Imatge panoràmica de Solanell per Pep Bagó a l'Alt Urgell, Pirineus

Foto: 

Pep Bagó, fotògraf
Panoràmica de Solanell, a l'Alt Urgell

Reviure el Solanell, recuperant l'ànima d'un poble

Un projecte cooperatiu per repoblar les zones de muntanya
Laia Singla
,
28/05/2017
Entorn
El Solanell és un poble d'una trentena de cases del municipi de Montferrer i Castellbó (Alt Urgell) que va quedar despoblat el 1972. Des de fa 13 anys, un grup de persones, treballa per retornar la vida a aquest poble mil·lenari, que havia tingut amb 200 habitants. Gestionat de forma cooperativa des de fa tres anys, el Solanell ja compta amb electricitat, accés transitable, connexió a internet, una depuradora d'aigües, 5 habitatges reconstruïts, un pàrquing, un refugi i aquest serà el quart any que s'hi torna a celebrar la Festa Major. Ja hi ha tres persones empadronades, i d'altres hi passen temporades, com la Flora Sala, que va ser la darrera persona que va néixer a l'antic Solanell.

El que havia de ser un encàrrec de rehabilitació d'un habitatge per l'arquitecte tarragoní Saül Garreta, va esdevenir el projecte de recuperació patrimonial i cultural de tot un poble. Garreta reconeix "quedar atrapat perquè tot allò tornes a tenir vida". Des de fa tres anys, és president de la Cooperativa Reviure el Solanell que temps s'enfronten a les vicissituds d'aquest projecte amb les mateixes ganes que al principi. Però tornar a la vida el Solanell és molt més que rehabilitar edificis. Tal com Garreta reconeix "volem crear les condicions necessàries perquè hi hagi vida al poble". D'aquesta manera, la cooperativa cerca donar una empenta econòmica al poble per facilitar que "qui visqui a Solanell, s'hi pugui guanyar la vida". Igualment, fugen del model especulatiu, per això, no està prevista la construcció de més habitatges dels que hi havia. Alhora, també cerquen noves maneres d'habitar espais, amb el suport de Sostre Cívic, que en gestionarà de la cessió d'ús, de tal manera que permeti als 32 socis tenir un espai a Solanell en els 5 edificis que hi ha rehabilitats fins ara, i als habitatges que els seguiran, amb la idea que mai restin buits. En definitiva, es tracta d'assajar una nova manera de viure (i demostrar que és possible), basada en la tradició dels territoris rurals de muntanya i les noves formules que neixen del món globalitzat.

Tot i no néixer com una cooperativa, a mesura que començava a avançar, va quedar clar que el capital humà era el que donaria l'empenta definitiva a Solanell i es va optar, per aquesta fórmula co-gestionada i poder així aprofitar la diversitat de persones que s'hi estaven unint. "Havia de ser un projecte col·lectiu, o no seria" afirma Garreta. "El 90 per cent de l'èxit de Reviure el Solanell és el factor humà. Aquesta diversitat pot semblar un inconvenient, però ens ha enriquit a tots" afegeix. El treball col·lectiu també ha ajudat a arribar a acords amb l'Ajuntament, ja que els socis han assumit el manteniment dels serveis del poble.

  • imatge de control 1per1

L'accés a internet afegit a l'entorn de Solanell, ha permès que iniciatives com Pandorahub desenvolupin la seva activitat al poble. Diana Moret, fundadora d'aquesta empresa, planteja aquesta proposta basada en la creació de sinergies empresarials entre el món urbà i el rural; coordinant start-ups, mentors i emprenedors i dotant-los d'eines per potenciar aquestes noves empreses. Pels nòmades digitals, la millor manera de treure profit a la seva creativitat és, justament, envoltar-se de natura, però amb les possibilitats que ofereix una bona connexió a internet.

 


Una altra de les empreses afins a Solanell és Pirineus Outdoor, dedicada al turisme d'experiència i aventura. Tot i que la base d'operacions està situada a Arfa, gran part dels productes que ofereix als seus clients, gira al voltant del turisme experiencial i actiu a Solanell.
Per la seva part, el refugi El Gall Negre (anomenat així per la cançó tradicional que duu el mateix nom i que és originària de Solanell), pretén ser el pol cultural i turístic del poble. Amb una vintena de llits, fa pocs dies ha estrenat un lloc web amb central de reserves i la idea és acollir viatgers, turistes i amants de la natura. També disposa d'una sala habilitada per l'organització d'esdeveniments i d'un menjador comunitari, pel que és l'entorn ideal per l'organització de taller i seminaris o, senzillament, fer un recés envoltats de natura.

Una de les motivacions de Saül Garreta per emprendre aquest projecte va ser la voluntat de "no deixar perdre el nostre patrimoni i identitat". Per ell, pobles com Solanell "no s'haurien d'haver perdut mai". Terra de càtars, el poble de Solanell compta amb una església de la qual se'n té notícia ja l'any 879. No obstant això, se segueix cercant finançament per la rehabilitació d'aquesta església preromànica. De la mà de l'historiador i escriptor Albert Villaró i del també historiador Gerard Remolins, s'hi han trobat importants restes arqueològiques, com un menhir, un dolmen, una sèrie de gravats d'uns 6000 anys d'antiguitat i tres creus antropomorfes. Però aquesta recuperació va molt més enllà del patrimoni. Amb la celebració de la Festa Major, o la rememoració de la cançó "El gall negre", es vol recuperar el també el patrimoni immaterial de Solanell. I més encara, Reviure el Solanell recupera formes de vida tradicionals als pobles de muntanya (com el fer comú), amb les maneres de viure de la nostra actualitat. Un gresol entre tradició i innovació que té com a resultat un projecte engrescador; bonic per fora, i bonic per dins, ja que recupera un poble i la forma de vida que hi havia.

A

També et pot interessar