AGENDA
Activa't
Els Girona
2019
Divendres 15 de febrer, 20h
  • Balaguer
Museu de la Noguera

Conferència 'Els Girona de Tàrrega. La gran burgesia catalana del segle XIX'

Amb Lluïsa Pla, Doctora en Història. 

Lluïsa Pla va dedicar la seva tesi doctoral a aquesta família i d’aquella investigació “gairebé detectivesca” ha sorgit el llibre “Els Girona. La gran burgesia catalana del segle XIX “. Els Girona van fer possible la construcció del canal d’Urgell, la línia fèrria Barcelona-Saragossa, van ser impulsors del Gran Teatre del Liceu de Barcelona, van crear el primer banc modern de l’Estat, van construir la seu central de la Universitat de Barcelona.

Amb aquesta xerrada es vol fer una introducció a la construcció del canal d’Urgell que és molt present a la novel·la “Els Llops” de Francesc Puigpelat, alhora que servirà com a prèvia a la visita que es farà el diumenge 17 de febrer a la Casa Canal de Mollerussa.

Programa: 

A mitjans del segle XVIII, va establir-se a Tàrrega, procedent de Reus, la família Girona, que va obrir una botiga de teles a la capital de l’Urgell. Tres generacions més tard, d’aquell negoci sorgiria el grup inversor més important de la burgesia catalana del XIX. La historiadora de Bell-lloc Lluïsa Pla n’ha seguit el rastre.

No són tan coneguts com els Güell, per citar un cognom paradigmàtic de la gran burgesia catalana del segle XIX, però els Girona, de Tàrrega, eren encara més importants

Preu: 

Activitat gratuïta

Més informació: 

Et pot interessar

Balaguer
Diumenge 5 de maig, 10h
Balaguer
Dissabte 23 de febrer, 20h
Santa Cristina d'Aro
Posa't la gorra
Diumenge 17 de febrer, 10h
Lleida
La necròpolis medieval de Sant Martí de les Tombetes
Dissabte 16 de març, 19h
La Pobla de Segur
Carnestoltes
Dies 2 i 3 de març
Balaguer
Xarxa d'Amors Rurals - Poliamor i anarquia
Diumenge 17 de febrer, 17h
Tarragona