Foto: 

Cedida

El Microvi pas a pas

La quarta edició de l’esdeveniment posa en valor un cop més els petits cellers de Catalunya i presenta novetats destacades
Goretti Martínez
,
06/04/2018
Menjar i beure
A l’abril, Microvi. Avinyonet del Penedès es torna a llençar a l’aventura amb la quarta edició d’aquest esdeveniment que s’ha convertit en el punt de trobada referent dels petits cellers de Catalunya. Tres setmanes d’activitats dedicades a transmetre amb passió, bon rotllo i diversitat la cultura del vi al voltant de petits productors. Una proposta que posa al centre de la cultura vitivinícola Avinyonet del Penedès i els sis nuclis que integren el municipi a través d’activitats adreçades a tothom. El cartell del 2018, a més, presenta una novetat important: la participació, per primer cop, d’una regió vitivinícola convidada, Querétaro (Mèxic).

Si teniu ganes de conèixer nous vins i descobrir cellers i elaboracions en contacte amb aquells que els han parit, Microvi us espera amb els braços oberts. Però, què ens depara aquesta quarta edició? Us ho expliquem pas a pas.

La Nit dels Sumolls: descobrint una varietat única
El divendres 13 d’abril, a les 20h, el preciós monestir romànic de Sant Sebastià dels Gorgs és l’escenari de La Nit dels Sumolls. La proposta, ja veterana i una de les indispensables del Microvi, canvia de denominació i es fa gran per donar cabuda a més cellers i a més persones interessades en una varietat que és molt “nostra”. I en què consisteix La Nit dels Sumolls? Doncs serà el tast lliure d’una cinquantena de referències de vi i la proposta de quatre tapes per part del xef Toni Ribas.



Visexual: relats eròtics inspirats en vins
El Visexual va ser una de les novetats de l’anterior edició i sembla que ha arribat per quedar-se. Vi i erotisme, un maridatge perfecte que aquest cop conduirà l’escriptora mallorquina resident a Barcelona Roser Amills qui narrarà quatre relats eròtics creats a partir de quatre vins de cellers d’Avinyonet del Penedès. I a vosaltres? Que us transmet una copa de vi? Tindrà lloc el dissabte 14 d’abril, a les 22h, al Centre Cultural i Recreatiu de Cantallops.

Arqueologia del vi i tast de vins d’àmfora a DO Vinífera
Avinyonet del Penedès representa “la quadratura del cercle vitivinícola”, en paraules de l’alcalde del municipi Oriol de la Cruz. Terra vitivinícola per excel·lència en l’actualitat, Avinyonet també va ser l’origen de la vinya i el vi a Catalunya. Per això l’arqueologia i el jaciment ibèric de la Font de la Canya, on s’han documentat llavors de raïm antiquíssimes, no poden faltar al icrovi. Ens proposen un viatge a l’antiguitat del vi a l’epicentre de la vinya a Catalunya. L’acte, guiat per l’equip de recerca arqueològica de la Cooperativa Arqueovitis, conduirà els assistents en un recorregut històric a través del vi en època fenícia, grega, ibèrica i romana. Tot seguit es tastaran sis vins en àmfora de ceràmica sota la guia dels mateixos elaboradors. Serà el diumenge 15 d’abril, a les 11:30h, a l’acabat d’estrenar Centre d’Interpretació del Jaciment Ibèric Font de la Canya - DO Vinífera (Avinyó Nou).

Tast de vins naturals: una experiència única
Un altres dels actes imprescindibles i que donen personalitat al Microvi és el tast de vins naturals. En aquesta ocasió, el celler Mas Candí centra la mirada en els vins naturals d’una zona molt especial de França, Vignoble du Jura. Pertanyent a la regió històrica del Franc Comtat i que limita amb Alsàcia, Lorena, Xampanya-Ardenes, Borgonya, Roine-Alps i Suïssa. L’aforament és limitat i més val no badar! El tast es farà el dijous 19 d’abril, a les 20h, al local de la Societat La Torre de Les Gunyoles.

Tast de vins del Massís del Garraf: vins i terra
Potser ens repetim, però aquesta és una altra proposta imprescindible. Els elaboradors del Massís del Garraf es tornen a aplegar en un celler emblemàtic, Can Ràfols dels Caus, per un tast dividit en dues fases: una primera, titulada ‘“Les aromes del Massís del Garraf’ a la qual el sommelier i jardiner, Dani Garcia, creador del blog ‘El somni d’una nit de vins’, escollirà i comentarà sis vins dels cellers participants. Tot seguit, l’atenció es desplaçarà a la sala de bótes per dur a terme el tast lliure. L’activitat inclou una copa exclusiva de regal. Els vins sempre, absolutament sempre, són espectaculars. L’activitat tindrà lloc el divendres 20 d’abril a les 19h.



Sopar-maridatge amb vins i caves d’Avinyonet del Penedès
El tradicional maridatge combinarà tres plats, croquetes de brie i tòfona, cebiche peruà i mandonguilles de gall del Penedès guisadetes amb bolets, i uns postres, esfera de maduixa gentilesa de Llopartec, amenitzat per música en directe i sota la direcció de la consultora enològica i formadora, Míriam Chivite. Tot regat amb els vins dels cellers amfitrions: Parxet, Mas Candí, Caves Avinyó i Mas Comtal. No se us fa la boca aigua? Doncs apunteu: dissabte 21 d’abril, a les 21h, al Centre Cultural i Recreatiu La Parra (Avinyó Nou).



Querétaro, viticultura extrema: una oportunitat que no es pot deixar perdre
Aquest que comentem ara és el primer esdeveniment del Microvi que es fa fora d’Avinyonet. Donarà tot el protagonisme a la zona de producció convidada, Querétaro, situada al nord-centre de Mèxic.
 El sommelier de l’Associació de Viticultors de Querétaro ens oferirà les particularitats de la regió i guiarà el tast de cinc vins. La regió i els seus celleristes s’han implicat 100% amb el Microvi i porten al Penedès vins que són resultat d’una viticultura extrema i que difícilment podrem tastar en una altra ocasió. El dijous 26 d’abril, a les 19:30h, marcat a l’agenda! L’acte tindrà lloc a l’edifici de l’Enològica de Vilafranca.

Naturvi: el vi i l’entorn
La tradicional caminada estrena enguany un format nocturn en una nit de lluna gairebé plena. El recorregut, circular, tindrà 7 km de llargària i permetrà gaudir del Massís del Garraf de nit fins arribar al conjunt medieval de Santa Susanna. Allà se soparà (cada participant ha de dur el seu propi àpat) i es gaudirà d’un avituallament amb tast de vi. Tots els assistents tindran un exclusiu regal. La sortida es farà el divendres 27 d’abril, a les 20h, des de la pista poliesportiva de Can Mitjans.



Mostra de petits cellers: un festival de vins amb 200 referències
L’esdeveniment de capçalera del Microvi aplegarà una quarantena de cellers de totes les DO catalanes, el Rosselló, a França, i Querétaro, Mèxic, per oferir a tastar els seus productes. La mostra oferirà servei d’acollida d’infants dins el recinte amb tallers i activitats a càrrec dels/les monitors/es del Casal d’Estiu d’Avinyonet. També hi haurà cinc estands gastronòmics per acompanyar els tasts (Bouquet d’Hort, El Rebost de la Maite, La Cantina de Filomena, Pollastres a l’ast Avinyonet i Xerigots). El forfet d’entrada permet tastar lliurement tots els vins i caves i inclou, a més, una copa commemorativa i un cupó de descompte de 2€ per la compra de qualsevol ampolla a la venda. Una recomanació: els que vulgueu tastar algun vi en concret, mireu-vos-ho abans. I els que hi aneu a l’aventura, deixeu-vos aconsellar. Gaudireu molt de l’experiència! La mostra es farà a l’avinguda principal de L’Arboçar el dissabte 28 d’abril d’11 a 15h i de 17:30 a 22h.



Winefest: una cloenda com cal
La festa del vi i la música, amb actuació en directe del grup Sea Oil, posarà el punt i final al Microvi 2018. Durant el matí es podrà gaudir de productes de cellers i comerços del municipi, a més de l’entrega dels lots de flors de la campanya primaveral per guarnir els pobles del municipi i activitats per als infants. La millor manera per cloure tres setmanes de cultura del vi. L’activitat es farà a la plaça de la Font d’Avinyó Nou el diumenge 29 d’abril, d’11 a 14h.

Trobareu tota la informació i l’accés a la compra d’entrades a la plataforma d’Enoturisme Penedès.

 

  • imatge de control 1per1

A

També et pot interessar