Jump to navigation
El Singlot és una associació de Vilanova i la Geltrú, amb seu al carrer Correu número 12, que promou la cultura de la cervesa artesana i el producte de proximitat i local. Per fer-ho, organitzem diferents activitats relacionades amb aquest món: petites cates, presentacions de noves cerveses, sortides a fàbriques, trobades variades, maridatges. Fa tres anys que funcionen i ja són 500 socis. El proper dissabte 20 de juliol organitzen el Fes-t'hiu: el Festival d'estiu de cerveses artesanes de barril, que tindrà lloc a la plaça de la Vila de la capital del Garraf entre les set de la tarda i les dues de la matinada. En parlem amb Marta Jofra i Pepe López, dos dels organitzadors de la fira.
-Què hi trobarem al “Fes-t'hiu”? -M: Hi haurà deu productors de cervesa artesana, majoritàriament locals, de Catalunya. Aquest cop tots duran només cervesa de barril, a diferència d'altres edicions anteriors. També hi haurà quatre parades de menjar i diverses activitats. Entre elles, dos tasts guiats en què es podran tastar cinc cerveses diferents. També hi haurà música i un estand amb material divulgatiu al voltant de què és la cervesa artesana. -P: Per consumir caldrà adquirir a un dels estands un got específic de la fira. El cost del got serà de dos euros, té una capacitat per a 30 centilitres i és la manera de finançar la fira.
-Què hem d'entendre per cervesa artesana? -P: El concepte cervesa artesana tampoc no és del tot correcte o,si més no, pot donar lloc a malentesos. La idea ve del Kraft beer o real beer, que vol dir cervesa de veritat; cervesa a seques. La cervesa ha de contenir un gra (ordi), que es sotmeti a una maceració, però el procés de fermentació ha de contenir llúpol i llevat. La gran diferència entre el que s'anomena cervesa artesana i la industrial és que aquesta última no inclou tots aquests elements. Fa trampa.
-Es salten etapes del procés? -P: Moltes. De fet, es substitueixen. Per exemple, a les cerveses industrials, en comptes d'ordi la base és arrós. I les proteïnes que duu l'arrós impedeixen que pugui provocar escuma ni retenir-la. Amb l'ordi, l'escuma surt naturalment... La cervesa industrial, com que es salta aquests passos, necessita generar l'escuma artificialment amb un estabilitzant. La cervesa artesana simplement està feta amb els ingredients de la cervesa. El problema és que avui en dia es pot anomenar cervesa a un producte que realment no és cervesa.
-Com es nota tot això en el sabor? -M: El ventall de matisos que podem trobar en una cervesa artesana és molt ampli. -P: La cervesa artesana és un producte per gaudir, més que no pas per beure. Que una cervesa sigui industrial no implica necessàriament que no es poguessin respectar en la seva elaboració tots els passos que ha de contenir una cervesa de debò. Però les empreses busquen reduir costos perquè tu puguis anar al súper i comprar una llauna a 40 cèntims. La cervesa artesanal, seguint tots els passos, seria impossible de vendre a aquest preu. S'haurien d'abaratir els costos de la pròpia matèria prima: no utilitzaries llúpol en flor perquè és més car que en extracte. Tampoc utilitzaries ordi perquè és més car que l'arròs... I deixaria de ser el que entenem com a cervesa artesanal o real beer. -M: Una altra diferència és que en la cervesa artesanal no es pot pasteuritzar. No es maten els llevats; és un producte d'evolució. -P: I tampoc no s'afegeix el CO2. Els gas es genera naturalment dins l'ampolla o el barril, durant la fermentació. A la cervesa industrial sí que s'hi afegeix gas per carbonatar; és un producte pensat per ser consumit en un estàndard. Això és tradueix en què normalment la cervesa artesanal és un producte menys gasificat.
-Les cerveses artesanes sempre són espesses, gairebé com un caldo? -P: No, no. També es poden trobar cerveses artesanes molt refrescants. Hi ha cerveses artesanes que poden ser molt més complexes que el vi, però també poden ser suaus i lleugeres.
-La majoria de cerveses artesanes ens arriben en ampolla. Aquest cop a la fira només tindreu cerveses de tirador... -P: Hem fet la tria a partir de les deu cerveses que més punxem aquí al Singlot. El barril ofereix més frescor encara que la que es podria trobar en una ampolla. A més, aquesta també és una manera d'estalviar vidre i possible brutícia al centre del poble. L'any passat a la Collada vam tenir un petit problema i ens ho volem estalviar. -M: Hi haurà entre 30 i 40 cerveses de tirador diferents. Malgrat que l'ampolla permet disposar de més varietat, l'oferta no quedarà gens curta.
-Quan valdrà participar de la fira? -M: L'entrada és gratuïta; estem a la plaça de la Vila. Només s'han de pagar els dos euros del got i, a partir d'aquí, cada productor fixa el preu de la seva cervesa, que pot girar al voltant dels dos euros. L'estand didàctic també és del tot gratuït i es programaran dos tasts guiats limitats a 20 persones cadascun: un a les vuit i l'altre a dos quarts de deu. En aquests tasts, per cinc euros es podran tastar cinc cerveses i es comptarà amb les explicacions dels diferents productors, que faran de guies. Qui tingui ganes de fer el tast guiat val la pena que s'apunti a les set de la tarda, quan obrim la fira. No podem garantir que hi hagi places per a tothom.