Una taula de tast de fomatges artesans

Foto: 

Cedida

Per Sant Ermengol, la fira es mou

La fira considerada com la més antiga que s’ha documentat a la península, es reinventa
Laia Singla
,
13/10/2020
Fires i festes
La Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell s’ha convertit de fa anys en un referent pel món del formatge amb la Fira de Formatges Artesans del Pirineu. Bo i no ser el millor moment per les fires, l’ajuntament alt urgellenc de la dificultat n’ha fet virtut, i ha reconvertit la fira en un espai global de formatges i tastos durant tot l’any amb una plataforma online.  

La Seu d'Urgell és una ciutat de contrastos, un oxímoron que dóna un caràcter inesperat a una ciutat antiga però que cerca estar a l’avantguarda des del cor del Pirineu. Amb una fira de les més antigues que s’han documentat, ens planteja una fira de nova generació, globalitzant el que és local i fent arribar arreu del món la seva tradició formatgera.

La "nova" Fira
La Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell d’enguany s’adapta a l’actual situació excepcional provocada per l’evolució la pandèmia de la covid-19. Per això, el pròxim cap de setmana, dissabte 17 i diumenge 18 d’octubre, el passeig Joan Brudieu acollirà una trentena de parades de formatges artesans del Pirineu i de productes alimentaris de proximitat. Aquesta serà una mostra a l’aire lliure, amb control d’aforament i amb totes les mesures necessàries per garantir la seguretat tant de visitants com d’expositors. Malgrat no poder fer-la com sempre, s’aposta per no perdre l’essència de la venda directa dels formatges, però no es podran fer tastos individuals. A la mostra hi haurà la presència de 24 formatgeries artesanes procedents del Pirineu: 6 formatgeries de l’Alt Urgell i Cerdanya; 11 de la resta del Pirineu català; 4 formatgeries procedents el País Basc; i 3 d’Aragó i Navarra. Els visitants hi trobaran formatges elaborats artesanalment amb llet de vaca, de cabra i d’ovella. També hi haurà 6 parades de productes agroalimentaris Km.0 que oferiran embotits, carns, pa, cervesa artesana, entre d’altres.  Per acabar de fer fira, i també com a novetat, el mateix cap de setmana es podran fer 9 visites guiades gratuïtes que giraran a l'entorn del patrimoni gastronòmic, arquitectònic i natural de la ciutat. 

  • imatge de control 1per1

 


Per altra part, la Fira de Formatge Artesà del Pirineu es transforma d’un esdeveniment limitat en el temps i en l’espai, a un espai global i permanent. L’eina de la qual se serveix la fira és un canal de YouTube vinculat a la web de la Fira de Sant Ermengol, en el que s’oferiran tastos guiats, tallers d’elaboració de formatge i de cuina. Aquest canvi no serà puntual, sinó que ha vingut per quedar-se i reforçar el caràcter gastronòmic de la ciutat. I és que, tot i que l’Aula de Tast online estarà activa durant l’any, serà a partir del dia 18 d’octubre, coincidint amb la data de celebració de la Fira de Sant Ermengol, quan es podran visualitzar des de l’aula de tast online 5 vídeos. Els tastos guiats seran de formatges de cabra de l’Alt Urgell i la Cerdanya; de vaca de l’Alt Pirineu; i d’ovella de pastor del Pirineu català. Ja s’han gravat els primers continguts des de l’Espai Ermengol amb el guiatge expert del gastrònom Pep Palau. Pel que fa a la cuina, els primers tallers seran cuina amb formatge de Diego Alías, de Ca l’Amador de Josa del Cadí; i cuina amb formatge de Carme Mora, de l’Espai de Tast del Mas d’Eroles d’Adrall. Durant l’any, i de manera periòdica, se n’aniran ampliant els tastos. A la web de la fira a més, es podran consultar les fitxes de cada tast, maridatges i punts de venda de cadascun dels lots.  L’Aula també serà la via de celebració de la jornada tècnica que enguany està organitzada per l’Escola de Capacitació Agrària dels Pirineus i versarà sobre la llet A2A2. 

A

També et pot interessar