Foto: 

Cedida
Processó del castell a l'ermita, l'acte que dona origen a la Festa Major

El Vot del Poble o la Festa Major de Santa Oliva sorgida d'un miracle

L'últim dijous d'agost Santa Oliva recorda i agraeix haver-se salvat de l'epidèmia de còlera de 1854
Ariadna Caballero
,
30/08/2017
Fires i festes
Cada últim dijous d'agost Santa Oliva celebra el Vot del Poble. En ell rau l'origen de la Festa Major d'aquest municipi baixpenedesenc, concretament ens remuntem a l'any 1854 quan, segons les creences, la Mare de Déu del Remei va protegir els vilatants del còlera.

És dijous, l'últim dijous d'agost. Noies amb mantellines, coques a punt de beneir, música, gegants a plaça i clavells a la Mare de Déu del Remei que recorrerà els carrers de Santa Oliva des del Castell i fins l'ermita. I així des de fa 163 anys.

Era el 1854 i una epidèmia de còlera va afectar greument el país. Entre juliol i agost d'aquell any hi ha haver morts a tots els municipis veïns; Sant Jaume dels Domenys, Bellvei, Llorenç,... però cap, ni una sola persona, a Santa Oliva. La Mare de Déu del Remei els havia salvat! I encara avui li ho agraeixen, «abstenint-se de treballar i amb l’obligació d’oir missa», i celebrant cada darrer dijous d'agost el Vot del Poble, un dels actes més destacats i genuïns de la Festa Major de Santa Oliva.

«Prometença feta a Déu o a alguns sants, gairebé sempre amb motiu d’alguna pesta o calamitat pública, que obliga un poble o una vila a celebrar la festa d’algun sant, fer una processó, celebrar alguna missa o alguna altra pràctica piadosa». Així explica què és un «vot del poble» l'enciclopèdia catalana. I a Santa Oliva van prometre el 1854 agrair any rere any el favor de la Mare de Déu. Ho van fer a més amb un Vot del Poble municipal, no eclesiàstic. És a dir, va ser el ple municipal qui va acordar instaurar aquest agraïment. La historiadora local Lola Díaz ens explica que gràcies a que el Vot del Poble és un acte municipal, malgrat l'evident vincle eclesiàstic, s'ha mantingut ininterrompudament.


Clavells i coca beneïda a la processó

La Santa Oliva del XIX

Com era Santa Oliva a mitjans segle XIX? Lola Díaz ens en parla com un poble rural, d'uns 500 habitants, a finals d'agost amb els camps de cereals segats i a punt de verema. Molins al camí de la Bisbal al Vendrell, com el d'en Serra (actualment en porta el nom un polígon) o el Molí de la Vila. Com diuen els goigs de la Mare de Déu, «per l'agost després del batre, tots els sants celebrem». Santa Oliva era doncs un poble agrícola, amb poca ramaderia i molta horta.

«Allà on vegis garrofers, allà hi falta aigua» ens diu Lola Díaz. El Baix Penedès és zona seca, on no hi arriben ni grans pluges ni aigües del Llobregat. Però de vent, d'això sí que en tenim, vent de mestral, sec, «segarrès del que no porta pluja», apunta Díaz. Terra de poca aigua, zona pobra econòmicament parlant. «Només cal que ens fixem en les desamortitzacions de les terres de Santa Oliva, que formaven part del Monestir de Sant Cugat del Vallès», apunta Díaz. «Les terres es venien a grans propietaris, hisendats, que podien comprar més de 25 jornals de terra, i cap veí de Santa Oliva en comprà, ho van fer algunes famílies del Vendrell (les ben poques famílies riques que hi havia), de la Bisbal, de Vilafranca o el Marquès de Sabartés (Comte de El Asalto, Marquès de Griny i Baró de les Cinc Torres), per exemple». Els santolivencs eren pagesos, arrabassers, «i d'esquerres», afegeix Díaz.


Noies amb mantellina sota l'ombra durant la missa del Vot del Poble

La Verge, l'aigua i el còlera

A mitjans del segle XIX poques explicacions més enllà del miracle de la Mare de Déu podien donar al fet que cap santolivenc morís pel còlera. Però... per què? Per què als pobles veïns va morir gent i no a Santa Oliva? Lola Díaz ens parla de les ‘arenes de Santa Oliva’, l'aigua que hi ha al subsòl del municipi i que ha servit per regar horts o refredar la tèrmica de Cubelles i, segurament, salvar del còlera la gent de Santa Oliva. Aigua neta i abundant sorgida del subsòl amb poders higièncis evidents contra el còlera.


Lola Díaz, amb qui hem conversat del Vot del Poble

Enguany més tard que mai, el dijous 31 d'agost, Santa Oliva celebrarà novament el seu Vot del Poble. A les 11 del matí la comitiva anirà fins al Castell del Remei. D'allà la Mare de Déu anirà en processó fins l'ermita acompanyada d'orquestra, gegants, grallers, noies amb coca i mantellina, autoritats i tothom qui vulgui acompanyar-la. De fet, fa uns anys, aquesta era una cita ineludible per a moltíssima gent del Baix Penedès que veneraven també la Verge del Remei.

A

També et pot interessar