Marta Riba el passat hivern en una foto de Gerard Garreta

Foto: 

Gerard Garreta

Marta Riba: “El fet de pujar per la 'cabanera' dona un punt romàntic i tradicional a la cursa“

Parlem amb la Marta de la cursa 'Vertical Cabanera' de la Vall Fosca
Ivet Eroles
,
13/07/2018
Entorn
La Marta Riba és guarda del refugi Colomina (Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici) des de l'any 2008. Aquest refugi era conegut com a casa Keller, en referència a l'enginyer suís que hi vivia mentre dirigia les obres hidroelèctriques de la zona. Coincidint amb el seu centenari, el 2017 es van impulsar les obres de remodelació de l'edifici amb panells prefabricats de fusta procedent dels boscos de la zona, seguint el mateix sistema que l'any 1917. Aquest dissabte 14 de juliol, es disputa la 9ª Vertical Cabanera ben a prop del Colomina, la Marta Riba ens en parla.

- Quins trets característics té la Vertical Cabanera? Què la fa diferent a altres proves de cronoescalada?
Crec que La vertical Cabanera té un tret molt important, que és que el punt més alt (i final) de la cursa és el cim del Montsent de Pallars, a 2.883 metres d'alçada. Un cim que és visible des de molt punts, tant des del Pallars Jussà com del Sobirà. Tant si vens pel Port del Cantó, com per Terradets o Comiols, al moment que surts del túnel d'Erinyà t'apareix al davant, majestuós. Per la gent de la Vall Fosca, el Montsent i el pic de Peguera (2.986m) són uns cims molt emblemàtics. Des de la seva cúspide les vistes a nord, sud, est i oest són espectaculars: les parets de Terradets , el Cadí  i Montserrat (amb bona visibiliat), així com el Turbó, el pic de Peguera, la Pica d'Estats...
El fet de pujar per la "cabanera" (d'aquí ve el nom de Vertical Cabanera), que és el camí que es fa servir per portar el bestiar a la muntanya a l'estiu, dona un punt romàntic i tradicional a la cursa.

- Quina vinculació tens amb aquesta competició?
Sóc de la Pobleta de Bellveí (Vall Fosca) i membre del Club d'Esquí de la Pobla de Segur (CEPS), que és qui organitza la vertical juntament amb l'Ajuntament de la Torre de Capdella. Sempre he estat vinculada a la cursa, sobretot quan es va engegar el projecte, i també hi vaig participar en algunes de les primeres edicions.

- Quin impacte genera a la vall i el territori?
Aquesta cursa atreu a corredors més familiars i amics que no són de la vall. L'afluència de gent sempre és bona pel territori. Aquestes persones potser no coneixen la nostra vall i arrel de l'esdeveniment de ben segur que repetiran, ja sigui com a concursants o com a visitants per endinsar-se als altres atractius que ofereix la vall al visitant (gastronomia, història, esports, cultura, natura...).

- Què els hi diries a totes aquelles persones que participaran a la Vertical Cabanera?
La Vertical Cabanera sempre ha estat una cursa on hi han participat corredors i corredores que volen competir i fer un bon paper i un bon temps i resultats, ja sigui perquè és la primera vegada que venen, perquè volen rebaixar el temps de pujada respecte a altres edicions, o bé perquè volen comparar el seu temps amb el de corredors i corredores d'èlit que han vingut en les edicions en què la cursa formava part del circuit de Copa del Món.
També és pels qui volen gaudir d'una pujada al Montsent de Pallars sortint des del poble de Capdella ( 1.420m), fent 1.436 metres de desnivell positiu, per un recorregut directe i exigent, amb un bon marcatge i amb la tranquil·litat de saber que és un itinerari segur, ja que està supervisat per l'organització, i sense preocupar-se de cercar el camí fins al magnífic cim del Montsent de Pallars. Al ser una cursa vertical, el descens és neutralitzat i es pot baixar tranquil·lament gaudint del paisatge i amb la satisfacció d'haver fet una ascensió exigent i complerta.

A

També et pot interessar