Mostra de Cinema Llatinoamericà

Foto: 

Cedida
Fotograma de 'O barco' que es projectarà a la Secció Oficial de la Mostra

Juan Ferrer: "La Mostra ha de ser participativa i de la ciutat"

La Mostra de Cinema Llatinoamericà de Lleida arriba enguany a la seva 25a edició
Montse Visa
,
05/06/2019
Arts
Juan Ferrer és director de La Mostra de Cinema Llatinoamericà de Lleida des dels seus inicis ara fa 25 anys. Aprofitant que està d’aniversari, el certamen amplia la seva programació oferint 81 produccions de 21 països que es podran veure a diferents escenaris de la ciutat entre el 6 i el 13 de juny. Amb noves seccions com ‘Terror Llatí’ i ‘Segons Oportunitat’, maratons de curtmetratges o matinals infantils, la Mostra és ja una cita consolidada en el calendari cultural i cinematogràfic de Lleida que no perd de vista la implicació de la ciutat que l’acull.

- Com ha evolucionat la mostra en aquests 25 anys, tenint en compte que vostè ha viscut totes les etapes?
Vam començar fa 25 anys d’una manera molt senzilla, amb dotze pel·lícules i dos convidats, amb molta il·lusió per començar un projecte cultural a Lleida, quan l’audiovisual llatinoamericà no era molt conegut. Al llarg d’aquest anys hi han passat molts directors, gent del cinema, pel·lícules... tot i així jo dic que sempre fem la primera edició perquè un festival de cinema sempre és complicat. La Mostra ara ja és coneguda i és reconeguda per tenir una bona programació i hem aconseguit amb el temps, fer de Lleida un referent cinematogràfic d’un continent com és Llatinoamèrica que compta amb molts països i molta producció.

- Ha costat molt consolidar un festival com aquests en una ciutat com Lleida?
Està clar que abans el cinema llatinoamericà no era molt conegut. Ara ho és més i el trobem a festivals importants, guanya premis, hi ha directors llatinoamericans treballant a Hollywood, i tot això ens ha ajudat. Tot i que Lleida no és una ciutat gran, la Mostra ja forma part del calendari cultural de la ciutat i també atrau gent d’altres llocs perquè és una oportunitat per veure coses que et sorprenen i el cinema llatinoamericà està en un moment magnífic.

  • imatge de control 1per1

- En aquest sentit, aquesta edició de la Mostra tindrà més presència a la ciutat.
Sí, aprofitant l’aniversari hem decidit canviar les dates. Hem triat unes dates més amables (del 6 al 13 de juny) amb més bon temps i això propicia la interrelació entre Lleida i la seva gent, i la Mostra. Ens feia il·lusió fer cinema a l’aire lliure, tallers infantils... també hem ampliat molt la programació, fins a 81 produccions de 21 països, i hem afegit nous espais com la Universitat, CaixaFòrum Lleida o els Cinemes Funàtic, que oferirà programació de la Mostra a les seves tres sales tot el dia.

L'actor català Josep Maria Pou rebrà el premi d'Honor Jordi Dauder

- Coincidint amb el 25è aniversari, també trobem altres novetats.
Hem programat nous cicle com 'Terror llatí' per als fans del gènere del terror; recuperem clàssics; hem organitzat encontres professionals sobre les bandes sonores; entre d’altres. A més, el premi d’Honor Jordi Dauder enguany és per a Josep Maria Pou. Un monstre del teatre, la televisió i el cinema. Tot i ser una mostra de cinema Llatinoamericà, amb aquest premi a la creativitat i talent català es vol teixir un pont entre Llatinoamèrica i Catalunya. Per altra banda, també rebran premis d’Honor per la seva carrera l’actriu Lola Dueñas, que compta amb dos Goyas, i José Luís Alcaide, que és un dels grans directors europeus de fotografia i que oferirà una masterclass explicant la seva feina a la pel·lícula ‘Dolor y Gloria’ de Pedro Almodóvar. La Mostra ofereix l’oportunitat de portar gent del cinema a Lleida.

- Aquestes Masterclass estan obertes a tothom?
Hi haurà professionals però estan obertes a tothom perquè volem acostar les activitats de la mostra a tot el públic. El festival té una arrel molt familiar. Els directors diuen que vénen convidats i marxen amics. No hi ha barreres i tot és molt participatiu. La mostra ha de ser participativa i de la ciutat, i que aquesta també se l’estimi.

- De les produccions d’enguany en destaquen les produccions fetes per joves i dones.
Sí. Enguany hi havia tants bons treballs que no volíem deixar fora, que per això hem creat dos maratons de curtmetratges, moltes amb creadors joves que aporten noves mirades i maneres de fer cinema i que compten amb un talent extraordinari. També hi ha vint-i-dos produccions dirigides per dones. Treballar al cinema encara no és igualitari i nosaltres sempre hem apostat per les operes primes, els nous realitzadors, les dones que fan cinema... La mostra és un servei i ha de ser una finestra oberta.

- Aquest any han rebut el premi cooperació 2019 que atorga l’Associació de Corresponsals de la Premsa Iberoamericana (ACPI). El va sorprendre el premi?
Que els professionals de la premsa decideixin premiar la Mostra és un detall que nosaltres agraïm moltíssim, sobretot per part de qui ve. Em va sorprendre per la importància de rebre aquest premi però ve a reafirmar que estem fent les coses bé i que el nom de Lleida surt arreu.

  • imatge de control 1per1

Fotograma de 'Vuelven' que es programarà en el cicle 'Terror llatí'

- Com valora la salut de les sales de cinema a Lleida? Creu que s’acabarà perdent l’hàbit d’anar al cinema?
Les coses sempre canvien però a mi m’agradaria que el cinema no es perdés. El cinema és un acte social i és cabdal dins de la cultura. I la cultura ens fa millors. Poder gaudir d’una pantalla fosca amb una pantalla gran no té preu. Que hi hagi plataformes, com ara Filmin, que ofereixin l’oportunitat de veure una pel·lícula difícil de trobar, també està bé. Llastimosament es van perdent les sales de cinema a la ciutat però confio que encara hi ha resistents que asseguraran la seva continuïtat. També hi ha un tipus de cinema com el dels Cinemes Funàtic que fan una gran tasca de divulgació cinematogràfica i que cal donar-hi suport.

- Hi ha alguna secció de la Mostra que no ens hauríem de perdre?
Totes les seccions estan molt treballades perquè la gent les pugui gaudir. Totes són de primeríssim nivell, així com els cicles que hem programat. Tot el que hem seleccionat hi ha de ser i cada secció té el seu públic. Per exemple, ‘La segona oportunitat’ inclou pel·lícules ja estrenades a les que donem una altra oportunitat de gaudir; el cicle ‘Terror Llatí’ per aquells que gaudeixen del gènere; les seccions oficials permeten descobrir pel·lícules importants dins el calendari cinematogràfic actual; hi ha una gran selecció de curtmetratges; i els cinèfils s’ho passaran bé recuperant clàssics. Tot el conjunt és el que conforma aquesta edició del festival.
 

Més informació: 

A

També et pot interessar