Surtdecasa Penedès
,
16/12/2013
Llibres

Quan els verds eren els rosats

Es presenta el primer volum del llibre dels Castellers de Vilafranca

Ben poca gent sap que els Castellers de Vilafranca van començar vestint de rosa i abans de ser els verds encara van vestir de vermell. Aquesta és una de les curiositats que els bons amants al món casteller podran conèixer a fons gràcies al primer volum del llibre dels Castellers de Vilafranca, que es va presentar dissabte a l'Auditori de Vilafranca.

Ara que compleixen el 65è aniversari, els Castellers de Vilafranca encadenen més d'una dècada liderant sense discussió el món casteller. Però no sempre ha estat així. I veure que fins i tot les colles més estratosfèriques també han tingut etapes amb castells de sis és una de les grans lliçons que es poden extreure d'aquest primer volum de l'obra que ha de recollir tota la història de la colla. Una torre de sis dels vilafranquins per Sant Ramon? Doncs sí! Això també ha existit. No sempre s'han fet pilars de vuit!

El llibre, editat amb tota mena de luxes, és obra d'Eloi Miralles, tota una referència en el món casteller, i ha comptat també amb el disseny de Martí Ferré i l'edició de Ramon Nadal. El llibre recull la fase més embrionària de la colla, del 1948 al 1956. La tradició castellera a la capital de l'Alt Penedès ja estava molt consolidada, però no fos fins aleshores que va quallar definitivament un projecte propi. Els primers passos dels Castellers de Vilafranca i tot el que els va envoltar formen part dels continguts d'un llibre que de ben segur serà als prestatges de moltíssimes llars vilafranquines, però que també mereix ser a la dels bons amants als castells. L'autor va desvetllar que el llibre ja havia estat un encàrrec pel cinquantenari de la colla, però que fins ara no ha acabat fructificant. El volum té les característiques d'un llibre regal, de grans dimensions, amb tapa dura, gairebé quatre centres pàgines i moltes fotos i il·lustracions.

La presentació del llibre va reunir al voltant de 500 persones, també amb representació de diverses colles castelleres. Mitjançant diversos vídeos, es va complementar la informació que apareix al llibre, on a part a de la Colla que ara fa 65 anys també es parla dels castells en general a Vilafranca i del seu origen: el Ball de Valencians i els Xiquets de Valls. Durant l’acte també es va fer un petit reconeixement a Joan Soler i Durich que, amb 92 anys, és la persona més gran que queda en vida que vestís la camisa rosada.

El preu del llibre és de 60 euros per al públic en general i de 40 euros per als socis dels Castellers de Vilafranca. 

També et pot interessar