Surtdecasa Ponent
,
14/01/2019
Activa't

Cervera, Capital de la Cultura Catalana 2019, atansa 200 activitats al públic

La programació d'aquesta efemèride sorgeix d’un procés participatiu realitzat de bracet amb les entitats del municipi
Cervera Capital de la Cultura Catalana

Foto: 

Cedida
Cervera es convertirà, al llarg de tot aquest any 2019, en la Capital de la Cultura Catalana gràcies al desplegament d’un programa d’activitats, format per prop de 200 accions interdisciplinàries repartides en més de 25 escenaris i amb la participació de més de 260 artistes i creadors, que tenen per objectiu posar en relleu la riquesa cultural de la capital de la Segarra i el seu territori.

Els actes de la capitalitat arrencaran el proper dissabte 19 de gener a les 19 h ambl’espectacle inaugural gratuït titulat 'MEM', un muntatge de producció pròpia que ens parla, a través del teatre, la dansa, la música i les arts visuals de la cultura des d’un vessant polièdric: del seu origen, de la seva evolució i de la seva universalitat, però també de la personalitat que ha adquirit al nostre territori.

Al llarg de pràcticament un any, un comissariat creat específicament per a l’ocasió ha confeccionat la programació d’actes de la ciutat més petita de totes les viles que han estat distingides amb el títol de Capital de la Cultura Catalana i que agafa el relleu de Manresa, la capital del Bages, ciutat distingida amb aquest reconeixement l’any 2018.

La programació que s’ha presentat és el resultat d’un procés participatiu en el qual s’han consultat prop d’una cinquantena d’associacions culturals del territori. Aquest treball de fons es concreta en una programació que aposta per la creació més que per l’exhibició, i presenta 70 projectes culturals i artístics de nova creació que, un cop desplegats, donaran lloc a més d’un centenar d’accions culturals que se celebraran durant tot un any.

Un dels reptes principals de la capitalitat és, sens dubte, dinamitzar la pròpia agenda cultural estable de Cervera a partir de la capitalitat, consolidar igualment el rol dels equipaments culturals de referència a casa nostra i treballar d’una manera molt directa amb les entitats locals per potenciar els seus valors de participació i representativitat.

Els eixos programàtics de la capitalitat
Pel que fa a la programació de la capitalitat de Cervera, tot i que serà volgudament diversa, interdisciplinària i heterogènia, s’articula de manera clara sobre la base de cinc eixos argumentals que, a tall de discurs narratiu i d’intencions, relacionen tots els aspectes de la programació.

Aquests eixos, que a l’hora esdevenen idees motor, són:
1.    Mirada contemporània
2.    Nous públics
3.    Cultura transformadora
4.    Territori
5.    Transmissió

Mirada contemporània
Sota el concepte 'Mirada contemporània' s’aglutinen accions per entendre el passat com una eina de present, però sobretot de futur. És a dir, s’ha buscat la manera d’explicar el patrimoni entès en el sentit més ampli del terme, a través de noves mirades i des d’una visió actual.

En aquest eix de la programació, destaquen projectes com el mateix espectacle inaugural, MEM; els sis Diàlegs (intervencions artístiques de diferents creadors en espais distints), o el projecte Museu de Carrer, una aplicació d’smartphone de nova creació que aproparà el patrimoni local al ciutadà i/o al visitant.

Nous públics
Es pretén crear accions inclusives en què tothom s’hi senti representat i interpel·lat. La programació vinculada a aquest eix preveu activitats per a tot tipus de públic, així com maneres de fer que fomentin la introducció de noves disciplines artístiques.

En aquest context, projectes com les dues edicions emmarcades en el projecte Moments Màgics Espais Únics-MMEU (març i juliol), microespectacles multidisciplinaris de petit format que tenen lloc en espais singulars de Cervera o el festival de microteatre A Pèl, amb obres de teatre breus en espais no convencionals, resulten pilars d’aquest eix. També n’és un clar exemple la cançó que ha creat La Terrasseta de Preixens, 'Surt el sol', com a banda sonora de la capitalitat.

Cultura transformadora
Un altre dels propòsits de la programació és que les accions culturals provoquin un impacte positiu en l’economia, el turisme, l’educació i, en definitiva, en tota la societat. La programació de la capital cultural de Cervera promou projectes de producció pròpia que puguin esdevenir estratègics.

Seguint aquestes idees, s’han creat propostes com Artèria, accions artístiques als aparadors del carrer Major de Cervera amb l’objectiu final que aquests espais s’acabin llogant i, per tant, es pugui dinamitzar el centre històric del municipi. També s’emmarca en aquest eix l’exposició Les tres cultures, una mostra sobre les cultures cristiana, musulmana i jueva, que han deixat empremta en una ciutat d’alt valor patrimonial com Cervera, vistes amb una mirada contemporània. L’exposició tindrà lloc el mes de novembre vinent.

Territori
Territori té dues clares voluntats: d’una banda, posar en valor els artistes i creadors del territori i, de l’altra, produir accions culturals i artístiques tenint en compte el territori, però amb voluntat de transcendir els límits geogràfics de Cervera. En els dos casos hi ha una clara voluntat d’elevar l’autoestima de la ciutadania per la cultura i el patrimoni de Cervera i de l’entorn més proper.

En aquest àmbit, destaquen projectes com Córrer la veu, amb diferents iniciatives a l’entorn de la lectura; Bach en dansa, que fusiona dansa contemporània i música en directe, o un projecte conjunt de la Jove Companyia de l’Escola de Dansa Montse Esteve de Guissona i l’Orquestra de Cambra de la Catalunya Interior, amb seu a Cervera. També s’hi inclouen altres iniciatives, com Lo paper, un espectacle teatral i musical creat conjuntament per totes les companyies teatrals de Cervera; una exposició sobre els germans cerverins Gómez Grau, que van ser uns reconeguts fotògrafs de grans produccions de Hollywood, o la cantata L’espill encantat, basada en poemes del cerverí Jaume Ferran.

Transmissió
Apel·la a la memòria, el reconeixement i l’herència cultural i artística. Engloba aquells projectes en què es transmeten aquests coneixements mitjançant diversos formats, canals i disciplines. 

Entre les propostes més destacades d’aquest eix, figuren el festival de contes Segamots, que tindrà lloc a l’estiu; l’exposició Artesans del barroc, que mostra el patrimoni barroc de la capital de la Segarra; un concert del reconegut artista Jordi Savall, o la Trobada Nacional de Diablesi Carranquers, entre d’altres.

Més informació: 

També et pot interessar