Jump to navigation
Tot i el canvi de format experimentat darrerament, l'acte manté elements històrics dels que han donat personalitat pròpia a la xatonada de Vilanova. Una d'elles és el Concurs Nacional del Xató. L'altra, la cerimònia de l'aixetonament de la bóta, que segons la teoria vilanovina és l'origen del xató tal i com l'entenem avui. Consistia a posar-li una aixeta (o aixetó) que permetia tastar el primer vi de l'any. Com tota festa, anava acompanyada d'un àpat i els ingredients habituals al rebost del pagès: anxova, bacallà i tonyina, conservada en sal, que s'acompanyaven de fulles de verdura del temps (escarola), olives i s'hi afegia una salsa feta amb tècniques de clares connotacions àrabs.
Què es trobarà el públic que vagi a Vilanova aquest diumenge? Doncs d'entrada que aproximadament tres de cada quatre parades del mercat estaran obertes i oferiran diverses tapes, amb productes propis, a preus entre 1 i 3 euros. També oferiran begudes. El xató també es podrà menjar allà mateix, o bé endur-se'l a casa, adquirint les cassoletes de xató de Vilanova, que enguany es vendran a les voltes del mercat. Al voltant, a l'aire lliure, però també a l'interior del mercat, hi haurà diversos espais habilitats per poder menjar còmodament. També hi haurà xatonaires d'honor, que en aquest cas seran dos dels actors del programa de TV3 Crackòvia.
Però si la gran festa del xató s'ha consolidat al mercat és també perquè allà s'hi poden adquirir amb la millor qualitat tots els ingredients que configuren el xató de Vilanova. I aquest diumenge també es posaran a la venda els ingredients que configuren aquesta amanida penedesenca per a tothom que vulgui cuinar el plat a casa.
A Vilanova el xató és el plat per excel·lència del Carnaval. El que la majoria de vilanovins mengen per dijous gras abans de la merengada. Però el xató és una proposta gastronòmica que va més enllà. Una setmana després de tancar la campanya de la gamba de Vilanova, la capital del Garraf torna a activar una nova campanya, la de la temporada del xató, que torna a situar en el mapa gastronòmic la ciutat. I la ruta del xató, que precisament s'acaba de presentar, continuarà properament.