Foto: 

Cedida
Originals d'edicions passades

El jurat multitudinari

El 18è Premi de Narrativa El Lector de L’Odissea comença el seu camí amb la idea de fer créixer el Consell dels 100 lectors
Goretti Martínez
,
14/04/2016
Llibres
Fa no pas gaire uns vam explicar 5 peculiaritats d’un premi literari únic que ens apassiona per aquests 5 motius i per molts altres. Ara us en tornem a parlar quan tot just ha arrencat la seva divuitena edició i ja han començat a arribar els primers originals.

El Premi de Narrativa El Lector de L’Odissea és un certamen literari basat en la democràcia, la passió per la lectura i per gaudir-ne en companyia. L’anomenat Consell dels 100 lectors (100 amunt, 100 avall, depèn de l’any) és l’ens que s’encarrega de llegir tots els originals que arriben fins la llibreria L’Odissea de Vilafranca, alma mater del certamen. El consell s’organitza per grups d’unes 10 persones i cada lector llegeix entre 4 i 6 novel·les durant l’estiu. Aquest any, la primera fase de lectures arrencarà el 6 de juny i s’allargarà fins al 18 de juliol i la segona fase serà entre el 18 de juliol i el 15 de setembre. Al llarg d’aquest temps els lectors hauran llegit a casa, hauran quedat per sopar o per fer un cafè i hauran comentat molt, moltíssim, cadascun dels treballs que opten al preuat guardó: 10.000 euros i la publicació de la novel·la per l’editorial RBA – La Magrana.

Després de la segona fase, un màxim de 5 obres passaran a la fase final, en què un jurat integrat per tres persones directament relacionades amb la literatura, dos representants del Consell dels 100 lectors, l’editor de RBA-La Magrana i la guanyadora de l’anterior edició del premi (Laura Tejada, per ‘Un cop morta’) prendrà la decisió final.

Nodrir el Consell

L’engranatge del Premi de Narrativa El Lector de L’Odissea és complex. Són moltes les persones que, d’una manera o altra, hi participen. I, tant el funcionament quotidià com la dotació econòmica no són fàcils de mantenir. Però ja van divuit edicions i això té pinta que té corda per anys. Així que cal seguir nodrint el consell de lectors, presencials o virtuals (també hi ha aquesta possibilitat) i incorporar gent jove a la iniciativa. Per això, enguany, els menors de 30 anys que vulguin formar part del Consell dels 100 lectors, només pagaran una quota de 15 euros, enlloc dels 35 que paga la resta de lectors.

Aquests diners dels lectors són una bona part de la dotació del premi. Per tant, el lector, aquell element a priori passiu de la indústria editorial finança l’obra guanyadora acompanyat per les aportacions de la resta de patrocinadors (bàsicament l’Ajuntament de Vilafranca, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès i l’editorial).

Per garantir la continuïtat i el bon funcionament del certamen ha començat una campanya de captació de nous lectors. Com explica un dels organitzadors del premi, el llibreter Pep Garcia, es tracta que el consell sigui “el més variat possible, intergeneracional, amb gent de procedència i formació diversa”. “És igual que siguis carnisser, lampista, llibreter o estudiant, la qüestió és que llegeixis, que t’agradi una obra i la defensis”, continua Garcia. Com més divers és el consell, més garanties hi haurà per determinar que l’obra guanyadora “agrada” i “agrada a gent molt diferent”.

Així que, si escrius, aquí tens un gran repte a superar davant els teus lectors. I, si llegeixes, aquesta és la teva oportunitat per contribuir a que una obra desconeguda vegi la llum i sigui compartida.

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar