Foto: 

Cedida
Algunes de les bandes i artistes del Tingladu 2017

Més de 200 voluntaris mobilitzats per fer possible el 10è Tingladu

Fins a 18 bandes i artistes de primer nivell passaran per un Tingladu que, des del primer dia, aposta per la gratuïtat, l'autogestió i la música dels Països Catalans
Ariadna Caballero
,
20/07/2017
Música
El cartellàs del Tingladu 2017 impacta. La desena edició del festival vilanoví que organitza la gent de Can Pistraus apunta regalar-nos vespres i nits memorables de música, espectacle i bon ambient al Parc de Baix-a-mar. Conversem amb Pau Ramon, membre de l'equip organitzador del Tingladu per saber com s'ho fan i com s'ho fan fet per arribar així als 10 anys.

Destacar només alguns dels noms del Tingladu 2017 sembla impossible. The Pinker Tones, Leo Bassi, Guillem Albà i La Marabunta, Lluís Gavaldà i Trau, Joana Serrat, La Brigada, Adrià Puntí, Manel, Tomeu Penya, Quimi Portet, Smoking Souls, Talco, Zoo, El Diluvi, Aspencat, Mala Rodríguez, Oques Grasses i Miquel del Roig. Tot entre el 20 i el 23 de juliol. Preparats?

Qui hi ha darrere el Tingladu?

  • imatge de control 1per1

Darrere hi ha Can Pistraus, una associació cultural i festiva que va nèixer amb l'empenta de joves que volien participar del Carnaval i intentar fer alguna aportació al programa de Festa Major. En aquesta segona part va sorgir el Tingladu el 2008. En aquesta 10a edició hi arribem amb una trajectòria més de festival i el cartell d'enguany és una mostra del que han estat alguns dels millors grups que han passat pel Tingladu a més de bandes destacades dels Països Catalans i de l'escena internacional.

Ens teniu intrigats amb un apunt, el finançament! Com us ho feu?

El Tingladu és gratuït i això fa que sigui un model molt atrevit. La resta de festivals cobren entrada, abonaments... però la nostra idea des dels inicis era ampliar l'oferta per a tota la ciutat en general, no per a una franja d'edat o públic concret, obrir-ho a nivell social i de generacions, volem que tothom pugui gaudir-ne.

El finançament provè dels mateixos recursos que general el festival. La gent sap que hi ha unes barres, que trobaran serveis al recinte que serveixen per generar ingressos, i cada ú hi aporta segons les seves necessitats. Uns passaran una hora pel festival, i altres se n'hi passaran 20 i segurament hi deixaran més diners. El model fins ara ha funcionat, la gen ho ha entès i el model pot continuar sense un recinte tanca. Realment, hi ha poques propostes així. Hi ha un risc inicial, però fins ara hem vist que el model és possible i funciona.

Aquí el Globus hi deu jugar un paper important!

El Globus és l'estrella de la barra. El dia que ens el vam inventar vam veure que la gent s'ho feia seu. Són dies de ple estiu i ve de gust una beguda refrescant. El granisat és molt popular i hi afegim ginebra i algun secret més que ho acaba d'endolcir. És una beguda bastant ideal. La veritat és que vam donar al clau a l'inentar el Globus, va ser un encert!

Una de les altres claus del Tingladu deu ser el voluntariat?

Voluntaris en movem més de 200 els dies de Festival. En l'organització fixa hi ha una quinzena de persones amb més responsabilitats durant gran part de l'any. Després cal sumar-hi els professionals tècnics, així que movem un volum de gent d'unes 300 persones, de les què unes 250 són voluntaris. Això Can Pistraus no ho pot assumir per si sol, som vora un centenar de socis, però per sort sempre tenim la col·laboració d'altres entitats que s'ho senten seu.

Quantes bandes deuen haver passat pel Tingladu aquests deu anys?

Aquest any hem editat una revista que repassa els grups i ens queda un mapa dels Països Catalans força maco! Alguns han repetit, com el Miquel del Roig que actua des del 2011 i és quasi un padrí del Tingladu! El total de grups... una quarantena com a mínim! (fullejant la revista en comptem més de 70!!!)

Un dels criteris sempre ha estat protar el gruix de grups dels Països Catalans. L'any passat vam convidar Berri Txarrak i enguany la Mala Rodríguez, Talco i Leo Bassi, pensem que són grups i artistes interessants que poden apropar també un públic nou que potser amb grups només en català no se s'hi sentiria cridada. En aquest 10è Tingladu, a més de grups que han format part del festival hi tindrem noms com en Tomeu Penya o Adrià Puntí, grans músics amb una gran trajectòria amb qui ens feia molta il·lusió comptar.

Algun concert que guardeu especialment a la memòria?

Hi ha hagut nits màgiques. El 2015, per exemple, a la plaça de les Neus, en una mateixa nit un contrast especial amb Mishima i Zoo, dos públics segurament molt diferents amb gent que anava i venia. Recordem també La Troba Kung-fu amb un dels components de Vilanova amb la família implicada al concert. Segur que també passarà a la història el concert de La Brigada, grup de Vilanova que ens fa especial il·lusió tenir al cartell d'enguany. És difícil escollir, són molts anys i molts records.

Ara que recordaves moments a la plaça de les Neus, un Tingladu com el d'aquest 2017, seria quasi impossible en aquell emplaçament!

Sí, de fet el Parc de Baix-a-mar ja ens l'havíem mirat per la desena edició com a lloc més gran, era l'espai que ens feia més el pes. L'any passat, amb l'estira i arronsa amb l'ajuntament vam haver d'avançar el trasllat davant la impossibilitat de seguir a la plaça de les Neus. L'edició de l'any passat al final va servir com a experiència per afagar mesures de l'espai i el que hem fet aquest any és engrandir els serveis per poder donar l'abast al públic que pugui venir. Enguany serà tot un pèl més gran, més espai entre la barra i l'escenari, una barra d'alimentació,... hi haurà més serveis que fins ara. Un Tingladu com el d'aquest any al la plaça de les Neus era inviable.

Pel que dius aquest 10è Tingladu fa temps que l'imagineu!

Quan veus que s'apropa el número rodó... el 2015 va anar molt bé i tot anima! Vas tenint al cap el cartell ideal i sabíem que es podia demanar un esforç especial als patrocinadors i a la gent.

Com imagineu ara el futur del Tingladu?

Serà difícil que el Tingladu d'estiu sigui tan ambiciós com aquest. Volem mantenir el nivell de qualitat com fins ara, però a nivell de grups i pressupost caldrà fer un pas enrere, en som conscients. Ens prenem seriosament des de fa dos anys les presentacions de primavera i, en aquesta línia, creiem que el futur passarà per potenciar-les i mantenir la qualitat del festival sense les dimensions d'aquest desè.

Pel que fa al relleu, durant aquests anys s'ha afegit gent i altres han anat deixant resposabilitats. Després d'aquesta 10a edició potser intentarem obrir-ho al màxim perquè tothom qui se sent seu el Tingladu hi tingui veu. No hem perdut mai el model assembleari a l'hora de prendre decisions, però l'objectiu és que s'obri a més persones de la quinzena que som actualment.

Més informació: 

A

També et pot interessar