Jump to navigation
Tot i haver passat per moments difícils l'any 2012, el VISOR arriba a la seva onzena edició els dies 10 i 11 d'abril com un referent de la cultura literària al Baix Penedès. José Luís Espina, de Braket Cultura, és l'ànima del projecte i ens confessa que sovint es planteja si val la pena la gran inversió, sobretot de temps, que comporta organitzar el VISOR. Any rere any però s'engresca i aconsegueix la complicitat d'institucions, autors, editorials i, com no, lectors que participen de les jornades.
Poetry Slam, poesia en escenaJoglars i trobadors ja ho van fer, però per molts de nosaltres la poesia ha estat sempre una lectura individual i més aviat íntima i de reflexió personal. Divendres al vespre (20:00h) la Sala del Portal del Pardo del Vendrell es convertirà en una taverna on seure a prendre una copa de vi o de cava i tot gaudint de dos cracks de la poesia oral. Marçal Font i Dani Orviz, dos dels millors slamers del país, ens proposen jugar amb la seva poesia i transformar-la en un acte col·lectiu tot gaudint de l'energia de les paraules. L'un amb poesia més i intimista, l'altre amb tocs d'humor. Una proposa, el 'Poetry Slam', molt coneguda en grans ciutats; al CCCB de Barcelona, per exemple, s'hi fan concursos amb poetes – intèrprets d'arreu del món que apleguen centenars de persones.
La literatura més introspectiva I el dissabte, a l'Escola de Música Pau Casals, s'hi concentren el gruix de taules rodones del VISOR'15, un VISOR que any rere any busca fugir de les conferències tot apostant per formats més participatius i d'intercanvi entre autors i lectors.
“Interiors”, aquest serà el leitmotiv de les jornades d'enguany, interiors convertits en arguments literaris, tot desplaçant el conflicte del context de l'individu a la seva pròpia intimitat. El personatge com a amenaça del personatge. Una literatura que trasllada al món de la ficció un dels principals conflictes de l'ésser humà; la controvèrsia de l'home amb si mateix. Se'n parlarà a través del conte, de les identitats dels personatges que s'enfronten a les seves contrarietats a l'hora d'adaptar-se a l'entorn, i de la literatura negra, que sovint ens podia semblar ficció però que cada dia més ens suposa una finestra a la realitat
La música també serà present al VISOR'15 amb la presentació del disc “Libro de Oraciones” amb textos de Flavia Company i música de Jordi Gaspar. I, com no, la literatura de proximitat tindrà també el seu espai, enguany amb dues editorials penedesenques. Elena Peralta presentarà el projecte del grup de teatre “La Luciérnaga” integrat per actors i actrius amb deficiències visuals i auditives, per homenatjar Javier Tomeo (que va participar en la primera edició del VISOR). Un projecte que compta amb la implicació d'Onix Editor. També hi serà l'escriptor vilafranquí David Monteagudo.
Públic fidel i nous perfils en unes jornades totalment gratuïtes
Val a dir que tots els actes del VISOR'15 són gratuïts. José Luís Espina espera que els nous formats permetin ampliar també el públic que participa de les jornades i mantenir el públic fidel que no se'n perd ni una. Un centenar de persones hi participen cada any; gent del Vendrell, de l'entorn, també gent que s'apropa des de Barcelona i persones de l'entorn dels autor convidats en cada edició.
El que més sorprèn a hores d'ara a Espina és la poca resposta en difusió dels mitjans de comunicació que assegura que s'interessen poc per saber-ne més del VISOR, per on han passat durant aquests onze anys més d'un centenar d'autors, editors, traductors, il·lustradors, etc., molts d'ells reconeguts i premiats en el món literari.
Divendres 10 d’abril, Sala Portal del Pardo del Vendrell
20:00h Poetry Slam (Poesia escènica), Marçal Font y Dani Orviz
Dissabte 11 d’abril, Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell
11:30h Contes d’interior, Pedro Zarraluki i Fernando Clemot 12:30h Identitas ferides, Ada Castells i Juan Trejo 13:30h “Libro de oraciones” (literatura i música), Flavia Company i Jordi Gaspar (baix acústic) 14:30h Dinar al Rt. Stil (reserves 977.66.32.99) 17:30h Literatura negra: una finestra a la realitat, Víctor del Árbol, Jordi Ledesma i Rafael Vallbona 18:30h Literatura de proximitat, Elena Peralta (Editorial Onix) i David Monteagudo (Editorial Candaya)
Més informació