La Vella Dixieland i Els Vernets presenten Jazztells

Foto: 

Cedida
Una imatge de la preestrena, a Valls

Jazztells, música per a la història del castells

La Vella Dixieland i els grallers Els Vernets uneixen dues músiques de carrer a través de l’imaginari casteller
Goretti Martínez
,
15/01/2015
Música
Els grallers vilafranquins Els Vernets van iniciar la seva trajectòria l’any 1981 i, des de llavors, han fet centenars concerts, balls i cercaviles i han acompanyat durant un bon grapat d’anys els Castellers de Vilafranca en les seves actuacions. Però la seva tasca musical no acaba aquí, sinó que també han treballat en la recerca i la difusió de la música tradicional tot recuperant temes d’antics grallers, sobretot del repertori que havia sonat entre els segles XIX i XX. La seva inquietud els va portar fa un temps a trucar a la porta d’una altra de les formacions més veteranes de Catalunya, La Vella Dixieland i, a la pregunta “i si barregem la música dels castells amb el jazz?”, la resposta va ser un “sí” rotund.
Jazztells és festa, tradició, ritme i alegria

La oportunitat de descobrir aquesta barreja insòlita la teniu aquest diumenge 18 de gener, a les 19:00h., a l’Auditori Municipal de Vilafranca del Penedès. Jazztells, música per a la història dels castells serà un concert espectacle, amb onze músics sobre l’escenari que, a vegades dialogaran cadascú amb el seu estil i, altres, confluiran amb una mescla d’instruments, sons i ritmes.

Un dels integrants dels grallers Els Vernets, Xavier Bayer, ens explica que la idea era transportar a una altra òrbita la música pròpia dels castells. “Els Vernets ja portem més de trenta anys tocant, hem publicat discos i alguns llibres i volíem engegar un projecte nou amb algun grup que tractés un altre tipus de música”. La Vella Dixieland és un cas inèdit dins del panorama musical català. Van començar com un grup d’amics que es reunien per tocar jazz clàssic i han acabat sent una formació de referència, amb deu discos enregistrats i més de 2.500 actuacions de bagatge. “Estan acostumats a tocar amb molta gent i els interessava el tema casteller, així que els va agradar la idea i van dir que sí de seguida”, comenta Bayer.

  • imatge de control 1per1

Jazztells s’estructura en tres tipus de repertoris: peces ancestrals de l’estil moixiganga i ball de valencians, peces actuals com les matinades, el toc de castells o el toc de vermut, i peces inspirades en un castell o en un casteller. A la pregunta de com s’integra el jazz i la música tradicional en aquest experiment, Bayer respon que “s’han escrit els arranjaments pensant en els instruments que podien interpretar cada peça: en ocasions el resultat final és més aviat un diàleg entre la música tradicional de les gralles i el jazz del metall i, altres vegades, resulta una barreja en la qual cadascú domina el seu terreny”.

Diu Bayer que “en el fons, tant el jazz de Nova Orleans com la música tradicional dels castells formen part de les festes del poble, transmeten alegria i et transporten al carrer”. El músic recorda també que “el jazz sempre ha buscat fusions amb altres tipus de música i la tradicional no podia faltar”, en aquest sentit. “Són dues músiques tradicionals que es troben”, conclou.

Jazztells, música per a la història del castells ja es va preestrenar per la Fira del Castells a Valls i ara arriba a l’Auditori de Vilafranca per a atraure els aficionats, al jazz, a la música tradicional i als castells. L’espectacle ha nascut amb la voluntat de seguir voltant, tant en llocs tancats com a l’aire lliure. Tot i que la infraestructura de la proposta i el nombre de músics sigui gran, Jazztells és versatilitat, festa, tradició, ritme i alegria.

Més informació: 

A

També et pot interessar