AGENDA
Activa't
Els Girona
2019
Divendres 15 de febrer, 20h
  • Balaguer
Museu de la Noguera

Conferència 'Els Girona de Tàrrega. La gran burgesia catalana del segle XIX'

Amb Lluïsa Pla, Doctora en Història. 

Lluïsa Pla va dedicar la seva tesi doctoral a aquesta família i d’aquella investigació “gairebé detectivesca” ha sorgit el llibre “Els Girona. La gran burgesia catalana del segle XIX “. Els Girona van fer possible la construcció del canal d’Urgell, la línia fèrria Barcelona-Saragossa, van ser impulsors del Gran Teatre del Liceu de Barcelona, van crear el primer banc modern de l’Estat, van construir la seu central de la Universitat de Barcelona.

Amb aquesta xerrada es vol fer una introducció a la construcció del canal d’Urgell que és molt present a la novel·la “Els Llops” de Francesc Puigpelat, alhora que servirà com a prèvia a la visita que es farà el diumenge 17 de febrer a la Casa Canal de Mollerussa.

Programa: 

A mitjans del segle XVIII, va establir-se a Tàrrega, procedent de Reus, la família Girona, que va obrir una botiga de teles a la capital de l’Urgell. Tres generacions més tard, d’aquell negoci sorgiria el grup inversor més important de la burgesia catalana del XIX. La historiadora de Bell-lloc Lluïsa Pla n’ha seguit el rastre.

No són tan coneguts com els Güell, per citar un cognom paradigmàtic de la gran burgesia catalana del segle XIX, però els Girona, de Tàrrega, eren encara més importants

Preu: 

Activitat gratuïta

Més informació: 

Et pot interessar

Divendres 31 de maig, 19:30h
Figueres
Vestim Segarra Festival
Dissabte 11 de maig, 13h
Cervera
Mercè Rodoreda
Diumenge 12 de maig, 12h
Romanyà de la Selva
Tragèdia al call
Diumenge 5 de maig, 10:30h
Tàrrega
Dissabte 20 d'abril, 11h
Castelló d'Empúries
Puppets
Del 16 d'abril al 16 de maig
Lleida
Presentació del conte 'Foc a la metxa!' de Ramon Gasull il·lustrat per Debonatinta
Dimarts 23 d'abril, 18:30h
El Morell
Torregrossa
Del 7 d'abril al 24 de maig
Torregrossa