Jordi Vives
,
13/10/2015
Arts

Cinc exposicions que et faran resseguir el territori

Art i territori van de la mà en aquesta proposta! Aquí tens la nostra selecció d'exposicions que omplen d'art la tardor i que et faran trepitjar tot Ponent

Foto: 

Cedida
Ponent és art. Són moltes les propostes artístiques que ens trobem arreu del territori lleidatà. Avui us fem una proposta ideal pels amants de l'art i el territori, us fem un viatge per cinc exposicions molt i molt diferents que us faran resseguir Ponent de nord a sud i d'est a oest! Per quina comencem?

Terra endins. Mar enllà

Josep Guinovart ens endinsa en els eixos fonamentals que configuren l'Univers Guinovart: les Terres de Ponent i la mar Mediterrània.
Les Terres de Ponent que Guinovart descobreix quan marxa a Agramunt, bressol de la seva família materna, fugint de la guerra. És un nen, i les vivències del camp li colpeixen l’ànima i deixen una empremta tan profunda en la seva memòria que els rostolls, els grans de blat, les closques d’ou… passaran a formar part per sempre més del seu abecedari pictòric.

En contraposició a la Terra, la mar Mediterrània, pont entre cultures que Guinovart contemplava des de la seva talaia a Castelldefels. Blaus “plens de plata i de temps”, i el desig constant d’arribar a Ítaca, tot deixant-se dur a voltes pel cant de les sirenes i fer així més llarg el viatge, per arribar finalment a l’anhelat Blau que, com confessava l’artista, “encara no he trobat i que espero sortosament no trobar mai” per no estroncar així la font de la passió de qui cerca l’impossible.

Del 30/09/2015 al 20/10/2015
De dimarts a divendres: de 10 a 14 h i de 17.30 a 20.30 h, dissabtes i festius: de 12 a 14 h i de 17.30 a 20.30 h, diumenges: de 12 a 14 h, tancat diumenges tarda i dilluns matí i tarda.
Sala Montsuar de l'Institut d'Estudis Ilerdencs. Lleida

Espai Museístic del Cinema Col·lecció Josep M. Queraltó

Al juliol s'inaugurava aquest homenatge cinematogràfic únic a les nostres comarques.

Aquest museu dedicat al món del cinema no s'entendria sense la figura de Josep Maria Queraltó, vinculat i apassionat com pocs al món del cinema, qui ha recollit i restaurat durant anys peces d'un incalculable valor que exposa en el seu poble natal. L'exposició pretén ser un espai interactiu i pedagògic, així doncs les famílies també hi podran trobar un espai divertidament educatiu.

En aquesta exposició permanent, s'hi troben màquines en ordre cronològic des dels orígens del setè art fins a l’actualitat. L’espai es divideix en dues sales que reuneixen més d’un centenar de peces. La primera acull ombres franceses, vidres pintats a mà dels que s’utilitzaven en les llanternes màgiques, zoòtrop, praxinoscopi, kinora, màquines fotogràfiques, filmadores i projectors de diferents formats, una moviola professional, la reproducció d’una cabina de cinema de 35mm... La segona sala, anomenada El món de Josep M. Queraltó, és un homenatge a la seva figura, definida per molts com “El mestre cinematogràfic”. En aquest espai hi ha la reproducció d’un taller semblant en el què havia treballat Josep Maria de jove, també hi ha una llibreria, fotografies, posters, quaderns i fins-hi tot l'antic projector del poble que funciona perfectament.

Obert de dimarts a diumenge, d’11 a 13 h i de 18 a 20 h. Dilluns tancat.
Vallbona de les Monges

Exposció Temps del Romànic

En el marc del programa Romànic Obert, l’exposició Temps del Romànic. Art, vida i consciència ens presenta l’art, la societat i la cultura de Catalunya ara fa mil anys amb una aproximació interdisciplinària, que comprèn des de l’art i el pensament intel·lectual fins a la vivència de les persones corrents. La mostra permet redescobrir i interpretar el romànic català a través de recursos audiovisuals i interactius, oferint una visió fresca i actual d’aquest moment i d’aquest patrimoni. L’exposició es divideix en cinc grans conceptes o àmbits: els pilars; els contrastos; el missatge; la vida i els mons; i el romànic català, europeu, únic; a través dels quals, el visitant podrà copsar l’estètica d’una època, els avenços tècnics i la innovació del conjunt del Romànic: un element patrimonial únic, singular dins i fora del nostre país.

Del 8 de setembre de 2015 al 10 de gener de 2016
Sala d’exposicions temporals del Museu de Lleida

120 x 120. Oli sobre taula

Joana Santamans (Barcelona, 1977) arriba a Agramunt amb el seu exèrcit d’animals. Són bestioles amb aires cosmopolites, però impregnades del seu medi rural. Podríem dir que aquestes bèsties són com la seva creadora: vénen de la natura, però connecten amb el ritme urbà, la qual cosa provoca una simbiosi equilibrada. La Joana ha transitat pels Hostalets de Pierola i Esparreguera, viles esquitxades per Montserrat; també per Londres i Nova York, urbs gegantines, i ha instal·lat el seu estudi a Barcelona. Es tracta de pobles i ciutats amb els seus ritmes, que han influït en el seu estil. És una artista multidisciplinària; la ceràmica, mobles trobats pel carrer, paper i murs són suports benvinguts per a plasmar-hi el seu art. En aquesta exposició la fusta és el material escollit. Un conill, una vaca, un cigne o un gall són alguns dels protagonistes que mostren en primer pla el seu perfil bo mentre observen l’espectador.

Del 10 d'octubre al 10 de gener.
Dijous i divendres de 10 a 13h. Dissabtes d’11 a 14 i de 17 a 19h. Diumenge d’11 a 14h
Espai Guinovart. Agramunt

Biodiversitat en insectes de l'Amazònia 

L'exposició de Joan Condal, és un treball molt acurat, que permetrà al visitant descobrir més de 1.000 insectes: des de formigues, com les agressives insules i la gegant amazònica, i espectaculars libèl·lules, fins a les papallones més grans del món i algunes de les més maques, on destaquen les papallones amazòniques i d’altres seleccionades dels cinc continents; i també aranyes, com les taràntules.

L'exposició es presenta en cinc mobles expositors on s'exhibeixen les capses amb els insectes, i uns plafons amb les fotografies i informació d'interès.

Del 9 al 25 d'octubre.
Sala d'actes de la Casa de la Cultura. Les Borges Blanques.

També et pot interessar