Surtdecasa Penedès
,
02/01/2019
Llibres

10 llibres del 2018 per llegir al 2019

Us proposem deu lectures que hem pescat d’aquí i d’allà perquè comenceu l’any 2019 amb bon peu, literàriament parlant
Llibres

Foto: 

Cedida
Si entre els propòsits del nou any us heu plantejat llegir més, aquí us proposem deu lectures per començar el 2019 amb bon peu, literàriament parlant. Són llibres del 2018 en una selecció variada en tots els sentits. Hi trobareu lectures nostres, recomanacions d’amics i amigues, propostes que es fan arribar llibreries i autors i autores de casa que ens han sorprès amb les seves històries i pensaments.

1. ‘La vida de Rebecca Jones’, d’Angharad Price (Editorial RATA, 2018)
La Cultural Llibreria ens recomana al seu butlletí aquest llibre d’Angharad Price. ‘La vida de Rebecca Jones’ s’ha convertit en un clàssic modern des del primer dia de la seva publicació. És una potent evocació lírica de la vida entre les muntanyes de Gal·les, d’un estil de vida a punt de desaparèixer que enfonsa les seves arrels en una amagada vall de Maesglasau. I, al mateix temps, ‘La vida de Rebecca Jones’ es una crònica íntima del segle XX sobre el dolor i la vida, sobre el pas del temps i el paisatge, sobre la solitud i la memòria. Una història commovedora en la que tot un món sembla a punt d’esvair-se davant la nostra mirada.

2. ‘Capvespre’, de Kent Haruf (Edicions del Periscopi, 2018)
Dos anys després del naixement de la seva filla, la Victoria Roubideaux aconsegueix anar a la universitat, i els germans McPheron es troben amb un hivern llarg i fred al davant. A Holt la vida segueix el seu curs, plena de noves històries. 'Capvespre' és una meravellosa nova mostra de la prosa de Kent Haruf, que és capaç de crear paisatges literaris commovedors a través de personatges genuïns que s’enfronten a situacions doloroses i quotidianes. Una novel·la coral on el poder i la força de les persones senzilles s’uneixen a la bellesa natural per narrar una història entranyable sobre l’amor familiar. Una altra recomanació de La Cultural.

3. ‘La penúltima bondat. Assaig sobre la vida humana’, de Josep M. Esquirol (Quaderns Crema, 2018)
De manera subtil i colpidora, aquest assaig tracta dels "infinitius essencials" de l’ésser humà: viure, pensar i estimar. I constitueix, sens dubte, una valuosa aportació filosòfica, que s’articula a partir del concepte de «replec del sentir». El filòsof de Mediona (Alt Penedès) Josep M. Esquirol té un estil singular que va calant de mica en mica, com la pluja menuda, tot proposant-nos un itinerari molt revelador, amb trams relatius a la commoció, el desig, la creació, l’amistat, la revolució i l’agraïment. I anticipant-nos, ja de bell començament, allò que és més nuclear.


Esquirol, fotografiat a casa seva | FOTO: Xavier V. Inglada

4. ‘Permagel’, d’Eva Baltasar (Club Editor, 2018)
Una de les nostres periodistes, la Gemma Urgell, és una lectora voraç i ens ha parlat meravelles d’aquesta obra, que va ser premi Llibreter 2018. Permagel és aquella part de la terra que no es desglaça mai i és la membrana que revesteix l'heroïna d'aquest llibre. Una manera de preservar la part tovíssima que hi ha dins d'una persona en formació. El món exterior amenaça, cal atrevir-se a sortir de la cel·la familiar. Després, reunir forces: no fer res més que follar i llegir. Trobar un lloc on la mentida no sigui necessària, on el glaç s'esquerdi. I començar. A ‘Permagel’ hi trobareu literatura d’alta volada i màxima intensitat.

5. ‘El desván de Villa Serena’, de M.C. Hito (Bòbila Libros, 2018)
‘El desván de Villa Serena’ és el darrer treball de la professora de matemàtiques i escriptora de literatura infantil i juvenil M. C. Hito (Conchi Hito). A la que és la seva primera novel·la, Hito planteja una història de fantasmes i éssers vius, assassinats sense resoldre, una porta misteriosa i unes golfes que amaguen tot un univers. El llibre, que compta amb il·lustracions de Núria Tomàs Mayolas, suposa un canvi d’estadi per a una escriptora que creu fermament en el gènere fantàstic com a vehicle per parlar de les grans inquietuds de l’ésser humà. És un llibre per a lectors a partir de nou anys però ens va enganxar, ens va sorprendre i ens va encantar conèixer l’univers que planteja. Llegiu aquí l'entrevista que li vam fer.


M.C. Hito, una autora a tenir molt en compte | FOTO: Silvia Agustín Hito​

6. ‘Que tota aquella merda valgui la pena’, d’Anna Mas (Edicions i propostes culturals Andana, 2018)
‘Que tota aquella merda valgui la pena’ és un recull de contes escrits amb un estil directe i amb l'autenticitat del llenguatge oral. Anna Mas hi fa el retrat d'una generació que ha crescut en el benestar, que ha tingut una bona formació, ha gaudit de llibertat i ha pogut viatjar... però que massa sovint acaba al sofà de casa, davant de l'ordinador, en soledat. ‘Que tota aquella merda valgui la pena’ conté veritat i parla d'aquesta cosa tan contradictòria i terriblement complicada que és la vida. La jove escriptora vilafranquina Anna Mas va guanyar el premi Anna Maria de Saavedra amb aquest llibre i ens l’han recomanat efusivament.

7. ‘Era’, de Jaume C. Pons Alorda (LaBreu Edicions, 2018) 
‘Era’ és un poemari que aborda temes universals com l'existència, la mort i la religió des d’una eufòria vitalista que parteix, sorprenentment, de la nostra insignificança com a éssers. Amb una estructura de mirall que permet la lectura dels poemes per parelles i la inspiració de pel·lícules i sèries de televisió, Pons Alorda força els barrots de la gàbia del llenguatge buscant els extrems, l’impacte i la reflexió. Una reflexió que considera imprescindible amb els temps que corren. El vam entrevistar, vam llegir el llibre i ens ho vam passar molt bé amb la seva rauxa. Aquí l'entrevista.


Jaume C. Pons Alorda a la presentació d''Era' | FOTO: Antoni Gasull

8. ‘Història mundial de Catalunya’, de Borja Riquer (director). (Edicions 62, 2018)
Sota la direcció del catedràtic d'Història Borja de Riquer, un llibre d’història rigorós i alhora divulgatiu, ordenat per dates clau, en el qual un centenar d'historiadors i experts en cada època i matèria ens ofereixen un retrat de com Catalunya s’explica amb el món i, també, del que Catalunya ha aportat a Europa i al món des de la Prehistòria fins als temps contemporanis. Una 'Història mundial de Catalunya' amb una concepció global, oberta, plural i universal que, inspirada en la historiografia francesa més moderna, transcendeix els llocs de la memòria habituals.

9. ‘Ser mujer negra en España’, de Desirée Bela-Lobedde (Penguim Ramdon House, 2018)
La vilanovina Desirée Bela-Lobedde es va donar a conèixer l’any 2011 quan va obrir el seu bloc, el Diario de la Negra Flor. Des d’aleshores, té una presència notable a les xarxes socials, és columnista a Público on parla sobre activisme afro, feminisme i racisme i s’ha llençat a la piscina com a escriptora amb el seu primer llibre 'Ser mujer negra en España'. No és una compilació d’anècdotes, sinó una invitació a que les persones racialitzades s’apoderin i a que les persones blanques es revisin. Aquí podeu rellegir l’entrevista que li vam fer a Surtdecasa.


Bela-Lobedde | FOTO: Aina Pazo

10. ‘Aprendre a parlar amb les plantes’, de Marta Orriols (Edicions del Periscopi, 2018)
Aquest és un dels llibres que es repeteix en totes les llistes de recomanacions de les llibreries que hem consultat. ‘Aprendre a parlar amb les plantes’ és una novel·la delicada escrita des del punt de vista d’una dona que haurà de reconciliar-se amb un món que ja no reconeix. La narrativa de Marta Orriols, emotiva, intensa i reflexiva, ens convida a quedar-nos amb el que és essencial. Un llibre íntim que teixeix un relat proper capaç d’enfrontar-se al dolor més punyent amb una maduresa estilística molt poc habitual.

Més informació: 

A banda d'aquestes recomanacions, no oblideu fer una ullada al vídeoblog del Jordi Romeu Carol 'Esgarrinxades utòpiques'. Us encantaran les seves ressenyes!

També et pot interessar