David Marfil “Txupi” i Mar Rojas recullen el premi

Foto: 

Luis Montero

David Marfil “Txupi” i Mar Rojas: “El nostre desig és que el circ estigui present en les nostres vides quotidianes”

Els responsables de l’Escola de Circ Saltimbanqui, de Vilanova i la Geltrú, han rebut el premi Zirkòlika de Circ de Catalunya a la millor iniciativa per a la projecció del circ
Goretti Martínez
,
08/01/2018
Espectacles
L’Escola de Circ Saltimbanqui de Vilanova i la Geltrú ha rebut recentment un reconeixement important a la seva tasca: el premi Zirkòlika de Circ de Catalunya a la millor iniciativa per a la projecció del circ. L’escola vilanovina ofereix formació en Arts del Circ estable i de qualitat a les comarques del Garraf i el Penedès i potencia la producció, creació i programació a través d’acompanyament i residències artístiques, espectacles propis, exhibició professional, cicles i tallers oberts a tothom. El jurat dels Zirkòlika ha valorat “la qualitat dels seus professors, la seva perseverança i les ganes de fer créixer el circ en una ciutat on el circ no ho ha tingut fàcil”. Parlem amb el David Marfil “Txupi” i la Mar Rojas sobre el seu projecte i el que voldrien pel futur.
“Hem treballat de valent, estem treballant i continuarem treballant per fer créixer aquest projecte”

- Quina és la filosofia de l'Escola de Circ Saltimbanqui?
La filosofia de l’Escola ha estat des del primer moment treballar per apropar l’art del circ a la població, sigui quin sigui el seu interès, inquietud o motivació. Des de l’Escola de Circ treballem en tres branques principals d’acció: la formació, la creació i la programació de circ. Els objectius que tenim són oferir formació professional, creació, producció i programació, un espai de pràctica, intercanvi, informació, exhibició, difusió, contacte i de trobada dels interessats en el circ. Un Centre de les Arts de Circ, en definitiva.

- Amb quins esculls o dificultats us heu trobat des que vau començar a treballar per fer realitat l’escola?
El circ és un sector amb moltes mancances, tant en l’àmbit professional com en el formatiu. Pot ser que les dificultats més comunes i generalitzades siguin trobar un espai amb les condicions adequades per a una escola de circ i la mancança de reconeixement i ajuda per part de les administracions. El circ encara és un art poc reconegut i conegut sòcioculturalment. Això implica una feina d’educar i ensenyar, donar a conèixer aquest art i quines possibilitats té a l’hora de treballar en diferents àmbits, com poden ser l’educació, el lleure, el social i la cultura.

- Com diríeu que ha estat l'evolució que heu seguit?
Creiem que l’evolució ha estat i està sent prou positiva. Vam començar l’escola com qualsevol altre centre de formació on es parteix de zero i sense cap mena d’ajut ni econòmic, ni de suport de les administracions. L’escola creix tant en nombre d’alumnes, com en activitats, sent cada cop més coneguda a la comarca. Però encara no ho és prou… Hem treballat de valent, estem treballant i continuarem treballant per fer créixer aquest projecte.

- Com valoreu un reconeixement com el premi Zirkòlika?
El Premi Zirkòlika de Circ de Catalunya a la millor iniciativa per a la projecció del circ a l’Escola de Circ Saltimbanqui -lliurat a Barcelona i a la Carpa del Circ Raluy- és molt important per a nosaltres perquè és un reconeixement del sector del circ vers l’Escola.

- Què demanaríeu pel futur?
El nostre desig és que el circ estigui present en les nostres vides quotidianes, als nostres carrers, places, teatres i a les nostres festes populars, com a expressió cultural i artística accessible a tots el públics. Una escola de circ en un espai municipal propi, adaptat a les necessitats de qualsevol disciplina de circ, d’exhibició d’espectacles de circ. Més programació de circ i més implicació de les administracions i de les polítiques culturals envers al circ. Salut i circ!

Més informació: 

A

També et pot interessar