Surtdecasa Penedès
,
19/05/2014
Família

“El millor homenatge; fer el que la Judit Sendra s'estimava més”

'Conte va! Va de contes!', la primera fira de literatura infantil i juvenil de Vilanova

L'Associació pel Foment de la Literatura Infantil i Juvenil Judit Sendra Garcia ja ho té tot a punt perquè aquest dissabte 11 de maig Vilanova i la Geltrú aculli la primera edició de la fira de literatura infantil Conte Va! Va de contes! Tallers, una marató de conta contes, exposicions o representacions teatrals... Tots els elements que estan relacionats amb els contes tenen lloc en una fira que vol retre tribut a la desapareguda Judit Sendra de la manera que a ella més li hauria agradat. Sense tristesa, sinó mirant endavant i recollint l'extens llegat que va deixar. En parlem amb la Cesca Mestres i l'Anna Gonzàlez, dues de les integrants de l'associació impulsora de la fira.

-Quan va néixer l'associació? Amb quina voluntat?
-Anna González: Arran de la mort de la Judit, vam voler homenatjar-la d'una manera especial. No volíem que fos un homenatge clàssic, ni trist. Agafant l'esperit del que li agradava a ella, ens venia de gust fer alguna cosa que ens recordés a ella, el que feia i la seva manera de ser... I que fos anual, perquè el seu nom no s'oblidés amb el pas del temps. Ens vam ajuntar un seguit de persones que hi vam estar vinculades, de diferents maneres, i ens l'estimàvem molt, i vam decidir unir esforços per emprendre aquesta nova iniciativa. Com que la Judit era conta contes i li agradaven molt els nens, vam pensar que a ella li hauria agradat molt una fira de literatura infantil. D'entrada pensàvem que la primera edició seria petitona, mona, feta amb carinyo... I serà tot això menys petita; se'ns ha fet molt gran.

-Cesca Mestres: La idea és aquesta; que tot el llegat que la Judit ens havia deixat, el continuem tirant endavant i serveixi per recordar-la. La voluntat de l'associació és tenir diferents punts d'actuació, però comencem amb una fira que serà el nostre buc insígnia. Diem que és la primera fira; i no és gratuït. Hi ha la voluntat i convicció de donar-li continuïtat any rere any. Han sorgit més coses. Per exemple, hem tirat endavant un concurs literari adreçat a tots els escolars de Vilanova, i fins i tot de fora. Crec que aniran sortint noves propostes. L'Associació també ha col·laborat en l'edició del conte de Saltironets, publicat per l'editorial vilanovina El Cep i la Nansa. El conte parteix del text que va escriure la Susanna Peix el dia del comiat de la Judit. La Judit havia de preparar-nos un text per a la col·lecció Ginjoler, pionera al país en llenguatge per a sords, però no va poder-ho fer. I el conte de la Susanna, que vam presentar recentment, ha acabat ubicat dins del Ginjoler.

-Qui sou els integrants de l'associació?
-A: L'Amaya i jo érem del grup d'amigues de la Judit. En el meu cas, també he treballat amb nens com a monitora. També hi són el Pau Comas (professor i marit de la Judit), el Jaume Sendra (pare), la Susanna Peix (companya de passió, bibliotecària i autora), i la Cesca Mestres (editora al Cep i la Nansa). Més la Cristina Coscuyuela, la directora de l'Escola Volerany, on treballava la Judit. En total som set persones. Som un grup molt heterogeni de persones relacionades amb ella, però també amb la seva passió.

-Com ha de ser un conte infantil per tenir èxit?
-C: Són un públic molt exigent. Tenen molt criteri. El seu, que és distorsionat a ulls d'un adult, però és el seu. La fórmula màgica no la tenim. No hi ha una fórmula màgica. Sinó, al nostre sector estaríem fent molts best sellers. Des de l'experiència que tenim al Cep i la Nansa, no hi ha res millor que fer un conte amb amor. La nostra màxima és que hi hagi una relació d'igual a igual entre l'editor i autor, il·lustrador... Fins i tot amb qualsevol proveïdor... Que hi hagi una sensació d'equip. Al nostre nivell, això és el que ens fa bellugar. Aquesta és la filosofia que ja tenim, junt amb la fantasia i la didàctica que poden aportar.

-Què trobarem a la fira?
-A: Hem volgut tocar tots els àmbits de que consta un conte. Qui escriu, el publica, el ven, l'il·lustra... A la plaça de les Neus, que serà el centre neuràlgic de la jornada de 10 del matí a 8 del vespre, hi haurà estands i tallers, amb una carpa on tindrà lloc una marató de conta contes, una parada de les botigues de la ciutat, les biblioteques, còmics, dibuix, galetes amb la imatge de la fira...

-C: Tot això, amb la visita de molts personatges de contes. Des del Dolcet al Lluneta, passant per la Tina Súper bruixa o l'Esquirol Poruc, el Drac i els Gegants. També hi farem el lliurament del premi literari que hem organitzat per a totes les escoles de Vilanova, repartits en quatre categories. A la plaça també hi haurà un mercat d'intercanvi de contes.

-I encara hi ha més coses...
-C: Exacte. A la tarda, també hi haurà tres representacions de teatre. Al Principal (17 i 19h) s'hi podrà veure Les Mil i una nits a càrrec de la Companyia Peus Grossos. Al Foment (16:30 i 18:30h) la companyia Momephana escenificarà el conte Saltironets. L'oferta es completa als jardins de la Casa Papiol (17:30 i 19:30h), on Subi & Anna oferiran Contes Il·lustrats. Cada espectacle es farà en torns diferents, de manera que tots els infants tinguin opció de veure-les totes. Són gratuïtes, tret de l'obra del Principal, que cal pagar un euro.

-A: A més, del 10 de maig al 9 de juny hi haurà dues exposicions col·lectives: una a la Sala i l'altra al Foment. La de la Sala és l'exposició Conte va! Va de contes", amb els il·lustradors: Lluís Amaré, Marta Balaguer, Ignasi Blanch, Mariona Cabassa, Mercè Canals, Lluís Ferrer, Glòria Fort, Carles Hernàndez, Juanolo, Òscar Julve, Cristina Losantos, Rosa del Rey, Sebastià Serra, Jordi Sunyer, Joan Thelorius, Jordi Vilà Delclós i Roger Zanni. La del Foment és l'exposició dels alumnes de l'Escola de la Dona Francesca Bonnemaison:"Prínceps, herois i valents", "Nenes, bruixes i princeses".

-Ha tingut bona acollida el concurs literari?
-C: Hem rebut centenars de contes. Llegir-los ha estat molt interessant. Revela molt, tant del moment que vivim com de l'escola on van. No per les faltes, sinó perquè hem identificat temes i estils semblants entre els alumnes de cada escola. Semblava que costava arrencar i, al final, hem rebut un allau de contes.

-Coordinar tantes activitats durant un mateix dia no ha de ser gens fàcil...
-C: Disposem d'una borsa de 40 persones que estaran col·laborant amb nosaltres al llarg de tot el dia, repartides en els diversos espais. Els 7 espais que acolliran activitats estaran decorats especialment per a l'ocasió gràcies a un altre grup de persones que ens han donat suport. En total, hauran treballat per fer possible la fira una cinquantena llarga de persones.  

-Quin lloc ocupa Vilanova al panorama de la literatura infantil del país?
-C: Sabem que a Vilanova si es fes una fira sobre el Carnaval tindria èxit. Doncs pel que fa a literatura infantil, estem convençudes que també serà així. Aquí tenim molts autors, il·lustradors, conta contes...

Enllaç amb el web de l'associació

Enllaç amb el curtmetratge promocional de la fira: L'aventura d'en Pinotxo.

També et pot interessar