Surtdecasa Penedès
,
20/12/2013
Espectacles

El teatre, la música i la dansa que ve

Les 10 recomanacions de la programació cultural de tardor a Vilanova

Superat l'estiu, l'activitat cultural torna a recer. El Teatre Principal i l'Auditori Eduard Toldrà de Vilanova i la Geltrú acaben de presentar la nova temporada cultural, que va d'octubre a gener de l'any vinent. La música i el teatre hi tenen un pes molt especial. Surtdecasa fa una tria dels 10 imperdibles. Són només una tria personal entre un ventall més ampli. Les entrades de totes els espectacles ja estan a la venda. En tots els casos, molt especialment en el teatre, val la pena no esperar a darrera hora per no quedar-se amb les ganes. L'aforament del Teatre Principal és de només 361 espectadors.

1. EL PETIT DE CAL ERIL:
Dissabte 26 d'octubre, 21h, Auditori Eduard Toldrà

La música indie catalana té en aquesta banda un dels seus referents. El Petit de Cal Eril presentarà el seu darrer disc, La figura del buit. Es tracta d'un treball en què el seu habitual soul se suma a una psicodèlia que els surt per les orelles. Tot això, combinant de manera molt reeixida moments ballables i potencialment exitosos amb cançons experimentals del tot impensables.

2. ESPRIU!
Diumenge 3 de novembre, 19h, Teatre Principal

L'Any Espriu reivindica un cop més qui es va conèixer com el poeta del poble. Aquest cop, la veu a la seva poesia la posen Clara Segura. Oriol Broggi i Màrcia Cisteró, acompanyats per Marc Serra a la guitarra. L'espectacle és a mig camí entre el teatre i el recital. Una lectura dramatitzada amb actors de prestigi que permetrà aproximar-se al particular univers Espriu.

3. EXPEDIENT K (LA CARTA AL PARE):
Divendres 22 de novembre, 21h, Teatre Principal

L'actor vilanoví Dalfnis Baldús presenta un monòleg al voltant de la carta que Kafka va enviar al seu pare. La història presenta un Kafka descobreix que s'ha convertit en un escriptor monstruós, fins al punt que el món parla de coses kafkianes per descriure situacions absurdes, exagerades i desconcertants. Al llarg del monòleg, l'actor es submergeix en la literatura de Kafka fins a un punt de no retorn.

4. COSMÈTICA DE L'ENEMIC:
Divendres 29 de novembre, 21h, Teatre Principal

Lluís Soler i Xavier Ripoll interpreten un thriller metafísic amb humor negre que convida els espectadors a involucrar-se en un joc ambigu i seductor entre el bé i el mal. La trama té lloc a la sala de premsa d'un aeroport, on té lloc un únic diàleg entre dos personatges. Aquest és un tret distintiu de l'autora de l'obra, Amélie Nothomb. La trobada casual entre els dos protagonistes es converteix en un autèntic descens als inferns de la personalitat humana. Mentre un passa el temps llegint, és interromput per la veu de l'altre, que l'obliga a escoltar el relat d'una vida angoixant. Un descobreix els seus pecats en els de l'altre. L'altre es consola traspassant la seva culpabilitat.

5. ANDREA MOTIS & JOAN CHAMORRO GRUP :
Dissabte 30 de novembre, 21h, Auditori Eduard Toldrà
La revelació del jazz català ja no és cap promesa. Andrea Motis és una realitat que canta amb una personalitat que feia molt temps que no es veia i també toca la trompeta i el saxo. L'acompanya al contrabaix el seu mentor Joan Chamorro. Un veterà del jazz nacional que ha treballat al costat de músics com Tete Montoliu, Steve Wonder, Bebo Valdés, Randy Brecker o Slide Hampton, entre d'altres. Els acompanyaran Ignasi Terraza al piano i Esteve pi a la bateria.

6. HOMENATGE A JOAN MAGRINYÀ:
Dissabte 14 de desembre, 21h, Teatre Principal
La dansa també té cabuda en la programació. El proper 23 de desembre de 2013 es compliran 110 anys del naixement del mestre Joan Magrinyà Sanromà, nascut a Vilanova i la Geltrú. Prenent aquesta data com a punt de partida, l’associació Licexballet, formada majoritàriament per ex-ballarins del Ballet del Gran Teatre del Liceu, s’ha proposat. entre altres objectius i amb la complicitat de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i el Teatre Principal, la recuperació de la història del Ballet del Gran Teatre del Liceu i donar a conèixer encara més, la gran tasca que com a ballarí, coreògraf i mestre de dansa va fer Joan Magrinyà, tot un referent de la dansa.

7. ADREÇA DESCONEGUDA :
Dissabte 28 de desembre, 19 i 21:30h, Teatre Principal
Adreça desconeguda es va publicar per primera vegada l’any 1938, i en poc temps va ser considerada una obra mestra. El 1932, dos alemanys, Martin Schulse i Max Eisenstein comparteixen una gran amistat i són socis d’una galeria d’art a San Francisco (Califòrnia). El Martin decideix tornar al seu país, mentre que el Max, jueu, es queda a San Francisco per dur el negoci. Han promès d’escriure's i ho fan des del moment de la seva separació. A principis de 1933, arriba al poder Adolf Hitler. Mentre es produeix el tràgic ascens del Tercer Reich, la tendra complicitat de les primeres cartes dels dos amics bascularà subtilment fins a l’horror. Lluís Homar i Eduard Fernández en una interpretació brillant.

8. COPA LOTUS I LÍNIA MAGINOT:
Dissabte 11 de gener, 22h, Auditori Eduard Toldrà
Oportunitat d'or per veure en directe dues de les bandes emergents del panorama musical vilanoví que poden donar més a parlar. Copa Lotus presentaran Els títols de crèdit, però també peces del seu primer disc i algunes cançons inèdites. El seu so costa d'etiquetar. Segurament, sonen com ho faria el que resultat de mesclar en una coctelera el country americà amb el pop britànic. Marc Bala, Vidal Soler, Xavier Yerga i Marc Benaiges han aconseguit una fórmula genuïna que cada cop connecta amb més seguidors. Per la seva part, Línia Maginot presentaran el seu primer disc: Fibonacci. Són un dels grups de moda a la capital del Garraf, han completat una gira que els ha dut a diferents cases particulars i presenten cançons melòdiques amb un rerefons folk mediterrani, també amb influències del pop britànic. La banda la formen Magí Mestres, pau Albà, Guillem Albà i Jordi Ferret.

9. LA PELL DEL POETA: ESPRIU:
Divendres 24 de gener, 21h, Teatre Principal
Nova lectura dramatitzada per commemorar l'Any Espriu. Aquest cop la veu la posa Sílvia Bel, acompanyada per Orestes Gas a la guitarra. Dels xiprers, a la mar, del cementiri de Sinera, a la platja, i de la pell de brau, al dictat de la primera història d'Esther. Paraules d’un poeta: Salvador Espriu, que va viure per salvar-nos els mots i retornar-nos el nom de cada cosa. Veu i símbol d'un poble.

10. RAIMON:
Dissabte 25 de gener, 21h, Auditori Eduard Toldrà
El recital que Raimon proposa tindrà dues parts. Una primera amb cançons des d'Al vent escrita en 1959, passant per cançons tan conegudes com Diguem no, Jo vinc d'un silenci i Veles e vents, fins a Punxa de temps i d’altres cançons del disc Rellotge d’emocions. I en coincidència amb l'any Espriu, Raimon vol presentar una segona part del recital, amb amb cançons sobre poemes de Salvador Espriu musicats per ell. Una selecció de les Cançons de la roda del temps d'alta poesia lírica i alguns dels poemes més directament lligats a les vicissituds de la societat catalana com a poble.

Web, venda d'entrades i programació completa a l'Auditori Eduard Toldrà i al Teatre Principal.

També et pot interessar