Vilafranca del Penedès

Foto: 

Web Turisme Vilafranca
Vilafranca del Penedès és considerada la capital del vi

La sostenibilitat com a reclam turístic

Vilafranca del Penedès és una de les poques ciutats catalanes que compten amb la certificació Biosphere de Destinació Turística Sostenible
Goretti Martínez
,
07/08/2019
Entorn
Al novembre farà dos anys que l’Institut de Turisme Responsable va atorgar a Vilafranca del Penedès la certificació Biosphere de Destinació Turística Sostenible. En un moment en què es debat sobre els pros i els contres del turisme, aquesta certificació garanteix que la destinació és “autèntica, inclusiva, responsable, ecològica i excel·lent”. Però, què volen dir exactament tots aquests adjectius?

La certificació Biosphere de Destinació Turística Sostenible que atorga l’Institut de Turisme Responsable és una qualificació que reforça i, d’alguna manera, reconeix la feina que des de fa temps fa l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès per contribuir a la sostenibilitat del municipi a través d’accions en matèria d’igualtat, medi ambient, cultura o desenvolupament socioeconòmic. Només aconsegueixen aquesta certificació les destinacions turístiques que compleixen una sèrie de requisits.


El vi és un dels principals atractius turístics de Vilafranca. A la foto, visitants al Vinseum | FOTO: enoturismePenedès

L’indret ha de ser “autèntic”, en el sentit que l’oferta turística està basada en els valors que el fan únic i diferent - com la seva natura, la seva història, les seves tradicions o la seva gastronomia-. També ha de ser una destinació “inclusiva”, tot respectant la cultura, els valors i les formes de vida de la comunitat local. Cal que sigui, a més, “responsable”: per tant, l’experiència en la destinació es configura al voltants dels valors de la sostenibilitat i el turisme responsable. I, en aquesta mateixa línia, la destinació ha de ser “ecològica” i preservar el medi natural alhora que minimitzar els impactes a l’ambient a través de l’educació i la gestió. Finalment, la destinació Biosphere ha de ser “excel·lent”, de manera que els prestadors i productes turístics assegurin estàndards de qualitat que satisfacin els i les visitants. Però, com s’aconsegueix que una destinació turística, en aquest cas Vilafranca del Penedès, compleixi tots aquests condicionants?

“Com a destinació Biosphere et compromets a garantir la millora contínua per equilibrar adequadament els àmbits de lluita contra el canvi climàtic, medi ambient, cultura, societat i economia, a través dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides”, ens explica el tècnic de Turisme David Puig. Un cop s’estableix el compromís de voler ser una Destinació Turística Sostenible, es fa un pla de millora amb accions concretes. “El pla d’acció o full de ruta consta de 108 requisits dividits en quatre temàtiques: instruments per a un turisme responsable, desenvolupament social i econòmic de la destinació i la comunitat local, conservació i millora del patrimoni cultural i conservació ambiental”, diu el David. I afegeix que “alguns d’aquests requisits ja es complien d’inici, d’altres no, i altres estaven iniciats: el compliment dels requisits és el que fa renovar la certificació, a més d’assolir les propostes de millora”.


Una passejada en bicicleta entre vinyes | FOTO: Web Turisme Vilafranca

Preguntat per si hi ha una tendència global cap al turisme sostenible, el David respon amb rotunditat que sí i va un pas més enllà: “Fins i tot ja no diria tendència sinó una “obligació”; el turisme ha de contribuir a la sostenibilitat de les destinacions incidint en el manteniment del patrimoni i no en la seva degradació, mantenint les tradicions i preservant el medi ambient”. En aquest sentit remarca que “les empreses també tenen el seu paper i cada dia estan més conscienciades”. El tècnic destaca que el turisme sostenible també és una demanda dels propis turistes: “Un estudi de Skyscanner sobre els viatgers responsables destaca que vuit de cada deu espanyols mostra una altra sensibilitat davant la sostenibilitat a l’hora de viatjar; o també que pel 84% dels viatgers és important que les empreses del sector turístic ajustin les seves polítiques a les necessitats de sostenibilitat”. Conclou dient que “en definitiva, tant per consciència com per economia, és important la sostenibilitat en el sector turístic i, òbviament en la societat en general”.

Per la seva banda, la regidora de Promoció Turística de l’Ajuntament de Vilafranca, M. Dolors Rius, explica precisament que “el turista d’avui -i encara més el de demà- cerca destinacions sostenibles on viure experiències i practicar turisme responsable, destinacions amb forta identitat cultural on es preservi el medi ambient: els viatgers volem conservar el planeta i demanem qualitat i experiències sostenibles”. Per això constata la importància que Vilafranca, la capital del vi, sigui una destinació Biosphere: “Amb la certificació se li està dient a aquest turista d’avui que Vilafranca del Penedès pot ser la seva destinació, que trobarà allò que cerca; és una qüestió de posicionament”. La regidora continua: “Però és molt més, és fer evident que la vila és conscient que cal ser més sostenible en el seu ampli espectre -social, econòmic, cultural i medi ambiental- i que es treballa en aquesta direcció”.


A la Festa del Xató s'utilitzen copes de vidre i plats de ceràmica | FOTO: Ajuntament de Vilafranca del Penedès

En aquesta mateixa línia, la regidora de Promoció Turística destaca que “un altre factor destacat és que la certificació té la pròpia ciutadania com un dels objectius dels requisits que es demanen per anar renovant”. “El primer beneficiat de les millores de la ciutat enfocades als nostres visitants és la població de Vilafranca”, afirma. Sobre el balanç d’aquests gairebé dos anys, la regidora valora especialment “el treball transversal en tot l’Ajuntament i amb la implicació de molts serveis de la casa com a eina imprescindible per a l’execució del pla d’acció”. També posa l’accent en una de les informacions que es pot extreure de l’aplicatiu de recollida de satisfacció de l’Oficina de Turisme: “Una de les preguntes és si es considera que ”hi ha relació entre medi ambient i turisme” i el 89,6% de les respostes consideren que sí. D’altra banda, “en la pregunta “en quina mesura és importantper a tu que la destinació turística tingui una certificació medi ambiental”, el 94,5% respon que bastant i molt (4 i 5 d’una escala de cinc punts).

Sobre per què és important tendir cap a un turisme sostenible en una destinació com Vilafranca del Penedès, la regidora apunta: “Per consciència, per futur, per economia, per estima al territori, en definitiva perquè sembla evident que és la única direcció que podem seguir les destinacions, o millor dit els municipis”. M. Dolors Rius creu que “el turisme sostenible ha d’aportar beneficis més enllà dels econòmics, que no hem d’oblidar, i a la vegada en forma de manteniment del patrimoni, de preservació del nostre paisatge, de la reducció de desigualtats, d’activitats respectuoses amb el medi ambient”. En aquest camí complex, la regidora apunta que “l’esforç no ha de ser només de l’Ajuntament, sinó que, poc a poc, el teixit empresarial i cultural del territori ha d’anar incorporant aquesta tendència en el seu ADN”.

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

A

També et pot interessar