Jump to navigation
‘L’Enramada’ és el nom sota el qual s’engloba la Mostra enogastronòmica de la coca enramada que es fa a l’Arboç els dies 25 i 26 d’octubre. Una iniciativa innovadora sobre un producte típicament penedesenc i català, que no sempre ha estat ben valorat pels mateixos penedesencs. “La coca enramada hauria de ser pels penedesencs el mateix que la pizza pels napolitans”, afirma Alfons Ribas, regidor de Turisme i Promoció Econòmica de l’Arboç.
Com a mínim, les semblances entre la coca enramada i la pizza són evidents. Tant senzill com fer una massa de pa i posar a sobre els ingredients que més ens agradin. “Si la gent es fa pizzes a casa, per què no es pot fer coques enramades?”, es pregunta Oriol Rossell, del forn l’Obrador del Vendrell. Si més no, la mostra intentarà suplir aquest dèficit amb tallers sobre com preparar-se una coca a casa.
El certamen tindrà lloc al Parc de Santa Llúcia el divendres 25, de sis de la tarda a onze de la nit, i el dissabte 26, de les onze del matí a les deu del vespre. Hi haurà diversos estands on s’hi aplegaran vuit forners del territori que mostraran la seva recepta particular de la coca. Aquest producte que a la resta de Catalunya es coneix com la coca de recapta, aquí té una varietat que divergeix segons el municipi. Al Vendrell es fa amb espinacs, fesols i ceba, mentre que a l’Arboç s’opta per la ceba i la patata.
La mostra inclourà també cellers, carnissers i altres productors locals. Cada degustació oscil·larà entre els 1 i 4 euros, amb tiquets que es vendran a la mateixa mostra. Paral·lelament es realitzaran diferents tallers de cuina, tast de vins i activitats pels més menuts.
Tal com afirma l’alcalde de l’Arboç, Joan Sans, la coca enramada era tradicionalment un plat del poble, amb productes del camp “que cada ciutadà portava al forn perquè el forner els posés sobre la massa del pa”. Els seus orígens es remunten a l’edat mitjana, tot i que alguns van més enrere i el relacionen amb l’època romana, per la seva semblança amb la pizza.