Giraldillo

Foto: 

Marc Ortiz
El Giraldillo

El temple de la cuina andalusa

Tapes i racions de les millors, a "El Giraldillo" de Vilanova
Marc Ortiz
,
03/06/2014
Menjar i beure
Quan un té ganes de tapes i vol jugar sobre segur, a Vilanova i la Geltrú té en "El Giraldillo" una de les dues propostes més solvents i, segurament, la més popular. A la qualitat se li suma un preu molt competitiu i la tradició de molts anys sent el referent de la cuina andalusa a la capital del Garraf.

I no tot són tapes. També tenen una gran varietat de plats a la planxa, fruits del mar al vapor i plats combinats com el popular 4x4, amb alguns dels seus productes més emblemàtics. És un bon lloc per prendre una cervesa o vi, acompanyar-la d'alguna cosa per picar, esmorzar, dinar de menú, tastar el xató de Vilanova o fer-se a un mateix un homenatge a base de tapes.

En el nostre cas, hi anem un dissabte a la nit, prèvia reserva. El local està molt ple i qui no reserva en el millor dels casos ha de tornar-hi al cap d'una hora o bé menjar a la barra. Aquesta darrera, una opció que, tot sigui dit, tampoc no està gens malament.

  • imatge de control 1per1

Som dues persones i decidim fer un sopar a base de tapes, que és el més llaminer. Aquest cop demanem patates braves, bucaneros, sevillanos, dues bombes, formatge manxec i pa amb tomàquet.

Abans de començar ens conviden a unes olives verdes ben bones. També s'agraeix que sense demanar-hi (ni cobrar-ho) ens portin llesquetes de pa. La llàstima és que el pa està sec; clarament no és del dia.

Les braves són de primera divisió. Se'n poden trobar de semblants, però difícilment millors. Són patates ben torrades i cruixents per fora, que no cremades, i toves per dins. La salsa també és de les autèntiques. Salsa brava com Déu mana.

Els bucaneros són sorprenentment bons. Sense ser un gran aficionat al peix fregit, aquests aconsegueixen ser molt poc oliosos. Els dos ous al damunt, un cop trencats, li donen el toc final a un plat que és senzillament deliciós.

En canvi, els sevillanos ens deceben. Els trobem insípids i, a la vegada, amb un excés de gust d'oli recremat. No ens ho esperàvem, perquè altres cops ens havien agradat molt.

Arrodonim l'àpat amb un parell de bombes, la salsa picant de les quals és de les que aconsegueix fer suar. I ja ens agrada. També fem una ració de formatge manxec acompanyat d'una llesca de pa amb tomàquet, aquest sí del dia.

Per beure optem pel vi. La carta és complerta i és d'agrair que també tingui propostes del territori. Triem el Petit Caus blanc, del Massís del Garraf dins de la DO Penedès. L'ampolla ens surt per 12 euros. Hi ha opcions més barates i també més cares, cosa que sempre s'agraeix. El ventall de caves també és força ampli.

Acabem demanant un pastís de formatge, que ens partim, i un cafè. Acabem ben tips, contents de gairebé tot i sorpresos pel preu final: 37,50 euros. Tenint en compte que hem demanat ampolla de vi, ens sembla un preu més que moderat. La qualitat i aquests preus és un dels motius que fan que estigui tan ple cada dia. I que, sovint, hagis de menjar amb la teva taula a un pam de la del costat. No es pot tenir tot. Per a sopars romàntics ja hi ha altres llocs.


"El Giraldillo"
C/ Pelegrí Ballester 19-21, Vilanova i la Geltrú
Telèfon: 93 815 62 02
De dilluns a diumenge, de 8 a 23h

A

També et pot interessar