Gemma Urgell
,
12/01/2018
Música

Les Ombres: rockers de 65 anys amb energia de 20

Estan jubilats i ara que tenen temps fan allò que sempre havien volgut fer: tocar en un grup de música

Foto: 

GU
D'esquerra a dreta, Ribas, Batlle, Josa, Ribas, Pomar i Gol al garatge on assagen.
Si camines per l’Arboç un dimarts qualsevol al vespre, en un carrer concret, sentiràs música, cançons que surten d’un garatge. Pensaràs que hi ha un grup que assaja, segur que t’imagines que són una colla d’amics, que amb prou feina tenen vint anys i que, mira, no ho fan pas malament. Però, si tens la sort que t’obrin la porta, al fons de tot del garatge hi trobaràs una sala petita, de sostre baix, plena de guitarres, uns teclats, una bateria, micros i altaveus. Darrere els instruments, sis homes. No tenen vint anys, en tenen entre seixanta i setanta. Són Les Ombres.

Fa sis anys que cada dimarts es troben en aquest garatge per assajar. Són el Josep Josa, guitarra solista; el Ricard Ribas, guitarra i teclats; el Pep Ribas, cantant; el Cisco Pomar, bateria; el Jordi Gol, baix, i el Jaume Batlle, guitarra i cors. Menys el Jordi Gol, tots estan jubilats. La música sempre ha estat present a la seva vida, tots, des de petits, han tocat algun instrument, cantaven a la intimitat, però excepte Josa i Pomar, que havien tocat a l’Orquestra Riviera i Sensació, cap havia format part d’un grup musical. Excepte Josa i Gol, cap ha estudiat música, “tot és tocar d’orella”.

El grup Les Ombres va néixer fa sis anys. El Ricard Ribas i el Cisco Pomar es coneixien i sempre buscaven el moment per quedar un dia i tocar plegats. El Ricard era amic del Josa i van quedar juntament amb el fill del Cisco Pomar, el Xavi, que toca el baix. Mica en mica el grup va anar creixent amb noves incorporacions. Tenien clar que a part de tocar i d’assajar, volien pujar a l’escenari i demostrar què sabien fer. Així doncs van fer el seu primer concert, l’any 2012, a l’Arboç, per recaptar fons per la Marató de TV3. Des de llavors, cada gener fan aquest concert benèfic. “Com que no sabem jugar a la petanca, doncs vam crear el grup”, diu rient Ricard Ribas.


Josep Josa, guitarra rítmica; Ricard Ribas, guitarra i teclats, Pep Ribas, cantant. 

"La música és un orgasme"

“Toquem la música que ens agradava escoltar i ballar de joves: The Rolling Stones, The Beatles, The Shadows, Mustang, Sírex, Los Brincos, etc”, explica Josep Josa. “Ens diem Les Ombres en honor a The Shadows, el grup de referència de la nostra joventut”. Tot és altruista, no cobren pels concerts ni tenen pas intenció de guanyar-ne ni cinc. Són jubilats i ara que tenen temps, fan allò que sempre havien volgut fer: tocar. “La música ens dóna satisfacció, plaer, és com un orgasme”, diuen rient. “També ens costa un dineral, instruments, equips de so, material que ara ens podem permetre i que potser de joves no podíem”, confessa el Jaume Batlle.

La música els agrada, sempre ha estat present a les seves vides i, a més de ser un grup de música, ara també són una colla d’amics. Després de l’assaig dels dimarts sopen plegats, els dilluns esmorzen junts i tot sovint fan alguna sortida a caminar, van a algun concert, fan algun viatge. “Això sí, alguns cops també convidem a les nostres senyores, eh!”, riuen. “Les Ombres ens dóna vidilla!”.  

Què diuen els de casa? “Doncs estan encantats amb el que fem: és una manera d’omplir el temps, d’estar actiu fent allò que ens agrada i, a més, tocar un instrument va bé pel cap!”.

Fan dos o tres concerts l’any, sempre amb fins benèfics. “El públic? Sort dels acompanyants!”, riuen. “Bé, en sèrio, quan ens senten queden parats perquè normalment tenen la mateixa edat que nosaltres i els hi fa molta gràcia escoltar cançons de la seva època, cançons que ja no sonen enlloc”, diu en Cisco Pomar. “En algun concert, fins i tot la gent balla! Per tant, deu voler dir que no ho fem pas tan malament, oi?”, riu en Jaume Batlle. El Josep Josa explica que “el meu fill, el Pau, ens fa de tècnic de so als concerts i està força posat en la música, toca en diversos grups. El seu consell sempre és: procureu estar afinats i sobretot, no feu massa floritures!”. Riuen tots.

"Quan ho deixarem? Mai! Fins que el cos aguanti!"

“Ens sentim adolescents quan estem aquí, tocant. El cos es fa vell, però el cap està tan o més boig que 50 anys enrere”, confessa el Pep Ribas. Gràcies a aquest amagatall es poden trobar, toquen, aprenent música un de l’altre, proposen cançons, etc. “Aquesta oportunitat de tocar amb més gent i passar-m’ho tant bé com m’ho passa, no l’he tinguda mai. Ojalà l’hagués tingut fa 20 anys”, diu Jaume Batlle.

Se senten músics i n’estan orgullosos. “Antics companys de feina, es queden parats quan ara ens trobem i els explico que formo part d’una banda de rock, als 65 anys!!”, diu Pep Ribas. “La música no té edat, mira el Mick Jagger! Quan ho deixarem? Mai! Fins que el cos aguanti”, diu Josa.

Si voleu escoltar-los en directe, el proper dissabte 27 de gener, a les 22h, al Teatre El Centre de l’Arboç, faran el ja tradicional Concert Benèfic de la Marató de TV3, organitzat per Les Ombres conjuntament amb l’Elenc Arbocenc. En el concert hi col·labora també la Coral Ressò de l’Arboç i comptaran amb d’altres músics.


Jaume Batlle, guitarra; Cisco Pomar, bateria i Jordi Gol, baix

També et pot interessar