,
23/09/2015

Experiències amb la medecina tradicional xinesa

El diumenge vaig visitar un metge xinès tradicional. Més aviat em va semblar un curandero, però em vaig deixar guiar per una veïna taiwanesa que em deia que aquell home em faria cruixir tots els ossos i em curaria tots els mals. Jo em trobo molt bé, però ella estava convençuda que em feia falta i jo vaig pensar que podria ser interessant. No em vaig equivocar...

La consulta va ser en el que semblava ser una petita botiga de te. Un local estret i llarg d’un sol passadís, abarrotat d’estanteries i aparadors on s'apilonaven centenars de petites teteres, escultures budistes, capses i pots de te i medecina, tot desordenat i ple de pols. Al fons, amagat per un parell d'armaris plens a vessar, apareixia un petit espai amb una llitera rosa d'aquelles de massatge i un munt de pòsters de l’orella i les parts del cos humà. No era la típica consulta de metge, queda clar. Vaig insinuar si podia fer alguna foto dins del local, però em van dir com que no. Llàstima, tenia el seu punt com us podeu imaginar per la foto de l'entrada...

I la sessió va començar amb l'ajudant que em va examinar les dues orelles una bona estona amb un aparell d’ones electromagnètiques. El diagnóstic l'anava fent sobre un dibuix de les orelles on anava pintant amb colors. Sort que no em van mirar els peus! Bromes a part, és cert que l'estómac no el tenia massa fi, que potser em fa mal l'esquena (com el 100% de les mares de nens petits), però els braços, el maluc dret i l’ós del cul ja em va semblar una mica teatre. A més, m'ho deia amb contundència i mirant-me fixament als ulls amb un "et fa mal aquí" que fins i tot em feia dubtar de mi mateixa.

Feta la feina amb l'aparell, va venir el metge acompanyat d'un aprenent jove i em va fer un munt de preguntes mentre em mirava la llengua, els ulls i el diagnóstic de les orelles. Per primer cop, em van preguntar per les deposicions. Si, la medecina xina pregunta per la femta... allò semblava un sopar català, compartint temes íntims amb el metge, l'aprenent, la veïna taiwanesa i la seva filla. 

I va venir la sessió de cruiximents. Per donar-hi més emoció, el “metge” donava cops a terra amb el peu o picava de mans de tant en tant i anava dient “song, song” que vol dir relaxa’t. Si és clar...  Ja ben cruixida i una mica marejada em va donar ordres: no mengis carn, dorm més, menja a les hores, fes estiraments al matí... fins i aquí habitual, però va afegir que no mengés “fruites fredes”, o sigui meló, síndria i similars. Les fruites fredes i les calentes són un tema a part, però entre altres coses al mal d'estómac no li va bé la "fruita freda" que no té res a veure amb que la posis o no a la nevera. 

I ja quan donava per acabada la sessió, va dir "I la medecina". Medecina xina? Vaig fer cara de susto. "Si, per un mes." I vaig respirar fondo pensant "no em ve gens de gust, però no li puc dir que no a la veïna taiwanesa, que tan amablement m'ha portat fins aquí i sembla entusiasmada amb aquest home." Vaig somriure i ja em donava dos pots plens de boletes que fan mala olor i tenen pitjor gust, per prendre abans i després de cada menjar. Al sortir, em vaig fixar en una caixa plena de cavallets de mar assecats i em van confirmar que són part d'algunes medecines. Ja sabia que utilitzen closca de tortuga però què més porten cadascuna d’aquestes boletes? Crec que és millor no saber-ho!

I, com ja he dit, no és la primera vegada que visitava un metge xinès tradicional. La primera va ser fa quasi un parell d’anys, quan tenia l’estomac remogut i no aconseguia recuperar-me. Aquell cop, va ser en una clínica moderna, ordenada i neta amb un metge de bata blanca i mascareta. Quan em va atendre em va preguntar què em passava, va prendre’m el pols en els dos canells i em va mirar la llengua mentre anava fent clic-clic al seu ordinador.

I ja tenia el seu diagnòstic -grip estomacal- i la recepta llesta a l'ordinador per ser preparada. Aleshores em preguntà: “Per quants dies vols medecina?” Això no m’ho havien preguntat mai. El mínim són 3 i si no em recuperava, deia que hi tornés a anar per donar-me medecina per 3 o 6 dies més. A la sortida de la consulta i dins del mateix edifici, en una mena de “farmàcia” em van preparar la recepta: uns sobres amb un barrejat en pols d’herbes i altres ingredients que et donen dins d’una bossa de plàstic.  

Aquella medecina era ben dolenta de gust però només l'havia de prendre durant 3 dies i no 30! I ara si em trobo a la veïna a l'entrada de l'edifici i em pregunta com em va amb la medecina no sé si somriure i dir-li que bé o obligar-la a menjar-se de cop les 1440 boletes dels pots...

Amb tot això, la medecina tradicional xinesa és molt més que receptes amb mal gust i em queda per provar moltíssimes de les altres tècniques que s'utilitzen com l'acupuntura, la moxa, la ventosa-teràpia, els massatges... em sembla que començaré per aquesta última.

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Sóc d’un poble de Ponent, Guissona i, per coses de la vida, he anat a parar a Kaohsiung, una ciutat al sud de Taiwan. Aquí m’he trobat amb una altra forma de vida: la dels taiwanesos. No només tenen un idioma de pictogrames, treballen moltes hores i mengen arròs per esmorzar… de ben a prop, són una cultura plena de quotidianitats i curiositats ben diferents a les nostres. Descobrir-les és tot un divertiment!

20/10/2015
Originàriament anomenat Festival de Mitja Tardor, s’escau a finals de setembre o principis d’octubre coincidint amb l’equinocci de tardor i el final de la collita.
23/09/2015
El diumenge vaig visitar un metge xinès tradicional.
02/07/2015
El "Duanwu" (龍船節) és una de les festivitats més antigues del sud-est asiàtic - amb més de 2.000 anys d'història - que també es coneix com “Dumpling Festival”.
08/06/2015
Taiwan té una gran varietat de balnearis naturals i, segons diuen aquí i allí, és un dels 15 llocs mundials destacats. N’hi ha d’aigua calenta, de freda, de fang i fins i tot un que es troba dins del mar a l'Illa Verda.
29/04/2015
Quan arribes a un lloc desconegut t’ho mires tot amb cara d’encantat, fent fotografies a tort i a dret i posant cares de “goita això, quina gràcia tu!” o “per a què coi servirà aquest trasto”.
26/03/2015
Ahir va ser 25 de Març i segur que us sembla una data qualsevol, però no pas per als taiwanesos (almenys alguns) i als no-taiwanesos que religiosament guardem tots els tiquets de la compra. Avui podem ser rics!!
03/03/2015
Els mercats nocturns són molt populars a Taiwan, aquí n’hi ha en zones específiques destinades al mercat tot i que d’altres més tradicionals s’instal·len en carrers que queden tancats al trà