Laia Singla
,
11/07/2017
Entorn

La Vertical Cabanera, puja si pots!

La cronoescalada vertical més dura de Catalunya
Corredors de la Vertical Cabanera de la edició anterior en el primer tram del recorregut

Foto: 

Club d'Esquí de la Pobla de Segur
El dia 15 de juliol, a la Vall Fosca, tindrà lloc l'emblemàtica Vertical Cabanera, la cursa vertical en la qual els corredors hauran de pujar a l'imponent Montsent de Pallars. Serà l'única cronoescalada puntuable al circuit mundial celebrada a Catalunya

La Vertical Cabanera és coneguda per la seva duresa i per la bellesa del seu recorregut. Uneix Capdella, a 1420 metres d'altitud, amb el cim del Montsent a 2833 metres, en poc més de 5 kilòmetres.

La primera part de la carrera inclou un dels trams més durs del recorregut, fins a arribar al punt d'avituallament, a la Cabana del Pastor, situada al kilòmetre 3 i amb 730 metres de desnivell acumulat. A partir d'aquest punt, comença l'autèntica Vertical, amb un tram de crestes i canals per sortir al prat alpí fins al sender final, que condueix al cim i on els corredors hauran superat els 1460 metres de desnivell acumulat.

La 8a Vertical Cabanera serà una festa.... o moltes.

Els espectaculars paisatges dels Pirineus són l'escenari de nombroses curses de muntanya, que cada any atrauen més seguidors. Ultratrails, cronoescalades i maratons, fan créixer l'afició a aquest esport, i el fet de gaudir de la cultura, el patrimoni i la gastronomia, ha fet que el calendari de curses pirinenques s'anés ampliant i consolidant.

Les diverses disciplines de les curses de muntanya van prenent força i entitat pròpies. Per això, aquest 2017, l'autoritat internacional de l'Skyrunning ha presentat per primera vegada un calendari dedicat exclusivament a les curses verticals, el Vertical Kilometer World Circuit que, a partir d'ara decidirà els millors escaladors del trail running mundial. Aquest campionat del món s'aconsegueix sumant els punts aconseguits en un màxim de 6 curses de les 16 competicions que hi ha en un total de 8 països d'arreu del planeta i el guanyador del circuit s'endurà 10.000 € de premi.

A Espanya, es disputen Transvulcania a les Canàries, Zegama-Aizkorri a Euskadi, Fuente Dé a Cantabria i a Catalunya la Cabanera serà l'única de les catalanes en formar part d'aquest circuit. De totes aquestes, només la Transvulcània i la Cabanera superen els 1000 metres verticals.


FOTO: Joan Macaya

La Vertical Cabanera, organitzada pel Club Esquí Pobla de Segur (CEPS) i l'Ajuntament de la Torre de Capdella, combina esport, natura i fa una aposta clara pel territori. Per aquest motiu, i per segon any consecutiu, s'ha emmarcat dins del Festival de Senderisme Vall Fosca-Pirineus. En el context del Festival, s'han organitzat tres rutes guiades diferents per anar a animar els corredors de la Vertical al punt kilomètric 3 de la carrera tot acompanyat d'un bon esmorzar de muntanya a base d'ous i cansalada. En telefèric, per la canal de Pigolo o bé per la mateixa ruta de la Cabanera, cal ser a la cabana del Pastor a les 9:30h, que és quan es preveu l'aribada dels corredors. I us penseu que haureu d'animar en alemany, en anglès o en rus? Doncs no. El top 10 del mundial de kilòmetre vertical parla català. L'andorrà Ferran Teixidó lidera la classificació masculina després de la seva victòria a Fuente De. En categoria femenina, la igualadina Laura Orgué va en quinzena posició amb només una cursa disputada, pel que es preveu que millori la seva posició després de la Cabanera. I no són els únics. La vertical Cabanera estarà plena de celebrities d'aquest esport vinguts d'arreu dels països catalans: Jan Margarit, Pere Rullan, Marc Traserra, Oriol i Nil Cardona.


Foto: Joan Macaya

Apadrina un top 10!

Sota aquest lema, allotjaments de la Vall Fosca i alguns de fora del municipi, apadrinaran els millors corredors de la 8a Vertical Cabanera oferint una part de l'estada dels corredors gratuïtament a canvi d'ajudar-los a fer promoció del territori i del seu allotjament a través de les xarxes socials. Així, atletes com Laura Orgué, Jan Margarit, Pere Rullan, Oriol i Nil Cardona, Ferran Teixidó o la corredora sueca Yoie Bohlin, s'allotjaran en establiments de la Vall Fosca i rodalia. Amb aquest apadrinament, es vol fer suport als corredors que opten al títol mundial, ja que han de participar en competicions d'arreu del món i assumir les despeses que suposa. Més bon ambient impossible! Un esport d'elit, practicat per amants de la disciplina en el marc incomparable del Montsent de Pallars.

Us apunteu a donar-ho tot amb ells al punt kilomètric 3? Va, amunt i cames!

Més informació: 

També et pot interessar