Laia Singla
,
28/08/2017
Entorn

La Rialp Matxicots, cultura, natura i esport al Pallars Sobirà

Enguany serà la vuitena edició i tindrà lloc el cap de setmana del 16 i 17 de setembre de 2017
Un corredor en un punt d'ascens de la Matxicots '16. Foto de Jordi Rulló

Foto: 

Jordi Rulló
Entre els emblemàtics pics del sud del Sobirà, el Montsent de Pallars i el Massís de l'Orri se celebrarà la VIII Rialp Matxicots els propers 16 i 17 de setembre a Rialp, una prova que enguany ofereix un format renovat però amb les mateixes senyes d'identitat que la fan reconeixible.

La Rialp Matxicots representa una porta oberta a un dels escenaris naturals més espectaculars que ofereixen els Pirineus. Història, natura i esport, condensats en una prova dividida en quatre distàncies aptes per totes les cames.

La idea va néixer de la motivació personal d'un grup de persones entusiastes de la muntanya que van voler fer-ho partícip a tot el poble de Rialp, els seus nuclis agregats i gent del Pallars Sobirà, per tal que amb la seva implicació i el suport de l'Ajuntament de Rialp i altres entitats públiques i privades poguessin tirar endavant una iniciativa d'aquesta magnitud.

El fet que la Rialp Matxicots esdevingui actualment una cursa de referència en l'àmbit nacional ha fet que estigui dins de diferents lligues o circuits destacats, a més de ser membre de l'associació internacional de trail running (ITRA) i ser puntuable per a l'Ultra Trail del Montblanc. Els organitzadors de la cursa proposen el repte de superació física i cultura, tot alhora. El recorregut plantejat trepitja una autèntica mina de tresors històrics, amb algunes mostres excel·lents de l'arquitectura religiosa del romànic català. Rialp acull l'arribada i la sortida, però entre les quatre distàncies disponibles, es visitarà Altron, Seurí, Espot, Caregue, Escàs, Surp, Rodés, Pernui, Sort, Bressui i Olp. La implicació d'aquest conjunt de pobles ha fet possible tirar endavant aquesta prova que recorrerà l'entorn abrupte de Rialp, la Vall d'Àssua i part del Batlliu de Sort.

Després de set espectaculars edicions, la Rialp Matxicots ha canviat les distàncies disponibles com un element de millora i creixement necessari, però amb els mateixos atributs de sempre: experiència, hospitalitat, il·lusió i magnífics paratges. Per aquells acostumats a fer la distància Ultra en anteriors edicions, enguany podran apuntar-se a la Combinada, una suma de la Trail i la Mitja amb un total de 80 km (6.100 m de desnivell positiu) a fer en dos dies. Per altra part, el dissabte 16 serà el torn de la Trail, de 57 km amb 4.800m de desnivell positiu. El diumenge 17, la Mitja de 23 km amb 1.350 m de desnivell i per últim, la Caminada, de 12 kilòmetres amb 800, de desnivell. La Caminada és de recent creació, ja que ha estat un format molt sol·licitat en les altres edicions. És una versió no competitiva per descobrir alguns racons de la zona sense la pressió del rellotge.

Els amants de la natura no restaran indiferents davant els escenaris que ofereix l’entorn del Pallars Sobirà. Així que ja siguis corredor, acompanyant o veí surt a la muntanya i vibra amb la Rialp Matxicots.

Més informació: 

També et pot interessar