Foto: 

CEDIDA
El Mercat de l'Aviram és l'essència de la Fira del Gall

Els imprescindibles de la Fira del Gall de Vilafranca

Els dies 16 i 17 de desembre, la capital de l'Alt Penedès s’omple d’actes carregats de festa i gastronomia
Surtdecasa Penedès
,
13/12/2017
Menjar i beure
La Fira del Gall és de les més antigues de Catalunya, enguany celebra la seva 353a edició. És el gran aparador del Gall del Negre del Penedès, amb Indicació Geogràfica Protegida (IGP) des de l’any passat. És l’únic espai de Catalunya on es pot conèixer, veure i gaudir de tot el procés de l’aviram: des de la criança fins a la degustació i, juntament amb la Festa Major, és de les festes vilafranquines que atrauen més públic d’arreu de Catalunya. Hem remenat el programa i us destaquem allò que no us podeu perdre d’aquests dies carregats de plomes a Vilafranca del Penedès.

1. Comprar les aus que seran protagonistes a les taules de moltes cases aquest Nadal

El Mercat de l'Aviram és l’essència de la Fira del Gall, on poder comprar qualsevol dels exemplars de la raça Gall del Penedès així com tota mena d’aviram. I a més, amb una característica que fa que aquest mercat sigui únic: el servei d’escorxador. Tries l’au que vols i, sense moure’t del recinte, al cap dues hores, te la tornen sacrificada i plomada. Un servei que funciona tot el dissabte i diumenge al matí i és gratuït. La novetat d’enguany és que totes les parades estaran juntes.  

2. Descobrir i diferenciar les diferents aus amb l’Exposició d’Aviram

Les millors aus de diferents espècies romanen exposades per a poder conèixer-les. Enguany, a més, una novetat: la Mostra de races de gallines autòctones de Catalunya, on el visitant podrà saber-ne més de les 5 races autòctones catalanes: la pairal, la flor d’ametller, la penedesenca, la del Prat i l’empordanesa. Al mateix espai, també hi tindrà lloc el IX Concurs de Raça Gallina Penedesenca Memorial Amadeu Francesch i el III Concurs del millor color de closca d’ou de la Gallina Penedesenca.

3. Menjar i beure a la Mostra Gastronòmica i al Superceller

Destacats restaurants del Penedès oferiran fins a 21 receptes d’aviram, vuit d’elles de Gall del Penedès. I es podran tastar amb els vins de la DO Penedès, que a la carpa del Superceller també organitzaran tastos. La novetat d’enguany serà dissabte 16 de novembre, a les 18:30, amb l’acte “Formatge, vins i estrelles” amb un concert del cantant Salva Racero (ex-cantant de Lax’n’Busto) que interpretarà clàssics dels anys 60 fins a l’actualitat i on els assistents podran tastar vins d’alta gamma de la DO Penedès i formatges seleccionats per Xerigots.

4. Il·lusionar els més petits amb el Gall Tomasot i la Gallina Ballarica

Diumenge 17, el bestiari festiu de ploma de Vilafranca, el Gall Tomasot i la Gallina Ballarica, rebran més de 10 bèsties vingudes des de diferents punts de Catalunya. I com ja va sent tradició, la Ballarica recollirà els xumets dels infants. Enguany també hi ha una novetat per als més petits: un espai conta-contes de temàtica d’aviram, anomenat “Quiquiriquic”, on famílies i infants podran gaudir de la vetllada. És un acte solidari per recollir fons per a La Marató de TV3.

5. Escoltar el pregó a càrrec de la periodista i sommelier Ruth Troyano

El pregó marca l’inici de qualsevol festa i, enguany, l’encarregada serà la periodista i sommelier Ruth Troyano, una de les veus més interessants sobre el món del vi. Troyano té una visió sincera i pròxima del món del vi, però sobretot, de les persones que hi ha darrera de cada ampolla. Autora del cicle de llibre Retrats de Vi sobre enòlegs del nostre país, és una gran comunicadora. Com ella mateixa explica, “el vi m’emociona. Penso en les mans que l’han fet. Penso que, com la gastronomia, ha de ser identitari, social, saludable, sostenible i solidari. Diu Joan Roca que cuinar és cuidar. Quan cuinem i hi posem un bon vi, cuidem dues vegades”. 

Més informació: 

Tota la informació sobre la Fira del Gall la trobareu al web: www.firadelgall.cat

A

També et pot interessar