys d'història. No ens cansem de veure cinema i de parlar-ne, així que aquest serà el nostre cine fòrum virtual. Al blog 'Mira diferent' us oferim reflexions sobre el cinema i les pel·lícules que han marcat la vida d'espectadors i espectadores al llarg d'aquests 50 anys.

07/12/2020
Com a actor, la meva escola d´interpretació ha estat el cine. Vaig començar “preescolar” al cinema Casal, quan la meva mare era la taquillera. Em passava totes les hores possibles allà.
23/11/2020
La meva infantesa es troba impresa en un metratge liderat per clarobscurs.
04/11/2020
Mentre la quanta, quanta guerra continua campant per molts llocs del nostre estimat planeta escric un múltiple agraïment al Cine Club Vilafranca, amb la bona excusa que fa 50 anys. Un múltiple agraïment que s'amplifica a moltes bandes.
04/11/2020
Vaig veure una dona que ballava ensenyant el cul a la N-340. A la ràdio deien que aquell seria el dia més calorós en dècades. Vaig mirar pel retrovisor i la seva figura, fent-se menuda, movia els braços abstreta.
13/10/2020
Molt sovint sento a dir que els crítics som directors frustrats, que ens dediquem a escriure perquè no gaudim de prou talent per fer cinema.
24/08/2020
Si ens fixem en el cinema clàssic (aquell que la modernitat va dinamitar als anys seixanta del segle passat) acordarem que, en general, el cinema americà (que dominà el panorama a la primera meitat del segle XX), presentava les dones bé com a sex-
16/08/2020
Tinc una fantasia des de ben petita. Sempre he sentit que estar en una sala de cinema deu ser el més semblant a estar dins d’una balena.