Foto: 

Cedida
El Capità Vitamines al seu despatx

Capità Vitamines: “Els infants poden fer canviar els hàbits dels adults”

Entrevistem el superheroi que està promovent els beneficis de la dieta mediterrània a diverses escoles del Penedès
Goretti Martínez
,
20/02/2017
Família
Potser no el coneixeu però el Capità Vitamines és tot un heroi a les escoles del Penedès. És el protagonista d’una sèrie d’animació i un munt de material de treball per promoure a les escoles els beneficis de la dieta mediterrània entesa no només des del punt de vista nutricional sinó també des de la perspectiva de l’activitat física i de la relació amb els altres. El Capità Vitamines és la punta de llança del programa de prevenció de l’obesitat infantil INFADIMED (Infància i Dieta Mediterrània), ideat, promogut i dut a terme per professionals del Servei de Pediatria Alt Penedès Garraf, amb l’infermer Jordi Fernández Blanco al capdavant.

El Jordi i les seves companyes, treballadors de la sanitat pública, aprofiten la bona sintonia que hi ha entre els nens i nenes i el Capità Vitamines per promoure uns hàbits saludables. Amb molt d’esforç i treball desinteressat, estan aconseguint resultats sorprenents. La darrera dada és que el programa INFADIMED ha permès disminuir 6,3 punts la prevalença de sobrepès a escoles de Vilafranca, on està en marxa des del 2011.

- Quina és la teva missió?
La meva missió és transmetre als infants el màxim d'informació possible sobre els hàbits saludables. Amb l'ajuda dels meus amics, fem promoció de la Dieta Mediterrània. Però no només com a concepte de nutrició: la Dieta Mediterrània promociona un estil de vida saludable, i això engloba, a més de la nutrició, l'activitat física, el descans, la higiene bucal, el fet de gaudir del lleure, les relacions socials,... Els nens han de jugar amb nens! És erroni el concepte que tenim de la Dieta Mediterrània. És molt més: és una filosofia de vida saludable. I hem demostrat que si als infants els hi donem informació sobre hàbits saludables, modifiquen la seva conducta. Aquí radica l'èxit de la nostra tasca: els hi expliquem als infants els motius sobre per què han d'escollir un aliment enlloc d’un altre, sense embuts. I saps què? Que els hi costa menys entendre-ho que als adults! És fantàstic!

- I a qui t'enfrontes? Qui són els teus enemics?
El meu principal enemic és el dolent més dolent de tots els dolents: l'Escorbut i la seva banda. Són uns personatge bastant lletjos i volen que els infants portin una dieta poc saludable i uns hàbits sedentaris. I el principal problema és que tenen moltes eines: fan servir publicitat enganyosa perquè els infants demanin aliments poc saludables i els pares els comprin, pensant, moltes vegades, que ho fan bé. Són molt enginyosos! Saben enredar molt bé. Per exemple, al supermercat trobem molts aliments enfocats al públic infantil que porten molts sucres. I això no és saludable! I si ho consumeixen des de ben petits (en fabriquen també per a nadons), provoquen una predisposició a menjar sovint productes dolços... Es pensen que els productes infantils sempre han de ser dolços! I a més, fan regals amb molts d'aquests productes: joguines, gomets, concursos...  També el fet de tenir a l'abast molts gadgets electrònics (televisió amb programació infantil 24 hores, tauletes electròniques, ordinadors, consoles, mòbil...) promociona hàbits sedentaris i, sobretot, un problema molt greu: la manca de relacions socials. Però guanyarem, perquè els infants cada dia estan més convençuts dels beneficis d'uns hàbits saludables!

- On et podem trobar fent la teva feina de superheroi?
A les escoles de primària. És on tenim més força per educar. A més, les professores i professors ens ajuden molt a la nostra tasca diària. Promocionen el nostre missatge. Estic segur que entre tots ho aconseguirem.


L'infermer Jordi Fernández Blanco en una escola de Vilafranca

- I què ens en dius, dels teus aliats? Qui són?
Els principals són els infants: són capaços de fer canviar els hàbits dels adults. A vegades em pregunten: "I si això que porto per esmorzar no és saludable, per què m'ho han donat els meus pares?". Jo els hi explico que els seus pares no van tenir la sort de tenir el Capità Vitamines al seu costat. No havia nascut encara. I els explico que ells, els infants, han de ser el nostre vincle amb els adults. En alguns casos, els infants estan ensenyant als seus pares. És extraordinari! Infants que promocionen un estil de vida saludable a casa! També hi ha molts pares que estan endollats a la nostra causa. Estem potenciant el missatge que donen a casa.

- És molt difícil, aquesta aventura que has engegat?
Una mica complicada sí que ho és... Però també és apassionant! Veure com els petits aprenen a modificar els hàbits és súper engrescador! El principal problema, com us he explicat anteriorment, és la força que té la banda dels dolents. Tenen molts recursos, es fa molta publicitat als mitjans de comunicació. I ho potencien molt en horari infantil. Despleguen tot el seu potencial quan els infants són més susceptibles, dins la programació enfocada a la infància. Però molts d'ells i les persones que en tenen cura tenen informació: ja no els enganyen.


El dibuix d'una nena: el Capità acompanyat de fruites

- Explica'ns què és el que hem de saber per gaudir d'una alimentació saludable.
Primer de tot hem de tenir clar que els àpats no es compren: es preparen. Per exemple: és recomanable que els infants facin un esmorzar equilibrat i saludable, com fruita fresca de temporada, cereal i un làctic. El làctic ha de ser llet amb cacau en pols perquè ho diu la publicitat? No! Pot ser llet sola, o un iogurt natural sense sucre, sol, amb fruits secs o fruita de temporada. I si li afegim un cereal com la civada, que es pot comprar a granel i no porta sucres ni sal, tindrem un esmorzar súper equilibrat. Amb el floc de cereal envasat destinat per a esmorzar hi ha molta enganyifa: molts sucres i molt sodi. No és gens saludable. Nosaltres també fem molta promoció del pa amb oli d'oliva verge extra. L'oli és nostre! És el nostre producte estrella, i amb greixos molt saludables. Això sí, un consum moderat, no excessiu, com el de fruits secs, que també és molt nostre. Amb el berenar passa igual: és un gran problema. No hem de comprar pastissets fabricats per la indústria: l'hem de preparar nosaltres. Fruites, iogurt, fruits secs, pa, formatge... Tenim molta varietat sense tenir la necessitat de comprar res envasat. És el que passa amb els sucs. Els sucs no substitueixen la fruita fresca de temporada. Ni els naturals ni, en absolut, els envasats: contenen molts sucres. I per dinar i sopar, una ració de verdures, sempre. No cal menjar proteïna animal cada dia, no és sostenible: podem menjar llegums, una proteïna vegetal sense greixos, i ho podem fer cada dia! En el nostre entorn en tenim de molts tipus diferents. I, finalment, de carbohidrats, intentar escollir-los integrals: són qualitativament millors que els cereals refinats.

El Capità Vitamines, sempre acompanyat per gent de l’equip de pediatria, visita periòdicament les escoles de Vilafranca Estalella i Graells (alumnes de 3 a 11 anys), Sant Josep (de 3 a 12 anys) i Mas i Perera i Sant Ramon (de 3 a 9 anys). Al Baix Penedès, també va a veure als alumnes de l’escola Pompeu Fabra de Cunit (de 3 a 5 anys). I, al Garraf, visita els nens i nenes de les escoles Els Pins i Els Costarets de Sant Pere de Ribes (de 3 a 6 anys) i els de l’escola Mediterrània de Les Roquetes (de 3 a 5 anys). Fora del Penedès, el Capità Vitamines també ha arribat fins a La Seu d’Urgell, on és present a totes les escoles del municipi en la franja de 3 a 5 anys.

 

  • imatge de control 1per1

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar