La Quadra

Foto: 

Cedida
Vista exterior de l'espai de La Quadra

La Quadra: les festes majors de Santa Margarida i els Monjos estrenen espai propi

L’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos recupera l’antiga cavallerissa de Mas Catarro per convertir-la en un espai dedicat a les festes majors del municipi
Goretti Martínez
,
04/07/2019
Fires i festes
Santa Margarida i els Monjos inaugura aquest divendres La Quadra, un espai dedicat a les festes majors del municipi. L’ajuntament ha recuperat l’antiga cavallerissa de Mas Catarro i l’ha museïtzat per recollir i difondre el seu ampli patrimoni de cultura popular. La inauguració s’escau a pocs dies de la festa major de Santa Margarida i els Monjos, que se celebra al voltant del 20 de juliol. Però a La Quadra podrem conèixer, a més de la festa dels Monjos, les festes majors de La Ràpita i Cal Rubió.

La Casa de Cultura Mas Catarro és una masia d’origen rural situada a l’esquerra del riu Foix i que avui dia es troba incorporada dins de la trama urbana del municipi de Santa Margarida i els Monjos. La masia i els seus jardins són de titularitat municipal i les seves dependències s’utilitzen per activitats culturals, d’ensenyament i de lleure. Ara el complex estrena un nou espai. L’ajuntament ha recuperat l’antiga cavallerissa de la masia per a crear-hi La Quadra, un petit museu dedicat a les festes majors del municipi. Amb la museïtzació d’aquest local, l’ajuntament vol conservar i difondre l’ampli patrimoni relacionat amb el folklore i la cultura popular que conviu al municipi.

Amb una superfície de 144 m2, planta baixa amb zona d’exposició, magatzem i un altell, La Quadra exposarà bona part de les peces del seguici. Hi seran els gegants i els gegantons, els dracs, els capgrossos i elements dels balls: cintes, gitanes, diables, panderos, picarols, Serrallonga, pastorets, bastoners, cercolets i Ball del Foix.

  • imatge de control 1per1

A més de l’exposició s’han elaborat uns audiovisuals i uns recursos digitals amb les músiques i vídeos de la festa i una guia amb informació de tots els balls de les festes majors.

Els objectius de La Quadra
La regidora de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos, Esther Marmaneu, explica que el projecte de La Quadra va néixer l’any 2015, en el marc del Pla d’Actuació Municipal. “Tenim tres nuclis amb tres festes majors, Els Monjos. La Ràpita i Cal Rubió, i, per tant, una gran riquesa pel que fa al folklore i la cultura popular del municipi; però ens trobàvem sense un espai on poder veure, gaudir i fer difusió d’aquest patrimoni”, recorda Marmaneu.

Foto: Aj. SMMonjos

La regidora també comenta que La Quadra neix amb la voluntat de ser “l’espai de difusió dels balls, del folklore, d’aquest ampli patrimoni cultural i popular del municipi”. “El que volem és mostrar a la gent com es viuen les festes majors i quins són els balls que les conformen”, diu Marmaneu. I afegeix que la visita a La Quadra pot exercir la funció metafòrica “del tràiler d’una pel·lícula”: “Volem que les persones visitants sentin interès i vinguin a conèixer les nostres festes i la nostra cultura com a municipi”, diu. Això pel que fa a les persones que puguin venir de fora de Santa Margarida i els Monjos. Però La Quadra és un espai pensat també per la gent del municipi: “Ens agradaria que tant joves, com infants i adults, segueixin formant part d’aquests balls i de les entitats culturals que organitzen les festes, que no es perdi l’essència de la festa major i que puguem sempre gaudir d’aquesta cultura popular que ens defineix”. Marmaneu fa èmfasi en què “és el teixit associatiu del poble el que li dona la vida de la qual ens nodrim per viure cada any les nostres festes”.

Les festes de Santa Margarida i els Monjos
A Santa Margarida i els Monjos hi ha tres festes majors consolidades. La festa major dels Monjos se celebra cada any al voltant del 20 de juliol, en honor a santa Margarida. La festa està organitzada per la Comissió de festes amb la col·laboració de l’Ajuntament. La festa aplega cada any nombroses activitats folklòriques i tradicionals, a més de concerts i espectacles i una nit d’empalmada que representa una cita ineludible per al jovent de la comarca. La Comissió de festes està formada per entre vuit i deu persones i cada any renova la meitat del seus càrrecs, de manera que les persones voluntàries exerceixen la seva tasca durant dos anys.

Els Monjos també té la seva festa major d’hivern cada any al voltant del 17 de gener, per sant Antoni Abat. En aquest cas, la festa està organitzada per la Societat Cultural i Esportiva La Margaridoia i compta cada any amb el sopar popular, balls, el pregó i altres activitats.

Els gegants de Santa Margarida i els Monjos | Foto: Aj. SMMonjos

D’altra banda, la festa major de la Ràpita se celebra cada any al voltant del primer cap de setmana d’agost, en honor a sant Domènec de Guzmán. La festa està organitzada pel Centre Cultural i Recreatiu Rapitenc (CCRR) amb la col·laboració de l’ajuntament, i compta cada any amb nombroses activitats folklòriques i tradicionals. Entre totes aquestes activitats destaca la Carretillada, ara anomenada Fogardera, que organitza el Ball de Diables de La Ràpita i té lloc el diumenge de festa major a la Plaça de Ramon Cabré, al cor del poble, un cop la jerarquia del Ball de Diables, l’Arcàngel Sant Miquel, els set pecats capitals i els timbalers han donat per acabada la representació de l’Acte Sacramental.

La Ràpita també té festa major d’hivern: se celebra cada any al voltant del 23 de gener, en honor a sant Raimon de Penyafort.

Finalment, la festa major de Cal Rubió se celebra cada any al voltant del 12 d’octubre, per la mare de Déu del Pilar. La festa està organitzada en aquest cas pel Centre Cultural i Recreatiu de Cal Rubió, conegut com La Societat, amb la col·laboració de l’Ajuntament, i compta cada any amb nombroses activitats folklòriques i tradicionals. Però en el seu programa també hi ha sempre espectacles infantils, concerts i foc, tant pels petits com pels grans, amb el RubióFoc.

Ganes de Festa Major
La inauguració de La Quadra aquest divendres està pensada com una petita festa major avançada, amb la participació de la gran majoria dels balls en una cercavila que sortirà a dos quarts de nou del vespre de la plaça Pau Casals i finalitzarà a tres quarts de deu de la nit a La Quadra amb un acte de benvinguda al nou espai.
 

A

També et pot interessar