,
09/03/2017
Cinema
Imatge de Los exámenes

Los exámenes, Paterson, Moonlight i més

Aquesta setmana us proposem pel·lícules que ten´iem moltes ganes de portar a Vilafranca. Comencem amb el dilema moral, intenssíssim i interessanttíssim, que ens planteja la pel·lícula romanesa 'Los exámenes'. Continuem amb una comèdia d'esterotips que és més del que sembla, 'Los del túnel'. Seguim amb l'anhelada 'Paterson', de Jim Jarmusch, que arriba a ala Sala Zazie després de molts entrebancs (haureu notat que ja l'havíem anunciat anteriorment però no l'havíem pogut projectar al final). I, finalment, tindrem la flamant guanyadora de l'Òscar a la millor pel·lícula, 'Moonlight'.

Aquí van tots els detalls:

Los exámenes
Dilema moral

Dijous 9 de març, 20:15h (V.O.S.)
Divendres 10 de març, 21:15h (V.O.S.)

Direcció i guió: Cristian Mungiu.
Intèrprets: Adrian Titieni, Vlad Ivanov, Maria-Victoria Dragus, Ioachim Ciobanu.
Drama. ROMANIA, 2016. 128’. Projecció en V.O. (romanès) subtitulada.

Retrat d’un pare obsessionat amb què la seva filla obtingui una beca d’estudis que li permeti marxar de Romania. Tan segur està que serà el millor per a ella, que per aconseguir-ho pressiona la noia perquè vagi als exàmens tan sols un dia després d’haver patit un intent d’agressió sexual, i no dubta a demanar un tracte de favor participant de la corrupció del seu país que tan orgullosament condemna. Amb aquesta premissa, el director, que es va endur la Palma d’Or al darrer festival de Cannes per aquest treball, dissecciona la moral humana en general i la corrupció i el nepotisme heretat del règim comunista, que sembla particularment endèmic en la societat romanesa.

Los del túnel
El vertigen de trencar amb tot

Divendres 11 de març, 19:00h
Dissabte 12 de març, 20:00h
Diumenge 13 de març, 19:00h
Dimecres 15 de març, 20:15h

Direcció i guió: Pepón Montero.
Intèrprets: Arturo Valls, Natalia Molina, Neus Asensi, Raúl Cimas, Teresa Gimpera.
Comèdia. ESPANYA, 2017. 95'. Projecció en V.O. (castellà).

Un grup de persones d’estereotips socials molt definits (el matrimoni en crisi amb una filla, la parella gai, la noia guapa, el policia heroic, el graciós que no fa gràcia) són rescatats després d’haver estat atrapats dins un túnel durant quinze dies. Els supervivents, comunicats des del rescat per un grup de Whatsapp, queden els divendres per celebrar haver-se'n sortit, però l'experiència traumàtica que han patit farà difícil continuar amb les seves vides de sempre i hauran de trobar com sortir del túnel existencial. Arturo Valls, en el paper del graciós irreverent, pren el protagonisme de la cinta, que comença allà on acostumen acabar les pel·lícules de catàstrofes: després del feliç desenllaç.

Paterson
El sentit profund de les accions quotidianes

Dijous 16 de març, 20:15h (V.O.S.)
Divendres 17 de març, 21:15h (V.O.S.)

Direcció i guió: Jim Jarmusch.
Intèrprets: Adam Driver, Golshifteh Farahani, Kara Hayward, Sterling Jeris.
Drama. EUA, 2016. 113’. Projecció en V.O. (anglès) subtitulada.

Jarmusch mostra a Paterson la poètica dels fets habituals, la vida plàcida d’una parella que s’estima d’una manera natural, sense estridències de cap mena. Reconstrueix la bellesa del que és únic: l’ésser humà cada dia fa el mateix, però amb lleugeres variants: cada dia és igual i diferent als anteriors. El film presenta Paterson, un conductor d’autobús de la ciutat de Paterson (Nova Jersey) que escriu poesia sobre les coses senzilles que va observant. Paterson admira el poeta modernista i pediatra William Carlos Williams, que va escriure el poema titulat Paterson. Els poemes que en la ficció estan escrits pel conductor d’autobús són en realitat del poeta Ron Padgett. La pel·lícula, dividida en capítols, un per a cada dia de la setmana, va narrant la vida habitual del xofer-poeta durant aquest període.

Moonlight
Un estudi de personatges bellament íntim

Divendres 17 de març, 19h (V.O.S.)
Dissabte 18 de març, 20h
Diumenge 19 de març, 19h
Dimecres 22 de març, 20:15h

Direcció: Barry Jenkins. Guió: Barry Jenkins, Tarell Alvin McCraney.
Intèrprets: Mahershala Ali, Shariff Earp, Alex Hibbert, Ashton Sanders, Trevante Rhodes, Janelle Monáe, Naomie Harris.
Drama. EUA, 2016. 111'. Projecció en V.O. (anglès) subtitulada i en versió doblada. No recomanada per a menors de 16 anys.

Estructurada en tres actes, corresponents a diferents parts de la vida del protagonista, la història se centra en un jove afroamericà que tracta de gestionar la seva timidesa i homosexualitat en un dels barris més deprimits de Miami. Els seus antecedents, una difícil infància i adolescència, marcaran el descobriment de sí mateix intentant sobreviure en diferents situacions. Peça de sabor únic, tractada sense cap estridència, amb un to que bascula del realisme documental al drama íntim. Aquesta pel·lícula és una peça de sabor únic, tractada sense cap estridència, amb un to que bascula del realisme documental al drama íntim. Moonlight ha estat guanyadora de 3 Oscars (millor pel·lícula, millor guió adaptat i millor actor secundari), del Globus d’Or a la millor pel·lícula dramàtica i molts altres premis. La projecció de divendres 17 és en col·laboració amb l’Escola d’Idiomes del Casal de Vilafranca del Penedès.

Ens veiem a la Sala Zazie!

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Cineclub Vilafranca ha complert 50 anys d'història. No ens cansem de veure cinema i de parlar-ne, així que aquest serà el nostre cine fòrum virtual. Al blog 'Mira diferent' us oferim reflexions sobre el cinema i les pel·lícules que han marcat la vida d'espectadors i espectadores al llarg d'aquests 50 anys.

07/12/2020
Com a actor, la meva escola d´interpretació ha estat el cine. Vaig començar “preescolar” al cinema Casal, quan la meva mare era la taquillera. Em passava totes les hores possibles allà.
23/11/2020
La meva infantesa es troba impresa en un metratge liderat per clarobscurs.
04/11/2020
Mentre la quanta, quanta guerra continua campant per molts llocs del nostre estimat planeta escric un múltiple agraïment al Cine Club Vilafranca, amb la bona excusa que fa 50 anys. Un múltiple agraïment que s'amplifica a moltes bandes.
04/11/2020
Vaig veure una dona que ballava ensenyant el cul a la N-340. A la ràdio deien que aquell seria el dia més calorós en dècades. Vaig mirar pel retrovisor i la seva figura, fent-se menuda, movia els braços abstreta.
13/10/2020
Molt sovint sento a dir que els crítics som directors frustrats, que ens dediquem a escriure perquè no gaudim de prou talent per fer cinema.
24/08/2020
Si ens fixem en el cinema clàssic (aquell que la modernitat va dinamitar als anys seixanta del segle passat) acordarem que, en general, el cinema americà (que dominà el panorama a la primera meitat del segle XX), presentava les dones bé com a sex-
16/08/2020
Tinc una fantasia des de ben petita. Sempre he sentit que estar en una sala de cinema deu ser el més semblant a estar dins d’una balena.