Goretti Martínez
,
14/12/2015
Menjar i beure

Diccionari bàsic de la Fira del Gall

Gall Negre, Raça Penedesenca, Superceller, Tomassot i Ballarica… Un cop d’ull ràpid i sabreu tot el que necessiteu saber per visitar una de les fires més nostrades de Catalunya

Foto: 

Cedida
Tal i com marca la tradició, pels volts de Sant Tomàs, Vilafranca del Penedès celebra la centenària Fira del Gall. Dissabte 19 i diumenge 20 de desembre, el Parc de Sant Julià de la capital de l’Alt Penedès concentrarà la major part de l’activitat d’una fira única en la que es pot viure des de la criança del Gall Negre del Penedès fins a la seva degustació, passant per la possibilitat d'utilitzar el servei d’escorxador. Perquè hi aneu ben preparats hem elaborat per a vosaltres el diccionari bàsic de la Fira del Gall. Només uns quants conceptes que us ajudaran a gaudir més i millor la fira i descobrir tots els petits tresors que amaga.

Gall Negre del Penedès  
El veritable protagonista de la Fira del Gall és un animal negre de plomes tornassolades, pota negra i pell blanca. Sol pesar el doble que un gall tradicional i la seva carn és rica en proteïna i molt baixa en greixos. Quan te la menges, destaca la seva tendresa i sucositat. En el passat, la raça de gallina penedesenca, de la qual prové el Gall Negre, pràcticament va desaparèixer, però els genetistes de l’IRTA, l’institut de recerca i tecnologia agroalimentària de la Generalitat de Catalunya, van recuperar aquesta raça pròpia del Penedès entre els anys vuitanta i noranta. La gallina tradicional penedesenca té quatre varietats: la negra, la blat, l’aperdiuada i la barrada. Avui, les varietats pures de la Penedesenca es crien a molts països europeus i participen i guanyen concursos de qualitat. A més, el Gall Negre s’ha obert camí com una menja exquisida, cobejada pels millors restaurants, arribant a l’any 2014 a la consecució de la qualificació europea de l’IGP (Indicació Geogràfica Protegida). A la fira podreu veure exemplars d’aquests animals dins del VIIè Concurs - Exposició de Raça de Gallina Penedesenca.

Mercat d’aviram i servei d’escorxador
El Mercat d’aviram és l'essència de la Fira del Gall on el visitant hi podrà trobar tots els exemplars de la raça Gall Negre del Penedès, que porten una identificació exclusiva a la pota, alhora que tota mena d'aviram (gallines, galls de pagès, ànecs, galls d'indi, etc.). Una de les característiques de la Fira del Gall que la fan diferent i única és el servei d'Escorxador. De fires d'aviram n'hi ha moltes arreu del país, però que ofereixin la possibilitat d'escollir l'ànec, capó, gall o gallina viva i, sense moure's del recinte tenir-la sacrificada i plomada al cap d'unes hores, només hi ha la Fira del Gall. Això és gràcies al servei gratuït d'escorxador que funciona durant dissabte i diumenge al matí (en el cas dels ànecs només dissabte al matí). Qui vulgui anar més per feina també tindrà la possibilitat d'adquirir Gall Negre ja sacrificat a l'estand gestionat per la pròpia Associació de Criadors de Gallina de Raça Penedesenca, que es trobarà a la plaça de l’Aviram de 9 a 15h.

Superceller
Situat en una carpa a la plaça del Vi, el Superceller es divideix en tres espais diferents: el Tastaví, la Sala de Tast i la Botiga de Nadal. Al Tastaví podreu degustar els vins negres de la Denominació d'Origen Penedès. El visitant adquireix un tiquet per 4€ (inclou copa de regal i 3 tiquets per degustar vins) i pot escollir entre l'àmplia oferta de vins negres que hi ha disponibles. A la Sala de tast hi ha programades tota mena de sessions de reflexió i tastos al voltant dels vins de la DO: maridatges amb Gall Negre, amb fumats, amb torrons… i fins i tot, un tast meteorològic amb la Mònica Usart! Finalment, la Botiga de Nadal és l’espai de venda de vins negres, rosats, blancs, escumosos Clàssic Penedès i dolços de la Denominació d'Origen Penedès, entre d’altres productes artesans.

Mostra gastronòmica d’aviram
Gall Negre del Penedès amb crumble de fruits secs, orellanes i reducció del Cabernet, Hamburguesa d’ànec amb Blanc de Sora i quètxup de codonyat, Bombó de gall del Penedès amb prunes i pinyons a l’aroma d’espígol… Què? Se us fa la boca aigua, oi? Doncs, com aquests plats, n’hi ha una vintena que us esperen preparats per set restaurants penedesencs que presenten les seves novetats culinàries a base d’aviram. La Mostra Gastronòmica d'Aviram se situa en una gran carpa completament acondicionada en el mateix parc de Sant Julià, a la plaça de la Gastronomia. I per regar-ho tot, dins la carpa hi ha la Mostra de vins negres de la D.O. Penedès que proposa fins a 15 referències de vins negres de diferents cellers perquè el visitant pugui maridar els plats. A més, l'oferta es completa amb algunes referències més de vins rosats i blancs.

Fira d’artesania
La Fira del Gall sempre ve acompanyada des de fa 36 anys d’una espectacular fira d’artesania que enguany pren força duplicant la seva participació i arribant als 150 paradistes (brocanteria, pintura, productes naturals...), respecte l'any passat. Hi trobareu absolutament de tot. I ara que ja tenim a sobre les festes de Nadal, potser és un bon moment per carregar-se de regals. A més hi haurà tallers de ceràmica, creació d’ornaments nadalencs, màgia i demostració de treballs de vidre, el dissabte matí i tarda i el diumenge, només al matí.

Xè Campionat Estatal d'Avicultura, Columbicultura i Cunicultura de Raça
Això va de gallines i galls, coloms i conills, perquè ens entenguem. I atenció amb les xifres perquè la fira rebrà la visita de 1.250 exemplars de més de 57 races autòctones i més de 154 varietats de criadors de raça d’una vintena de províncies de l’estat. És el primer cop que la Fira del Gall acull aquest esdeveniment, com també és el primer cop que celebrarà el concurs de millor color de closca d’ou de la gallina penedesenca. Això ens ho hauran d’explicar!

El Tomassot i la Ballarica
Si aneu amb canalla, no us perdeu la XIXa Mostra de bestiari festiu de ploma. El Gall Tomassot, la Gallina Ballarica, l’Àliga del Barri de Sant Julià i el Mussolot del Campanar fan d’amfitrions de les bèsties de ploma convidades: Lo Trencalòs d’Alòs d’Isil, Puput Diabòlica de Cerdanyola del Vallès, Mussol de Castellterçol, Basilisc de Mataró i la Mitja Cobla Punt de Malura. Això serà diumenge a partir de les 10:30h a la Plaça de la Vila. Per cert, que la Gallina Ballarica recollirà els xumets dels infants que deixin el costum de xumar i els obsequiarà amb un dolç record.

Tot això i molt més és el que podreu trobar a la Fira del Gall de Vilafranca. Hi haurà un trenet que connectarà el centre de la vila amb el Parc de Sant Julià, tot i que queda bastant a prop. La ciutat estarà preparada pels visitants amb la Fira de Santa Llúcia, comerços oberts i la pista de gel a ple rendiment. A més, els restaurants oferiran plats especials d’aviram i s’han programat multitud de visites a cellers i propostes enoturístiques aprofitant l’esdeveniment. Us hi apunteu? Nosaltres no ens ho perdem!

Més informació: 

A Turisme Vilafranca trobareu tota la informació relativa a la Fira del Gall 2015

També et pot interessar