Joan Grau

Foto: 

Cedida
Joan Grau, un dels impulsors

Joan Grau: "El Top Ranking creix però mantenint l'essència de festival gratuït i amb un component social"

Els propers 14 i 15 de juny, la música torna al Parc de Garbí de La Ràpita
Surtdecasa Ebre
,
10/06/2019
Música
Amb motiu del quart aniversari del programa Top Ranking de Ràdio Ràpita, el divendres 14 i el dissabte 15 de juny tindran lloc dos dies de música en directe, tallers infantils, graffitis i market al Parc de Garbí de La Ràpita. Entre els noms del cartell destaca Moa Anbessa, un col·lectiu de músics que treballa amb el sound system i que tenen un segell amb base a Venècia. Joan Grau, un dels impulsors del festival, ens explica com han aconseguit que d'un humil programa de ràdio sortís un dels primers festivals de música reggae gratuïts del país. Entre els noms també hi són Chalart58, Rebelmadiao Sound System, A4 Reggae Orquestra o els falduts Culs Cults.
"Hem fet una aposta molt forta pel que fa a l'escena reggae, sobretot amb Moa Anbessa, un dels segells més prestigiosos que existeixen en aquests moments a Europa"

- Arribeu a la quarta edició i sembla que aquesta activitat autogestionada s'ha convertit en tot un festival musical.
El Top Ranking Festival neix d'un programa de ràdio, de dos amics que posàvem música els caps de setmana perquè ens agradava. Així que una vegada vam tenir aquest espai a la ràdio, sempre hem treballat per apropar-ho més a la gent. Ja des de la primera edició vam fer un esdeveniment gratuït amb la intenció que tots aquells diners recollits poguessin fer cap a una entitat benèfica. Hem passat d'un pressupost de 1000 euros en la primera edició a un pressupost de 20.000 euros en aquesta quarta. Però el nostre objectiu continua sent el mateix: garantir un espai de música, de convivència, accessible, sense barreres físiques, on persones de totes les edats hi puguin participar. Enguany la nostra intenció és poder donar una part dels ingressos, que no beneficis, en favor dels malalts mentals, en aquest cas, a AMMTE (Associació de Malalts Mentals de les Terres de l' Ebre).

- Us heu convertit en un esdeveniment important en el calendari de música reggae i jamaicana?
Creiem que sí. És una música que no es pot entendre sense entendre el missatge. Sempre parla de l'amor, del respecte. Nosaltres no ens identifiquem amb la religió rastafari en sí, però sí en el missatge de convivència i pau que transmet. El reggae s'associa a Bob Marley però ve de l'ska, del grunge, del dance hall. És un gènere molt més ampli del que ens podem arribar a imaginar. A partir d'aquí, ens hem anat aficionant, i penso que a les Terres de l'Ebre hi ha molts fans d'aquest estil musical.

- Què podem trobar al cartell?
Hem fet una aposta molt forta pel que fa a l'escena reggae, sobretot amb Moa Anbessa, un dels segells més prestigiosos que existeixen en aquests moments a Europa. Tenen un segell amb base a Venècia. Hem fet molts esforços per tenir aquest cap de cartell. Chalart58 que presenta 'Women soldier', que són quatre dones de l'escena reggae. Chalart58 és percussionista i compositor i un dels membres històrics de l'escena reggae i dub de Barcelona, que ha treballat al costat d'artistes de la talla de Manu Chao, Fermín Muguruza o Amparo Sánchez. També tindrem una orquestra, A4 Reggae Orquestra, que versiona cançons del jazz i del reggae. No es pot entendre la cultura reggae sense la cultura sound system, que va sorgir quan algú va treure un equip de música al carrer. També tindrem a Juanaman Saï Saï, que va venir a tocar al Top Ranking del 2017 i es va quedar a viure a La Ràpita. També teníem des de feia molt temps l'obligació de portar als Culs Cults, que segurament són els promotors de la música reggae a les Terres de l'Ebre i necessitàvem també donar-los aquest reconeixement. Després les persones vinculades a Top Ranking hi serem presents posant alguns vinils i les cançons que ens agraden.


Una de les sessions de ioga a càrrec de l'escola Actos y palabras.

  • imatge de control 1per1

- Teniu algun festival de referència de l'escena reggae?
Sobretot el Rototom Sunsplash és el festival més gran de música reggae europeu, que actualment se celebra a la localitat de Benicàssim després d'una llarga i consolidada trajectòria al poble d'Osoppo, a la província italiana d'Udine. També el Nowa Reggae de Vilanova i la Geltrú. Són festivals en què ens inspirem, però el Top Ranking té una particularitat i és que és tot gratuït i sense ànim de lucre. Un line up com aquest, tractant-se d'un festival gratuït, crec que no el hi ha en tot Catalunya. El Rototom és retrasmet per ràdios de tot el món, i el Top Ranking vam tenir l'oportunitat de ser-hi.

- Les activitats paral·leles i l'espai també és un dels al·licients del Top Ranking.
Des del principi, hem intentat que es convertís en una festa per a tots. Vam començar amb l'Espai Tataküa, però enguany no pot venir l'Eva i hem optat per Tata Inti, que és un projecte d'un espai infantil on els nens poden entrar en contacte amb la natura i aprendre a respectar el medi ambient en un espai de 150 metres quadrats. Els foodtrucks estaran tot el cap de setmana. Dissabte al matí a les 11 hores comencem amb el ioga, i els cursos d'iniciació al paddlesurf. A la tarda, tindrà lloc un dels plats forts, un espectacle de trapezzi que començarà amb l'acompanyament de la batucada de Batuxeic que els acompanyarà fins al lloc on actuaran.

- Per tant, el Top Ranking té molt a veure amb la cultura soundsystem.
Sí, l'objectiu és treure la ràdio al carrer i fer que tothom en pugui gaudir. Volem despullar la ràdio i que tothom hi tingui accés i contacte. El Top Ranking creix però mantenint l'essència de festival gratuït i amb un component social important.

Més informació: 

A

També et pot interessar