Acte d'entrega del títol de Fill Adoptiu de Barcelona i entrega de la Medalla de la Ciutat de Barcelona a Pau Casals, 16 de juny de 1934 (Fons Fundació Pau Casals)

Foto: 

Fons Fundació Pau Casals
Acte d'inauguració de l'Avinguda Pau Casals

El dia de Pau Casals (a Barcelona)

La Fundació Pau Casals, amb el suport de les principals institucions musicals de Barcelona i Catalunya, impulsa la Diada Pau Casals Ciutat de Barcelona
Goretti Martínez
,
16/06/2015
Música
El 16 de Juny de 1934, l’Ajuntament de Barcelona va nomenar fill adoptiu a Pau Casals, li va concedir la Medalla de la Ciutat i va posar el seu nom a l’avinguda situada al peu del Turó Parc. Aquell any, el consistori barceloní va fixar quatre actes com a homenatge al mestre. Els dos primers van ser el 16 de juny: l’acte de descobriment de la placa a l’Avinguda Pau Casals, amb la participació de la Banda Municipal i els Nens del Vendrell, en presència dels alcaldes del Vendrell i de Barcelona i del Conseller de Cultura de la Generalitat; i l’acte d’entrega de la medalla de la Ciutat i del títol de fill adoptiu al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. El tercer acte, el dia 17, al Palau Nacional de Montjuïc, va ser el Concert popular amb l’orquestra Pau Casals, antecedent de l’Orquestra Ciutat de Barcelona, i una formació de 40 violoncel·listes; i el quart, l’endemà, la inauguració de l’exposició de records de la seva vida a la Casa de l’Ardiaca, seu de l’Arxiu Històric de la Ciutat.

Fa 81 anys que tot això va passar. Ara, amb la voluntat de recordar-ho, la Fundació Pau Casals (i les principals institucions musicals de Barcelona i Catalunya) impulsa la Diada Pau Casals Ciutat de Barcelona. L’objectiu de la diada és “mantenir viu el llegat musical i humanístic de Pau Casals, connectar amb les noves generacions de músics i ciutadans, i mantenir el compromís amb la música com a llenguatge universal a favor de la pau i de la convivència”.

Les entitats convocants volen que “la capital de Catalunya sigui l’epicentre de la geografia internacional de Pau Casals, de Puerto Rico, Nova York i Washington, a Malboro i a Prada de Conflent i El Vendrell, a Kronberg, a Budapest i a Tòquio”. Aquesta del 2015 ha de ser la primera de moltes Diades Pau Casals Ciutat de Barcelona, una celebració que els organitzadors volen que sigui “anual i oberta a totes i tots els ciutadans, amb vocació de créixer de manera natural, any rere any, en extensió i participació”.

En definitiva, la diada ha de servir per “visualitzar el reconeixement de la Ciutat de Barcelona a Pau Casals, el record de la seva dimensió musical i humana, l’exaltació de la música com a llenguatge universal i la projecció de Barcelona com a ciutat de la música i la pau”.

El programa de la diada
16 de juny de 2015 - 8 del vespre
Turó Park i Avinguda Pau Casals (Barcelona)


· Actuació de l’Orquestra Xavier Montsalvatge de l’IEA Oriol Martorell (Institut Escola Artístic) dirigida per Heriberto Fonseca. Programa: “Simple Symphony” de B. Britten (1913-1976) I Boisterous Bourrée. IV Frolicsome Finale.
· Concert de la Banda Municipal de Barcelona, dirigida per Henrie Adams. Programa: Pau Casals, Festívola, sardana. Joaquim Serra, Introducció i dansa. Enric Casals, Heroica, sardana. Eduard Toldrà, Empúries, sardana lliure. Pau Casals, Himne a les Nacions Unides.
· Parlaments: Marta Casals Istomin i representants institucionals.
· Actuació de la colla castellera Els Nens del Vendrell.
· Orquestra de violoncels dirigida pel mestre Antoni Ros-Marbà. Interpreten Sant Martí del Canigó, de Pau Casals (harmonització d’Enric Casals) i El Cant dels Ocells, popular catalana (harmonització de Pau Casals)
· Ofrena floral al monument a Pau Casals.

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1

Més informació: 

Aquesta és una iniciativa encapçalada per la Fundació Pau Casals amb el suport de les Institucions musicals de Barcelona: l’Auditori de Barcelona, el Palau de la Música Catalana, el Gran Teatre del Liceu, l’Escola Superior de Música de Catalunya, el Conservatori Superior de Música del Liceu i el Conservatori Municipal de Música de Barcelona. S’hi adhereixen i col·laboren: l’Ajuntament de Barcelona/Districte de Sarrià-Sant Gervasi, l’Ajuntament del Vendrell, l’IEA Oriol Martorell, l’Escola de Música Pau Casals del Vendrell, l’Associació Catalana d’Escoles de Música, les Escoles de Música d’Iniciativa Privada Associades de Catalunya, els Castellers Els Nens del Vendrell i una representació de violoncel·listes de Catalunya.

A

També et pot interessar