Jump to navigation
Lluís Raluy va crear el Circ Raluy als anys 70, però ja el seu pare, Luís Raluy va ser un artista del circ, creador del popular número de l’home bala. De fet, són cinc les generacions Raluy dedicades al món del circ i, en l’espectacle que es pot veure aquest estiu a Vilanova, Cubelles, Calafell i El Vendrell es poden veure tres d’aquestes generacions: Lluís, emblanquinat de pallasso i donant emotivitat a l’espectacle; Louisa, fent un número en una esfera aèrea que penja de dalt de la cúpula mentre fa figures espectaculars, la seva germana Kerry, a les teles; i les seves filles, Niedzela i Emily, sobre patins oferint un xou modern i inèdit. Fins i tot, els fills de Kerry, de no més de 8 anys, que també hi participen.
“Naixem, creixem i vivim al circ; no ens hem plantejat cap de nosaltres deixar aquest món. De ben petits ja vèiem actuar, ja ens deixàven veure alguns espectacles de tarda, ja provàvem de fer alguns números. Segons els nostres gustos, segons el que vèiem, escollíem una disciplina o una altra i després de molt d’assajar, acaba sent la teva feina”, ens explica Louisa Raluy. “M’agrada aquesta vida, és agraïda: viatges, coneixes gent i actuar davant del públic genera adrenalina. Sacrificada, sí, perquè has d’assajar moltes hores, t’has de mantenir, escalfar; però val molt la pena”.
Considera que el circ de qualitat té bona salut actualment, lluny queden aquells anys que sobretot la televisió va fer que es deixés d’anar-hi. “Ara la gent vol veure coses en viu, vol emocionar-se i el circ és un espectacle molt complert”. Per a nens? “No, que va, el circ és un espectacle per adults i que també agrada als nens. Als anys 20 o 30, en la seva època daurada, era només per adults”. Però són els joves els que potser consumeixen menys circ, per això al Circ Raluy han inclós actuacions amb més energia, “amb números pensats per a ells”.
Max és el mag i mestre de cerimònies del Circ Raluy
La gira actual del Circ Raluy es va estrenar a Montornès del Vallès i ha estat a Badalona abans de plantar la vela a Vilanova i després a Cubelles, Calafell i El Vendrell. “Ara farem la costa de cara a l’estiu”. De fet, a Vilanova fa 10 anys que no actuen, fins enguany les ubicacions que els oferien des de l’Ajuntament no els satisfeien, en polígons industrials llunys del centre. “Ara estem encantats amb aquesta ubicació, és perfecte: facilitat d’accés, cèntric”. És que si us acosteu al Parc de les Ribes Roges veureu quin goig fan en aquell entorn, generant un impacte visual molt especial.
Ens acomiadem de la Louisa i el seu pare Lluís, falta només mitja hora perquè comenci l’espectacle. El recinte del circ es comença a omplir d’espectadors que baden davant les caravanes o amb els números que els ofereix en Max, el mag argentí que també farà de mestre de cerimònies durant la funció, un espectacle que compta amb xous de quasi 40 artistes. S’omple la carpa d’espectadors de totes les edats i, durant dues hores, ens emocionem, riem, ens sorprenem i, fins i tot, ens carreguem d’adrenalina davant d’alguna actuació, com les barres fixes amb un artista bielorrús o el número que fan les filles de la Louise sobre patins. Acaba la funció i el passat i el futur del Circ Raluy s’acomiada dels espectadors. Molts acabem aplaudint dempeus. És que el Raluy aconsegueix que hi hagi molta complicitat amb el públic. Fora, tots els artistes ens esperen, fotografies, paraules d’agraïment i vida, molta vida pel circ.
Entrar al Circ Raluy és endinsar-se en un món de màgia i il·lusió.
Vilanova i la Geltrú Del 14 al 24 de juliol
Cubelles Del 27 de juliol al 7 d’agost
Calafell Del 25 d'agost al 4 de setembre
El Vendrell Del 8 a l'11 de setembre
www.circoraluy.com