Jump to navigation
La Seu d'Urgell és una ciutat de contrastos, un oxímoron que dóna un caràcter inesperat a una ciutat antiga però que cerca estar a l’avantguarda des del cor del Pirineu. Amb una fira de les més antigues que s’han documentat, ens planteja una fira de nova generació, globalitzant el que és local i fent arribar arreu del món la seva tradició formatgera.
La "nova" FiraLa Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell d’enguany s’adapta a l’actual situació excepcional provocada per l’evolució la pandèmia de la covid-19. Per això, el pròxim cap de setmana, dissabte 17 i diumenge 18 d’octubre, el passeig Joan Brudieu acollirà una trentena de parades de formatges artesans del Pirineu i de productes alimentaris de proximitat. Aquesta serà una mostra a l’aire lliure, amb control d’aforament i amb totes les mesures necessàries per garantir la seguretat tant de visitants com d’expositors. Malgrat no poder fer-la com sempre, s’aposta per no perdre l’essència de la venda directa dels formatges, però no es podran fer tastos individuals. A la mostra hi haurà la presència de 24 formatgeries artesanes procedents del Pirineu: 6 formatgeries de l’Alt Urgell i Cerdanya; 11 de la resta del Pirineu català; 4 formatgeries procedents el País Basc; i 3 d’Aragó i Navarra. Els visitants hi trobaran formatges elaborats artesanalment amb llet de vaca, de cabra i d’ovella. També hi haurà 6 parades de productes agroalimentaris Km.0 que oferiran embotits, carns, pa, cervesa artesana, entre d’altres. Per acabar de fer fira, i també com a novetat, el mateix cap de setmana es podran fer 9 visites guiades gratuïtes que giraran a l'entorn del patrimoni gastronòmic, arquitectònic i natural de la ciutat.
Per altra part, la Fira de Formatge Artesà del Pirineu es transforma d’un esdeveniment limitat en el temps i en l’espai, a un espai global i permanent. L’eina de la qual se serveix la fira és un canal de YouTube vinculat a la web de la Fira de Sant Ermengol, en el que s’oferiran tastos guiats, tallers d’elaboració de formatge i de cuina. Aquest canvi no serà puntual, sinó que ha vingut per quedar-se i reforçar el caràcter gastronòmic de la ciutat. I és que, tot i que l’Aula de Tast online estarà activa durant l’any, serà a partir del dia 18 d’octubre, coincidint amb la data de celebració de la Fira de Sant Ermengol, quan es podran visualitzar des de l’aula de tast online 5 vídeos. Els tastos guiats seran de formatges de cabra de l’Alt Urgell i la Cerdanya; de vaca de l’Alt Pirineu; i d’ovella de pastor del Pirineu català. Ja s’han gravat els primers continguts des de l’Espai Ermengol amb el guiatge expert del gastrònom Pep Palau. Pel que fa a la cuina, els primers tallers seran cuina amb formatge de Diego Alías, de Ca l’Amador de Josa del Cadí; i cuina amb formatge de Carme Mora, de l’Espai de Tast del Mas d’Eroles d’Adrall. Durant l’any, i de manera periòdica, se n’aniran ampliant els tastos. A la web de la fira a més, es podran consultar les fitxes de cada tast, maridatges i punts de venda de cadascun dels lots. L’Aula també serà la via de celebració de la jornada tècnica que enguany està organitzada per l’Escola de Capacitació Agrària dels Pirineus i versarà sobre la llet A2A2.
Web Ajuntament de la Seu d'Urgell Web Fira de Sant Ermengol